Utlagt Tarm

- Jeg vet at jeg kommer til å ha sykdommen til jeg dør

Ingrid var 24 år da hun fikk utlagt tarm - for to år siden nådde hun målet om å stille til NM i bikinifitness.

UTLAGT TARM: Et av målene til kronisk syke Ingrid Hoff Melkersen var å gjennomføre NM i bikinifitness. Dette målet klarte hun å nå to måneder før den kompliserte operasjonen. Foto:  Foto: Robert Rønning og An-Margitt Lerfald // TV 2
UTLAGT TARM: Et av målene til kronisk syke Ingrid Hoff Melkersen var å gjennomføre NM i bikinifitness. Dette målet klarte hun å nå to måneder før den kompliserte operasjonen. Foto: Foto: Robert Rønning og An-Margitt Lerfald // TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Ingrid Anette Hoff Melkersen (34) var 15 år fikk hun diagnosen Morbus Crohn. Det er en kronisk tarmsykdom som gir konstante magekramper, og som for Ingrid førte til stort vekttap og har bidratt til at hun har vært nødt til å tilbringe store deler av livet på sykehus. 

KK.no har tidligere publisert store portrettintervjuer med Ingrid - les de her og her.

24 år gammel fikk hun utlagt tarm og pose på magen, noe som hver eneste dag minner trebarnsmoren på at hun er kronisk syk. Men Ingrid ønsker ikke å sykeliggjøres. Hun vil vise andre kronisk syke at man ikke trenger å gi slipp på drømmene sine. Ingrid har familie og barn, deltar på bikinifitness og er modell.

Målet mitt med å stille i bikinifitness er mye mer enn å se fin ut på scenen i en bikini

Onsdag 3. mai sendes «Dokument 2: Crohnprinsessen» på TV 2, og her får vi bli med Ingrid på sykehuset, på veien mot målet om deltakelse i NM i bikinifitness, og i hverdagen hvor hun prøver så godt hun kan å stille opp for sine tre barn og ektemannen Daniel - samtidig som hun kjemper med å leve side om side med sykdommen.

MAMMAROLLEN: Å ha en mamma som plutselig kan bli alvorlig syk, har skapt mye usikkerhet for Elias, Tuva og Vilde. – Det viktigste for meg nå er å ta tilbake mammarollen, har Ingrid tidligere sagt til KK. Foto:  Foto: Geir Dokken
MAMMAROLLEN: Å ha en mamma som plutselig kan bli alvorlig syk, har skapt mye usikkerhet for Elias, Tuva og Vilde. – Det viktigste for meg nå er å ta tilbake mammarollen, har Ingrid tidligere sagt til KK. Foto: Foto: Geir Dokken Vis mer

Hadde selv fordommer

Til KK.no forteller hun at hun følte på et stort press da hun fikk beskjeden som 15-åring at hun måtte bruke pose på magen resten av livet.

- Ikke minst mine egne fordommer og uvitenhet var et stort problem. Dette var noe jeg visste svært lite om og jeg trodde bare det var gamle mennesker som fikk dette. Jeg forbandt det med noe heslig, urenslig og stygt. Jeg følte at dette var nådestøtet i kampen mot sykdommen. Nå hadde sykdommen vunnet kampen og livet mitt var over, sier hun og legger til:

- Jeg var veldig ung og følte at jeg nå ble dømt til et liv med en stor «ommøblering» på kroppen som jeg måtte venne meg til og det var ikke gjort over natta. Jeg ville ikke vise familien eller venner da jeg skammet meg. Da jeg etter hvert innså at disse fordommene var mine egne kunne jeg imidlertid begynne jobben med å overvinne disse. Det ble et vendepunkt for meg når jeg innså at det var mine egne fordommer, ikke alle andres.

For Ingrid handlet målet med å stille i NM i bikinifitness i 2015 om mye mer enn å se fin ut på scenen i en bikini.

- Det handler mye om at jeg vil bevise at en person med kronisk sykdom, personer med store utfordringer, ikke har noen grunn til ikke å følge drømmene sine. Så målet mitt er selvfølgelig å fullføre, og selvfølgelig å vinne, sier hun i TV 2-dokumentaren.

Se et klipp fra dokumentaren nedenfor: 

Til KK.no utdyper hun at hun begynte med styrketrening, først og fremst for å bygge muskler og for å legge på seg, ettersom den kroniske sykdommen gjorde at hun gikk ned mange kilo på kort tid.

- Etter hvert ble jeg oppmerksom på bikinifitness. Det er en konkurranse som fokuserer på det estetiske, og tenkte at her kunne jeg samtidig bryte noen barrierer samtidig som jeg forberedte kroppen på det som ventet. Jeg hadde i flere år jobbet aktivt med foredrag, blogg og andre tiltak for å bekjempe tabuer og fordommer rundt usynlige sykdommer. Håpet er at jeg kan være den personen jeg trengte så sårt når jeg fikk sykdommen og beskjeden om at jeg måtte leve resten av livet med utlagt tarm. Jeg er samtidig et konkurransemenneske ville se og vise hvor langt jeg kunne komme i konkurransen på tross av stomi og Crohns.

TØFF KAMP: Ingrid Anette Hoff Melkersen ønsker med dokumentaren «Crohnprinsessen» å vise hvordan livet med utlagt tarm er. Da hun var 15 år ble hun diagnostisert med Morbus Crohn. Foto:  Foto: An-Margitt Lerfald // TV 2
TØFF KAMP: Ingrid Anette Hoff Melkersen ønsker med dokumentaren «Crohnprinsessen» å vise hvordan livet med utlagt tarm er. Da hun var 15 år ble hun diagnostisert med Morbus Crohn. Foto: Foto: An-Margitt Lerfald // TV 2 Vis mer

LES OGSÅ: Thea Steens mor: - Vi har på en måte delt Thea med så mange siden hun ble syk, døde og ikke minst etterpå

Datteren fryktet at Ingrid skulle dø under operasjon

I dokumentaren blir vi også med Ingrid i tiden før, under og etter en stor operasjon, hvor både hun og familien er redd for at hun ikke skal overleve. 

- Jeg har en liten jente som er veldig overbevist om at mamma ikke kommer til å komme hjem fra operasjonen. Det er vondt. De har begynt å fordele klesrommet til moren sin: «Kan jeg arve den her?». De skal få arve alt, men jeg har ikke tenkt til å ikke komme hjem, skjønner dere. Jeg kommer hjem, sier hun ærlig i dokumentaren.

- Er du selv noen gang redd for om du kanskje ikke får se barna dine vokse opp fordi at noe kan komme til å skje under operasjonene? 

- Jeg tenker jo på det uansett hvor stor eller liten operasjonen er, det er jo morsinstinket. Jeg tror alle med kompliserte sykdommer er redde til tider, men det lærer oss å leve og nyte de gode dagene med familien på en helt annen måte. Jeg bruker mye tid på å prate med barna om sykdommen og vil at de til enhver tid skal være informert om hva som skjer, men samtidig gi de den tryggheten barn skal ha, sier hun til KK.no.

Jeg har troen på at vi kommer til å få bukt med fordommene. Det krever blod, svette og tårer

For trebarnsmoren er det blitt en fanesak å vise alle sidene ved det å leve med Morbus Crohn og det å ha utlagt tarm - også de sidene man helst ikke vil at noen skal ta del i.

- Enten kan jeg velge å gi opp, eller så kan jeg velge å leve med det. Og jeg velger det siste. Jeg velger å lære å leve med denne sykdommen, og jeg velger å kjempe deres sak. Jeg har troen på at hvis vi står sammen, så er vi mye sterkere. Og det er mye enklere for folk å forstå hvis vi viser at vi er helt normale og at vi står sammen. Jeg har troen på at én gang i fremtiden så er ikke dette her et problem. Jeg har troen på at vi kommer til å få bukt med fordommene. Det krever blod, svette og tårer - men jeg lover deg: jeg har startet, og det virker. Åpenhet og ærlighet varer alltid lengst, sier hun i TV 2-dokumentaren.

LES OGSÅ: Andrea Voll Voldum: - Det er ubehagelig, og jeg som selv er utsatt får tilbake vonde følelser ved å se på slike scener

FORBILDE: I «Dokument 2: Crohnprinsessen»-dokumentaren sier Ingrid Anette Hoff Melkersen at hun med åpenheten ønsker at man skal få bukt med fordommer tilknyttet mennesker som bruker stomi. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (venstre) // John Andre Aasen
FORBILDE: I «Dokument 2: Crohnprinsessen»-dokumentaren sier Ingrid Anette Hoff Melkersen at hun med åpenheten ønsker at man skal få bukt med fordommer tilknyttet mennesker som bruker stomi. Foto: Rolf-Ørjan Høgset (venstre) // John Andre Aasen Vis mer

LES OGSÅ: Nikita-gründer: - Jeg er vokst opp i et hjem hvor vi ikke klemte hverandre. Jeg kan ikke huske at moren min ga meg en klem

Og overfor barna spesielt har den tapre trebarnsmoren lovet å aldri gi opp. 

- Jeg gir aldri opp, og det får meg bare til å være en bedre mor. Jeg vet at jeg kommer til å klare å gi mine unger gode verdier, og gode holdninger om at folk er forskjellig - og at det er lov å være forskjellig. Det er ingen som er perfekte, eller ikke perfekte. Det er øynene som ser, og det er bra at ikke alle er like. Jeg vet ikke hva morgendagen vil bringe, det er det ingen som gjør, men jeg vet at jeg kommer til å ha sykdommen til jeg dør.

- Hvordan går det med deg nå?

- Jeg har det bra, livet med Cronhs er, som jeg viser i dokumentaren, mye oppturer og nedturer. Jeg har som vanlig en operasjon i vente som jeg gruer meg til, men nyter at vi går mot lysere tider. Jeg elsker våren, da våkner liksom alt til live igjen. Samtidig pleier også sykdommen min å ta en pause da. Jeg er som regel dårligst i årets mørkeste måneder, sier hun til KK.no.

Se «Dokument 2: Crohnprinsessen» på TV 2 onsdag 3. mai klokken 21.40.

LES OGSÅ: Bikinifitness: - Det er svært utfordrende og du må være villig til å ofre sosiale sammenkomster og fritid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer