Råning med Tone:

- Jeg var ikke så hardbarka råner, men jeg satt på

Tone Damli gjør suksess med råne-podkast, og konseptet er inspirert av egen oppvekst.

RÅNER: Tone Damli er aktuell med andre sesong av podkasten hvor hun har med seg gjester i passasjersetet. Foto: Podimo
RÅNER: Tone Damli er aktuell med andre sesong av podkasten hvor hun har med seg gjester i passasjersetet. Foto: Podimo Vis mer
Publisert

For mange er bilkjøring så mye mer enn en måte å komme seg fra A til B på. Kan du kjenne deg igjen i at bilen er et fint sted å koble av på og nyte litt me time? At det kanskje ikke gjør all verdens om du havner i kø, fordi du uansett synger høyt med til favorittlista? Og hvor mye «påtvungen» kvalitetstid har vi ikke hatt med noen vi er glad i mens vi kjører bil opp gjennom!

Tone Damli er i alle fall ikke i tvil: Bilkjøring er digg. Noe farget av egen oppvekst blant rånerne i bygdemiljøet, har hun lansert podkasten Råning med Tone. Nå står sesong to for tur, og Damli er tilbake i førersetet. Med utvalgte passasjerer!

Målet er at lytterne skal få være flue på veggen i en samtale som de ellers ikke ville vært en del av. Det skal være hyggelig og underholdende, og jeg bjudar på der det er naturlig! lover Tone Damli til KK.

- Det var superstas å sitte på

At Damli er ekstra glad i bilen sin i dag, kan spores tilbake til oppveksten i Sogndal. Der var det råning, bil og motorsykkel som gjaldt for mange.

– Fram til jeg flyttet som sekstenåring, var det en del råning, innrømmer hun.

Jeg har en bror som er ti år eldre, og som hadde den ene bilen etter den andre og jeg synes det var stuperstats å sitte på, husker hun.

Og etterhvert som hun ble eldre og gutteinteressert, ble bil, motorsykkel og råning en viktig del av hele flørte-gamet.

– Jeg vet jo egentlig ikke hvordan det gjøres nå, men da jeg var ung, var råningen stort sett å bare kjøre rundt og rundt, gjerne på kvelden, beskriver hun.

Damli minnes at guttekompisene for eksempel kom bort på fotballbanen med mopedene sine, og at når de skulle på fest, var det rånerne de satt på med. Høres det kjent ut, kanskje?

Mange kan jo tenke at det er litt bortkastet tid, men det er det jo ikke for rånere. Det er jo en hobby, og samtidig noe veldig sosialt, sier Damli.

Men egen bil hadde hun ikke – der satte alderen en naturlig stopper. Hun forlot bygda før det ble på tide å hoppe inn i førersetet. Men både bygd og bilkjøring har hun alltid tatt med seg videre i livet.

– Jeg skal ikke skryte på meg at jeg var hardbarka råner – jeg var hun som av og til satt på, ler hun.

Damli sier hun ikke ønsker å tråkke på noens tær ved å kreve råner-tittelen. Med råning sikter hun enkelt og greit til det å bare kjøre rundt – sånn som hun selv gjorde. Og som hun fortsatt setter stor pris på.

Hele grunnen til at jeg ville ha podkasten min i bil, er at jeg føler man har mange fine samtaler i en bil. Og at det blir en mer organisk setting enn om man sitter i et studio.

Råning med Tone var egentlig en arbeidstittel i starten, men så tenkte jeg: vet du hva, det blir dette!

TATT MED SEG BYGDA: Livet til Tone Damli er glamorøst og urbant, men hun lover at bygdejenta i henne fortsatt alltid er med. Foto: Instagram @iamtonedamli
TATT MED SEG BYGDA: Livet til Tone Damli er glamorøst og urbant, men hun lover at bygdejenta i henne fortsatt alltid er med. Foto: Instagram @iamtonedamli Vis mer

- Bruker gjerne ti minutter ekstra

Det hele er også en aldri så liten hyllest til hjemstedet og bygdelivet. Hun er selverklært «evig patriot» – selv om hun ikke har bodd der på 17 år.

– Det er litt den der: «Du kan ta jenta ut av bygda, men ikke bygda ut av jenta». Det henger ved!

Hun legger til at hun også synes det er en fin måte å ha gode samtaler på for ei som verken er, eller ønsker å fremstå, som journalist. Og at mange kan kjenne seg igjen at det funker å ha gode samtaler i en bil.

– Det er jo for eksempel sånn at foreldre typisk kan ta med barna på kjøretur når de skal snakke om noe alvorlig. Det er vel noe med det å slippe øyekontakten, tror hun.

I dag kjører Damli mer enn gjerne bil, og det er mer enn bare et framkomstmiddel.

Jeg har kjent litt på det som småbarnsmor at jeg gjerne kan bruke ti minutter ekstra om det så bare er for å hente takeawayen, fordi det er digg å kjøre, forteller Damli.

– Det er noe med å kjøre bil, det blir en slags avkobling. Det er der du er, og det er der du har fokuset.

Det hender også at hun og kjæresten, Markus Foss, kan finne på å kjøre rundt på måfå om de har ekstra med tid i helgene.

– Av og til har vi kjørt ut på Snarøya eller Bygdøy bare for å se på husene! Bare se oss litt rundt, forteller hun.

I tillegg, er bilen en go-to når hun skal høre på ny musikk.

– Fordi det er så god akustikk! Og det kan være snakk om å bare sette seg ut i bilen utenfor huset, altså, forteller Damli.

I PASSASJERSETET: Tone Damli har ulike gjester i passasjersetet i podkasten. Her med Linnea Myhre. Foto: Instagram @iamtonedamli
I PASSASJERSETET: Tone Damli har ulike gjester i passasjersetet i podkasten. Her med Linnea Myhre. Foto: Instagram @iamtonedamli Vis mer

– Sjelden man sitter og har en sånn prat

Selv om det kan være bra å snakke om det store og det viktige i bilen, er podkasten stort sett over på underholdnigs-delen av skalaen. På tross av noen tema med et mer alvorlig preg, skal det ikke «koste så mye» å høre på. Damli lover mye smil og latter. Perfekt når man for eksempel kjører bil!

– Det er så mye alvorlig som skjer i verden, så man trenger å høre på litt lettere ting også, slår hun fast.

I den aktuelle sesongen kan vi forvente et nytt utvalg spennende gjester, som for eksempel Espen Lervaag og Linnea Myhre. Fra første runde er det særlig to episoder Damli trekker frem som personlige favoritter.

– Jeg må si det var gøy og spennende å ha Markus, kjæresten min, som gjest. Selv om vi kjenner hverandre inn og ut og opp og ned, er det sjelden man sitter og har en sånn prat som blir tatt opp og som andre skal høre, og få lov til å bli kjent med oss to sammen, forklarer hun.

– Det var kjekt å få gi han litt plass også, for han er jo liksom ofte litt han dotten på siden!

Mia Landsem, som er etisk hacker, satt også på i bilen i første sesong. Det ble et av høydepunktene.

– Vi snakket om det å beskytte seg på Internett, og der tror jeg mange har mye å lære. Det er kanskje en av de mer informative episodene, og veldig relevant, ikke minst, sier Damli.

– Jeg er veldig fornøyd med gjestelista mi. Det er veldig variert, lover hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer