Vibeke Skofterud:

- Jeg var drittlei av å legge press på meg selv. Tenke at man alltid kan gjøre en bedre jobb

Den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud er klar for OL. Men denne gangen uten ski på beina.

VIBEKE SKOFTERUD: Den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud skal kommentere under OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar 2018. Foto: NTB Scanpix
VIBEKE SKOFTERUD: Den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud skal kommentere under OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar braker det løs med OL-stemning i Pyeongchang i Sør-Korea og en av dem som skal være med på sportsarrangementet er Vibeke Skofterud (37). Den tidligere langrennsutøveren blir riktignok ikke å se i skisporet, men på indre bane side om side med programlederkollega Jonas Bergh-Johnsen. Skofterud er tidligere eliteløper med stafettgull både fra VM i 2005 og 2011og Vancouver-OL i 2010.

Den blide 37-åringen har dermed mye egenerfaring med seg i OL-sekken. Vi tok en prat med Skofterud under TVNorges vårlansering i begynnelsen av november - nøyaktig 100 dager før OL-ilden tennes i Sør-Korea.

TEAM: Åge Skinstad, Vibeke Skofterud, Jan Christian Bjørn og Jonas Bergh-Johnsen kommenterer langrenn under OL for TVNorge og Eurosport. Tomas Northug var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: NTB Scanpix
TEAM: Åge Skinstad, Vibeke Skofterud, Jan Christian Bjørn og Jonas Bergh-Johnsen kommenterer langrenn under OL for TVNorge og Eurosport. Tomas Northug var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Min rolle under OL blir å komme med mine betraktninger med tanke på det som skjer under løpet, og kanskje også prøve å formidle hva jentene og guttene har gjort i forberedelsesperioden. Hvilke mål de har, og hvordan man forbereder seg både fysisk, psykisk og mentalt. Jeg håper jeg kan bidra med egne erfaringer med tanke på at jeg har vært på et landslag i 17 år, og dermed vet hva som skjer.

Skofterud fikk sitt internasjonale gjennombrudd i sesongen 2001/02, og la opp som langrennsløper på toppnivå i august 2015. På spørsmål fra KK om det nå kommer til å føles sårt og rart å sitte på den andre siden svarer hun at det heller blir stikk motsatt.

- Det har aldri vært sårt, det var helt riktig. Den dagen jeg la opp var jeg helt ferdig. Det er en tid for alt, og jeg har ikke lengtet en halv dag tilbake. Jeg var veldig ferdig da jeg var ferdig, og var klar for nye utfordringer. Jeg synes det er veldig gøy å bli spurt om jeg kan dele av mine erfaringer. Jeg har veldig respekt for den jobben jeg skal gjøre nå, for det norske folk har et sært forhold til OL og hvordan det blir formidlet. Men jeg gleder meg stort og tror og håper at jeg sitter på kompetanse som det norske folk kan ha glede av.

- Savner du å være på den andre siden?

- Jeg har ikke savnet det én dag. Jeg var som sagt ferdig da jeg var ferdig, og det kan jeg si med hånden på hjertet; jeg har ikke savnet noen ting. Ikke når jeg har sett de på skjermen en gang. Jeg vet hva de legger ned av arbeid, og gleder meg heller på deres vegne for jeg vet hva det har kostet, og hva det koster å trene så mange timer i løpet av et år. Så da jeg ga meg var det deilig å kunne lene seg tilbake, og heller nyte at de andre yter så gode prestasjoner.

- Hvilke tips og råd kan du gi til dagens unge som drømmer om å lykkes som idrettsutøver?

- Man må vite at det er hardt arbeid som fører frem, men det er samtidig utrolig viktig å beholde leken i alt alvoret. Det blir nok alvor når man blir eldre, så det å klare å være i fysisk aktivitet og allsidig tror jeg er en suksessfaktor for å beholde gleden lengst mulig.

RÅ: Vibeke Skofterud i aksjon under 10 km fristil langrenn under OL i Vancouver 2010. Hun la opp i 2015. Foto: NTB Scanpix
RÅ: Vibeke Skofterud i aksjon under 10 km fristil langrenn under OL i Vancouver 2010. Hun la opp i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sjekk hvilken idrettshelt som tok over den stjernespekkede spinningtimen!

- Det er utrolig bra at folk tør å være ærlig om dette

De siste ukene har Weinstein-skandalen satt sitt preg på nyhetsbildet, hvor flere store Hollywood-skuespillere har kommet frem med sine historier og erfaringer om seksuell trakassering fra en av filmbransjens mektigste personer. Det er ikke til å stikke under en stol at dette også forekommer på andre arenaer enn i film- og TV-bransjen, men Skofterud sier til KK at hun heldigvis er blitt skånet for dette i det idrettsmiljøet hun har vært en del av.

- Der må jeg svare nei. Det har jeg aldri kjent på før. Jeg føler at jeg har vært i et veldig godt og trygt miljø, med et system som har ivaretatt mine interesser for bare å bli en bedre skiløper. Men det er utrolig bra at folk tør å være ærlig om dette, og det er den eneste måten å jobbe konkret med ting på. I stedet for å snakke rundt ting, så må man bare legge det på bordet og se hva som er realiteten, og jobbe ut ifra det.

- Du ser veldig godt ut om dagen, Vibeke, hva er hemmeligheten?

- Hehe, jo takk! Jeg har det bra, trener godt, og har en livsstil som jeg trives veldig bra med. Det er ikke noe mer hemmelighet enn det! På treningsfronten gjør jeg egentlig alt mulig. Jeg sykler litt, går på rulleski og løper. Nå har det vært mest løping, egentlig. Jeg liker å holde hjulene i gang, men har senket kravene betraktelig fra sånn jeg holdt på tidligere. Det å løpe 40 minutter til én time er fint, det å trene styrke i 30 minutter er fint. Det er ikke så viktig lenger - jeg trener etter lyst og behov, ikke så systematisk som jeg gjorde før.

- Hvordan var overgangen fra toppidrettsutøver den ene dagen til å få en normal hverdag som alle andre? Ble det en brå overgang?

- Det var veldig enkelt! Jeg var så klar i huet for en ny hverdag, og var rett og slett lei av jaget etter å hele tiden jobbe mot marginer. Det å alltid tenke at man kan gjøre en bedre jobb, en mer nøye jobb. Jeg var drittlei av å legge det presset på meg selv, og lei av å kjenne på alt det andre som var rundt meg. Så det var ganske enkelt å legge bort det, og jeg fikk tidlig nye mål å jobbe mot med tanke på jobb. Det var en veldig fin overgang for min del, og jeg har ikke fått det tomrommet som andre får. Jeg var veldig god kontakt med langrennsjentene, og det har sikkert hjulpet meg til ikke å kjenne på det tomrommet, sier hun ærlig.

GULLJENTER: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen mottok hyllest under gullmedaljeseremonien i forbindelse med stafett 4 x 5 km under VM i Holmenkollen i 2011. Foto: NTB Scanpix
GULLJENTER: Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen mottok hyllest under gullmedaljeseremonien i forbindelse med stafett 4 x 5 km under VM i Holmenkollen i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål om hvem Vibeke Skofterud har størst tro på under OL i Pyeongchang svarer hun (kanskje ikke så overraskende) sin tidligere lagkamerat Marit Bjørgen (37) - som har gjort knallcomeback etter at hun ble mamma til sønnen Marius i 2015.

- Det går ikke an å ikke ha trua på Marit! Hun har en rutine som andre bare kan drømme om, og en trygghet som ingen andre kommer til å være i nærheten av. Hun sitter på noe helt eget. Statistisk sett, med tanke på andre idrettsutøvere som også er blitt mødre, så har de ofte gode sesonger i etterkant, og Marit hadde en veldig, veldig god sesong i fjor. Hun er nok også blitt mer kynisk på de løpene hun går og mer kynisk med tanke på hva hun bruker tiden sin på. Hun har det veldig godt inne i seg, og det å prestere handler jo veldig mye om å ha det godt på hjemmebane også.

- Hvordan blir OL uten Therese Johaug?

- Det er selvfølgelig kjempetrist, og jeg skulle helst sett at Therese var der. Men nå er det nå en gang slik at det ikke ble på den måten som vi ønsket, så da må man bare forholde seg til det. Det er synd både for laget og for Therese sin del, selvfølgelig, med tanke på det å prestere.

- Tror du hun kommer tilbake igjen?

- Jeg er helt sikker på at hun kommer tilbake igjen! svarer hun med et smil om munnen.

OL i Pyeongchang går av stabelen fra 9. februar til 25. februar 2018. Sendingene kan du se på TVNorge og Eurosport.

LES OGSÅ: «Hvorfor blir det ikke bråk når mannlige idrettsutøvere kler av seg?»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer