Ursula Andress

– Jeg var ikke like forelsket som ham

Bare tre uker etter at bildet ble tatt, var Hollywood-kjekkasen død.

URSULA ANDRESS OG JAMES DEAN: Et av Hollywoods stjernepar fikk en kort og stormfull tid sammen, og livet til den ene endte i tragedie. Her fra en fest i 1955. FOTO: Granger/REX/NTBScanpix
URSULA ANDRESS OG JAMES DEAN: Et av Hollywoods stjernepar fikk en kort og stormfull tid sammen, og livet til den ene endte i tragedie. Her fra en fest i 1955. FOTO: Granger/REX/NTBScanpix Vis mer
Publisert

Da Ursula Andress steg dyvåt opp av det karibiske hav i hvit bikini i «Dr. No» i 1962, var det som den aller første Bond-piken. Under navnet Honey Ryder var hun væpnet til tennene med redskapet bikinikniv, og spurte Sean Connery:

– Hva gjør du her? Ser du etter skjell?

SKJELL, SKAL IKKE: Ursula Andress som Honey Ryder i James Bond-filmen «Dr. No» fra 1962
FOTO: NTBScanpix
SKJELL, SKAL IKKE: Ursula Andress som Honey Ryder i James Bond-filmen «Dr. No» fra 1962 FOTO: NTBScanpix Vis mer

Hvorpå Connery svarte, i et manus som bare kunne vært klekket ut på 60-tallet:

– Nei, jeg bare ser.

Stengt inne

Sveitsiske Ursula var langt fra et uskrevet blad før James Bond, og historien hennes tar mang en overraskende vending. Og etter hvert en tragisk en.

Diplomatdatteren Ursula hadde medvirket i flere italienske filmer, og da vennen Marlon Brando arrangerte en prøvespilling, fikk Ursula en sju år lang kontrakt med Paramount.

I januar 1955 fløy hun fra Roma til Hollywood, hvor hun ble foret på en diett av Greta Garbo-, og Marlene Dietrich-filmer, med plan om at hun skulle bli den neste store. Det skal ha vært Audrey Hepburns mor som lærte henne engelsk og Ursula sa senere om den første tiden i filmbyen:

– De stengte meg inne i et glassbur. Jeg ble redd. Jeg kunne ikke leve opp til bildet, og jeg gjorde opprør.

Usually undressed

Ursula ble i årene som fulgte å se i en rekke mer eller mindre lettbente produksjoner, med navn som «What’s new Pussycat?» og James Bond parodien «Casino Royale» fra 1967.

GØY PÅ STRANDA: Elvis Presley, Ursula Andress og Alejandro Rey i filmen «Fun In Acapulco» fra 1963. FOTO: NTBScanpix
GØY PÅ STRANDA: Elvis Presley, Ursula Andress og Alejandro Rey i filmen «Fun In Acapulco» fra 1963. FOTO: NTBScanpix Vis mer

I «Fun in Acapulco» fra 1963 tuslet Ursula rundt i undertøy sammen med et fullt påkledd Elvis Presley, og onde tunger ga henne kallenavnet Usually Undressed.

16 år yngre mann

Også på privaten skapte Ursula furore. Der Hollywoodmoguler i årenes løp har tatt seg yngre kvinner uten at noen leet et øyebryn, vakte Ursula oppsikt da hun i 1979 ble sammen med den 16 år yngre skuespilleren Harry Hamlin, siden kjent fra LA Law, Mad Men og Real Housewives of Beverly Hills.

SWEET SIXTEEN: Ursula Andress og Harry Hamlin på en fest i 1982. Ursula var 16 år eldre enn Harry, og sammen hadde de sønnen Dimitri, som da var to år. FOTO: NTBScanpix
SWEET SIXTEEN: Ursula Andress og Harry Hamlin på en fest i 1982. Ursula var 16 år eldre enn Harry, og sammen hadde de sønnen Dimitri, som da var to år. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Ursula og Harry møttes under innspillingen av «Clash of the Titans» i 1979, og det skulle bli begynnelsen på et fire år langt forhold.

I 1980, da Ursula var 44 år fødte hun sønnen Dimitri, hennes eneste barn.

FAMILIEFEST: Da Ursula Andress fylte 70 år i 2006, var både sønnen Dimitri Alexander Hamlin og ekskjæresten Harry Hamlin med og feiret henne i Scotland. FOTO: NTBScanpix
FAMILIEFEST: Da Ursula Andress fylte 70 år i 2006, var både sønnen Dimitri Alexander Hamlin og ekskjæresten Harry Hamlin med og feiret henne i Scotland. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Kom til rommet mitt!

I serie «Real Houswifes of Beverly Hills», der Harry Hamlin medvirker med sin familie, sa hans kone Lisa følgende om hvordan Hamlins sønn ble unnfanget:

– Ursula er akkurat den filmstjernen du ser for deg. Han (Hamlin, red.anm.) fortalte at hun ringte og sa «Harry. Kom til rommet mitt». Så han gjorde det. 28 år gammel gikk han dit, og hun ble gravid den natten. Og det var det. 44 år gammel. Første gang.

Forlot Ursula

Harry Hamlin skal ha forlatt Ursula i 1983, da sønnen var fire år, og giftet seg senere både to og tre ganger. Sønnen Dimitri har prøvd seg som DJ, skuespiller og modell.

KJEKK KAR: Ursula Andress' sønn Dimitri Alexander Hamlin har jobbet som modell. Her under lanseringen av Roberto Cavalli Vodka i 2006 i Beverly Hills. FOTO: NTBScanpix.
KJEKK KAR: Ursula Andress' sønn Dimitri Alexander Hamlin har jobbet som modell. Her under lanseringen av Roberto Cavalli Vodka i 2006 i Beverly Hills. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

En av hans største kampanjer er sammen med Taylor Swift, Olivia Wilde and Nikki Reed for Abercrombie & Fitch magazine i 2004.

Felles skjebne med Linda Evans

Men også Ursula har hatt sin dose eventyr. Før Hamlin hadde hun bak seg et ni år langt ekteskap med John Derek, som med sin appetitt på blondiner siden skulle komme til å forlate Linda Evans til fordel for 16 år gamle Bo Derek.

FELLES SKJEBNE: Ursula Andress og Linda Evans har begge datet John Derek, som siden forlot Evans til fordel for 16 år gamle Bo Derek. Her fra 1978. FOTO: NTBScanpix
FELLES SKJEBNE: Ursula Andress og Linda Evans har begge datet John Derek, som siden forlot Evans til fordel for 16 år gamle Bo Derek. Her fra 1978. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Ursula hadde dessuten vært sammen med skuespilleren Jean Paul Belmondo og italienske Fabio Testi.

Advart av Marlon Brando

Men mest oppsiktsvekkende må det kanskje være at Ursula i sin ungdom datet ikonet James Dean!

UNG REBELL: James Dean var kjent for sin apetitt for raske biler. Så mye at filmstudioet forbød ham å kjøre bil under innspillingsperioder. Her fra 1955. FOTO: NTBScanpix.
UNG REBELL: James Dean var kjent for sin apetitt for raske biler. Så mye at filmstudioet forbød ham å kjøre bil under innspillingsperioder. Her fra 1955. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Ursula møtte James Dean da hun var 19 år og akkurat hadde signert med Paramount. Marlon Brando skal ha advart Ursula mot forholdet. Jimmy var nemlig en Hollywood-kjekkas som elsket kvinner og raske biler.

Nå holdt han på med innspillingen av «The Giant», og snarrådige Dean fikk agenten sin til å arrangere en date med stjerneskuddet Ursula.

– Han kom til meg i Hollywood og forlot meg aldri, skal Ursula senere ha sagt om møtet med Dean.

HØFLIG MED SIGG: James Dean hjelper Ursula Andress på med boleroen under en date i 1955. FOTO: Kobal/REX/NTBScanpix.
HØFLIG MED SIGG: James Dean hjelper Ursula Andress på med boleroen under en date i 1955. FOTO: Kobal/REX/NTBScanpix. Vis mer

Homofil?

Ryktene ville imidlertid ha det til at James Dean egentlig var homofil, og at forholdet til Ursula var en dekkhistorie. Påstandene skal ha gjort Ursula rasende, skriver Marie Claire.

– Jeg ble sint da jeg hørte det. Noen antydet til og med at jeg hadde fått betalt for å utgi meg for å være forloveden hans.

PENT PAR: James Dean og Urusla Andress på fest i Hollywood i 1955. FOTO: NTBScanpix.
PENT PAR: James Dean og Urusla Andress på fest i Hollywood i 1955. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Ifølge bladet skal James Dean ha ønsket å gifte seg med Ursula, men hun var ikke like overbevist.

– Jeg var ikke like forelsket i ham, skal Ursula senere ha sagt

Den fatale dagen

30. september 1955 så Ursula og James hverandre for siste gang. Etter at James avsluttet innspillingen av «The Giant», hadde han gjenopptatt sin interesse for raske biler, noe han var kontraktfestet til å avstå fra under innspillingen.

Ursula skulle etter sigende egentlig ha sittet ved hans side da han tråkket på gasspedalen i sin Porsche 550 Spyder denne dagen. Parets plan skal ha vært å kjøre til Pebble Beach, der Dean skulle delta i et bilrace. Men da John Derek plutselig dukket opp like før, skal Ursula ha ombestemt seg.

MISTET BROREN: 13 år gamle Joaquin Phoenix forteller om forholdet til broren sin, som han senere forsøkte å redde fra en overdose. Vis mer

Døde bak rattet

James Dean kjørte følgelig av gårde, med bilmekanikeren sin i passasjersetet istedenfor Ursula.

Det var siste gang Ursula Andress så James Dean. Ved 17-tiden krasjet bilen hans inn i en hvit Ford på rute 466. Bilmekanikeren og føreren av Forden overlevde.

James Dean var død, 24 år gammel.

– Glemt navnet mitt

Ursula Andress ble et av Hollywoods ikoniske ansikter, og hun var i flere tiår stadig å se i jetsettlivet, både i New York, Hollywood og på rivieraen.

DIVAER MED SKULDERPUTER: Ursula Andress og Joan Collins på Jimmy'z Nightclub Opening Party i St Tropez i 1986. FOTO: Alan Davidson/REX/NTBScanpix
DIVAER MED SKULDERPUTER: Ursula Andress og Joan Collins på Jimmy'z Nightclub Opening Party i St Tropez i 1986. FOTO: Alan Davidson/REX/NTBScanpix Vis mer

I dag har hun for lengst trukket seg tilbake fra rampelyset. I 2017 solgte hun huset sitt i Beverly Hills og veksler nå på å bo i Sveits og Roma, i nærheten av søsknene sine.

Den 19. mars 2021 fylte hun 85 år. I et intervju skal hun ha sagt:

– Jeg har levd et eksepsjonelt liv. Ursula Andress

– Jeg har sett verden, jeg har fått oppleve kjærlighet, vennskap, jeg har hatt litt suksess, jeg har tjent litt penger, pressen behandlet meg ikke så verst. Jeg synes jeg har vært veldig heldig.

Som hun sa i sin ungdom, da et magasin omtalte henne som «Den mest spektakulære sveitsiske skapelsen siden alpene»:

– I dag er jeg det. I morgen vil det være noen andre, og om fem år har kanskje alle glemt navnet mitt.

Kilder: Marieclaire.com, airmail.com, Wikipedia, mashable.com

Se hva som fikk skuespiller Jennifer Garner til å briste i gråt. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer