Kronprinsesse Mette-Marit:

- Jeg tror det var veldig bra at jeg traff Haakon

19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 50 år

KRONPRINSESSE METTE-MARIT: 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 50 år. FOTO: NTB
KRONPRINSESSE METTE-MARIT: 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 50 år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mon tro om hun får kake med 50 lys på når hun står opp i sitt kongelige hjem på Skaugum lørdag, vår kronprinsesse Mette-Marit? Det er i alle fall liten tvil om at det vil gjøres stas på vår kommende dronning når hun fyller 50 år, den 19. august.

Det kan også sies å være et jubileum for kjærligheten. For det er nemlig 25 år siden hun og kronprinsen traff hverandre første gang. Så møttes de igjen under Quartfestivalen i Kristiansand noen år senere. Da var de unge, urbane og uvitende om akkurat hvordan fremtiden ville fortone seg.

FØRSTE BILDE: Det første bildet tatt av dem fra Kristiansand under Quartfestivalen i juli 2000. FOTO: NTB
FØRSTE BILDE: Det første bildet tatt av dem fra Kristiansand under Quartfestivalen i juli 2000. FOTO: NTB Vis mer
FORLOVELSE:Mette-Marit Tjessem Høiby, som hun het da og kronprins Haakon under pressekonferansen på Slottet fredag etter kunngjøringen om forlovelsen i 2001. FOTO: NTB
FORLOVELSE:Mette-Marit Tjessem Høiby, som hun het da og kronprins Haakon under pressekonferansen på Slottet fredag etter kunngjøringen om forlovelsen i 2001. FOTO: NTB Vis mer

Mediehysteri

Vi som kan huske tilbake til den tiden da det begynte å svirre rykter om at kronprins Haakon hadde forelsket seg, husker nok også mediehysteriet som fulgte da mysteriejenta fikk et navn og et ansikt. Det var år 2000 og verden hadde så vidt kommet seg etter at vi overlevde milleniumsskiftet. Men så kom et nytt sjokk: Ikke bare var Haakons kjæreste "en vanlig dødelig", men hun hadde også en fortid. Og ikke minst: Hun var alenemor.

FULGT AV PRESSEN: Det forelskede paret ute på bytur i Oslos gater med pressen på slep i 2001. FOTO: NTB
FULGT AV PRESSEN: Det forelskede paret ute på bytur i Oslos gater med pressen på slep i 2001. FOTO: NTB Vis mer

Den unge Mette-Marit så seg til slutt nødt til å stille opp, med Haakon som støtte, på en pressekonferanse og gjøre rede for de valgene hun hadde tatt i ungdommen.

Men det er lenge siden nå. I nesten halve livet har hun vært Norges kronprinsesse. I et stort intervju med D2 i dag sier hun at hun ikke tenker mye på den hun var og den hun har blitt.

PENT PAR: Kronprinsparet på slottet i 2006. FOTO: FOTO: Jo Michael, Det Kongelige Hoff
PENT PAR: Kronprinsparet på slottet i 2006. FOTO: FOTO: Jo Michael, Det Kongelige Hoff Vis mer

Viktigere ting

Men hun har derimot gjort seg noen tanker rundt det å fylle 50 år.

- Når du blir 50, skjønner du faktisk at livet ikke er uendelig. Men det er noe veldig godt med denne alderen også. Det er en trygghet. Jeg er mye mindre opptatt av hva folk tenker m meg. Det er andre ting som er viktigere nå.

Når D2s journalist spør henne om hvilke ting det er svarer kronprinsessen at det er de nære tingene og at det viktigste i jobben hennes nå er å være en god mor.

Da hun og Haakon møttes var hun allerede mamma til en lyslugget liten gutt. Den gutten, Marius Borg Høiby er i dag blitt en mann på 26 år. Etter eventyrbryllupet i 2001 ble kronprinsparet foreldre til prinsesse Ingrid Alexandra (19) i 2004 og så til prins Sverre Magnus (17) i 2005. Og moren selv innrømmer gjerne til D2 at hun opplever at barna og vennene deres er mye klokere enn hun noen gang var på samme alder.

Dronning Sonja sammen med lille Marius i peisestua på Kongsseteren i 2001. I bakgrunnen Mette-Marit Tjessem Høiby, kronprins Haakon , prinsesse Märtha Louise ( delvis skjult) og kong Harald. FOTO: NTB
Dronning Sonja sammen med lille Marius i peisestua på Kongsseteren i 2001. I bakgrunnen Mette-Marit Tjessem Høiby, kronprins Haakon , prinsesse Märtha Louise ( delvis skjult) og kong Harald. FOTO: NTB Vis mer

Oppturer og nedturer

I sin tid som kronprinsesse av Norge har Mette-Marit opplevd mange oppturer, men også nedturer. Som i 2011 da tragedien på Utøya rammet hennes familie nært. Stebroren, Rolf Berntsen som var innleid som vakt på øya, ble skutt og drept da han forsøkte å stoppe terroristen.

Eller i 2018 da hun fikk diagnosen kronisk lungefibrose som har gjort at hun av og til må avlyse planer av hensyn til helsa.

BARNA VIKTIGST: Nå er den viktigste jobben for kronprinsesse Mette-Marit barna. Her bilde av kronprinsparet sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus fra i sommer. FOTO: NTB
BARNA VIKTIGST: Nå er den viktigste jobben for kronprinsesse Mette-Marit barna. Her bilde av kronprinsparet sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus fra i sommer. FOTO: NTB Vis mer

Men alt i alt virker det som kronprisessen er fornøyd med de første 50 årene av livet sitt. Hun innrømmer gjerne at hun av og til drodler med tanken om hva hun hadde gjort hvis hun ikke hadde møtt mannen sin.

- Jeg tror det var veldig bra at jeg traff Haakon, sier hun til D2.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer