Mesternes mester 2022

- Jeg var en tjukk gutt med briller, som spilte harpe

Nils Jakob Hoffs (36) ungdomstid var preget av overvekt - så oppdaget han roing.

MESTERNES MESTER 2022: Den tidligere roeren Nils Jakob Hoff har briljert under NRK-konkurransen Mesternes mester. FOTO: Stian Foss / Nordisk Film TV / NRK
MESTERNES MESTER 2022: Den tidligere roeren Nils Jakob Hoff har briljert under NRK-konkurransen Mesternes mester. FOTO: Stian Foss / Nordisk Film TV / NRK Vis mer
Publisert

I episode 6 av årets sesong av Mesternes mester åpner den tidligere roeren Nils Jakob Skulstad Hoff (36) opp om oppveksten i Bergen, og hvordan han tilfeldigvis kom over vannsporten som gjorde ham OL-mester.

TEAM: Nils Jakob og makker Kjetil Borch feiret tredjeplassen i dobbelsculler under VM på New Zealand i 2010. FOTO: NTB
TEAM: Nils Jakob og makker Kjetil Borch feiret tredjeplassen i dobbelsculler under VM på New Zealand i 2010. FOTO: NTB Vis mer

For skjebnen ville nemlig ha det til at Nils Jakob skulle gå fra å spille harpe, til å begynne å ro. Han hadde nemlig et par ekstra kilo som guttunge.

- Jeg var en tjukk gutt med briller, som spilte harpe, så det var utrolig enkelt å bare peke å si at du er litt rar. Hvis man kommer litt skjevt ut der og havner litt på bunnen, tenker man gjerne fort at det er sånn verden er, forklarer Nils Jakob i episoden.

Ikke en god tid

Hjemme ble han gående rundt sur og trist, og han er ærlig på at dette ikke var en bra periode i livet hans.

- Jeg prøvde å finne min måte å bli kvitt dette her på, men klarte det ikke helt. Jeg var innom en million idretter, men den tiden der var ikke helt god for meg personlig, sier han videre i episoden.

KJÆRESTER: Nils Jakob Hoff er samboer med langrennsutøveren Therese Johaug. Her i Lausanne i Sveits i 2017. FOTO: Vidar Ruud / NTB
KJÆRESTER: Nils Jakob Hoff er samboer med langrennsutøveren Therese Johaug. Her i Lausanne i Sveits i 2017. FOTO: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Fordi Nils Jakob ønsket å gå ned i vekt, testet han ut noen økter i den lokale ro-klubben i Bergen, etter at en kompis hadde fortalt ham om sporten.

Der skulle hans unike talent få utfolde seg.

- Jeg ble møtt med en tro på at jeg kunne ha et potensiale, og endelig følte jeg at jeg hadde funnet det stedet der jeg hørte hjemme, sier han i Mesternes mester-episoden.

Fra roing til legeyrket

Og det er ingen tvil om at det har gitt resultater - både kroppslig og på medaljefronten.

Nils Jakob deltok i Sommer-OL i London i 2012, og i Rio de Janeiro i 2016 - der han tok henholdsvis 7. og 11. plass. Men gjevest på merittlisten er VM-gullet i Sør-Korea i 2013, som han tok med makker Kjetil Borch i tungvekts dobbelsculler.

Det er dog ikke bare på harpe eller som roer at Nils Jakob markerer seg - han har ved siden av roingen studert medisin, og i 2020 landet han drømmejobben - som anestesilege på Akershus universitetssykehus, bedre kjent som A-hus.

Han la opp som roer i 2019.

- Det hadde vært vanskelig for ti år gamle meg å tro at jeg skulle få den karrieren jeg fikk. Men han hadde nok vært veldig fornøyd med tingenes tilstand, sa han til Bergensavisen (BA) 1. januar i år.

I romjulen forlovet Nils Jakob Hoff og Therese Johaug (33) seg, og delte den gledelige nyheten med følgerne sine på sosiale medier.

KK har sendt intervjuforespørsel til paret, men den har de avslått.

'Mesternes mester' sendes på NRK hver fredag frem til finalen 4. mars.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer