Kronprinsesse Märtha

- Jeg vet jeg hadde et godt øye til henne fra første gang vi møttes i såkalt «voksen alder»

Vår kjære folkekonge kom aldri over tapet av sin høyt elskede kone. Han levde som enkemann i 37 år.

Publisert
Sist oppdatert

Den 28. mars 1901 ble det født en liten prinsesse i Sverige som fikk navnet Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra. Ettersom Norge var i union med Sverige på dette tidspunktet (denne unionen skulle gå i oppløsning fire år senere) ble den lille også prinsesse av Norge. Men lite visste nok hennes foreldre, svenske prins Carl (1861 - 1951) og danske prinsesse Ingeborg (1878 - 1958), at deres datter nesten på dagen 28 år senere skulle bli kronprinsesse av nettopp Norge.

I 2016 ble kronprinsesse Märtha portrettert av svenske Tuva Novotny (36), i den kritikerroste norske filmen «Kongens nei», En film som gjorde at vi ble bedre kjent med den standhaftige trebarnsmoren, og hennes erfaringer under de dramatiske april-dagene i 1940 - da andre verdenskrig brøt ut i Norge.

Men lenge før familien ble skilt fra hverandre på grunn av Hitlers hunger etter å erobre Europa, levde familien på fem i idylliske omgivelser på Skaugum i Asker. Olav og Märtha, som var kusine og fetter - og hadde felles bestemor i dronning Louise Josefina Eugenia (1851 - 1926) - møttes flere ganger under oppveksten, men det var ikke før de ble kom over i 20-årene at amors piler skjøt fart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer