16 ukers helvete

- Jeg vil ikke vite hva jeg veier!

Artist Jenny Jenssen (58) er én av deltakerne i den nye sesongen av «16 ukers helvete».

16 UKERS HELVETE: Artist Jenny Jenssen takket først nei til deltakelse i 16 ukers helvete. Men dét skulle fastlegen hennes endre på! FOTO: Warner Bros. Discovery
16 UKERS HELVETE: Artist Jenny Jenssen takket først nei til deltakelse i 16 ukers helvete. Men dét skulle fastlegen hennes endre på! FOTO: Warner Bros. Discovery Vis mer
Publisert

Den folkekjære artisten Jenny Jenssen (58) takket først nei da hun fikk forespørsel om på være med på livsstilsprogrammet 16 ukers helvete på TVNorge.

Men det var ordene fra fastlegen som fikk henne til å ombestemme seg.

- Jeg har en meget dyktig og klok fastlege som anbefalte meg å bli med. Han sa: « Dette er en vinn-vinn-situasjon for deg. Du har dårlige knær, store bekkenproblemer, skyhøyt blodtrykk og plages med halsbrann. Du har alt å vinne på å bli med».

Hun smiler.

- Ja, da ble det slik da! Skulle ønske alle fastleger var like ærlige og «pushet» sine pasienter til bedre helse. I dag er jeg han evig takknemlig!

Ønsker ikke fokus på tallet

I 16 ukers helvete får seks kjendiser trenings- og kostholdsveiledning gjennom nettopp 16 uker, og dersom de følger rådene skal de kunne se drastiske endringer på både kondis, styrke, kropp og sjel.

- I starten av opplegget forteller du at du ikke har lyst til å vite tallet på vekta, hvorfor ikke?

- Jeg er en kontrollfrik og vet at tallet på vekta ville vekke til live drømmen om å veie det jeg veide som nygift, det jeg veide som konfirmant, det jeg veide som ung student ...

- Jeg ønsker ikke fokus på tallet, men på følelsen av å kjenne etter bedre helse og lettere kropp etter hvert som prosessen skred frem.

Jenny Jenssen har selv tidligere jobbet som kostholdsveileder og forteller til KK at hun opplevde at mange ikke ville vite hva de veide, men kun hva de gikk ned i vekt.

- Jeg ønsker rett og slett ikke et kilosfokus, men fokus på hvordan jeg FØLER meg. Aner ikke hva jeg veier i dag heller. Vet bare antall kilo jeg har gått ned. Det har gitt meg et helt annet kroppsfokus og opplevelse av prosessen underveis.

EKTEMANNEN: Også Jenny Jenssens ektemannen Tor Magne Søreng har fått sunnere matvaner etter at kona var med på 16 ukers helvete. Dette bildet er fra 2013. FOTO: Vegard Grøtt / NTB
EKTEMANNEN: Også Jenny Jenssens ektemannen Tor Magne Søreng har fått sunnere matvaner etter at kona var med på 16 ukers helvete. Dette bildet er fra 2013. FOTO: Vegard Grøtt / NTB Vis mer

For Jenny Jenssen var målet med deltakelse å bli glad i å trimme igjen.

- Drømmen var at kroppen skulle gi meg velvære og positiv energi når jeg trimmet. Det har jeg ikke følt på 30-35 år. Trodde aldri jeg skulle få oppleve det igjen, men etter rund fire uker kom den følelsen.

Og hun presset seg, som hun selv sier, til den daglige trimmen treningscoach Martin Johnsrud Sundby la opp til henne.

- Og tro meg, det var flere ganger jeg trodde jeg var døden nær den første måneden. Ikke gøy å alltid komme sist i mål. Ikke gøy å ha kondis som en blåsebelg. Ikke gøy å ha blodsmak i munnen 24/7. Men, den fasen er heldigvis over nå!

Fikk sjokk av seg selv første juledag

Nå gleder hun seg over treningsformer som Crossfit, zumba, powerwalk med 10-kilosvesten, aerobic, bootcamps, sirkeltrening og dansing.

- Underveis i de 16 ukene, fikk du noen aha-opplevelser eller var det noe som overrasket deg mer med deg selv enn før deltakelsen?

- Ja, til og med styrketreningen begynner så smått å bli en god vane, og jeg trodde faktisk ikke mine egne øyne da jeg første juledag sto på tredemøllen på treningssenteret, og etterpå trente med vekter!

Jenny snakker engasjert med sin velkjente nordnorske røst.

- DET har jeg aldri gjort på en første juledag før! At trimmen er så viktig for helse og velvære er noe jeg absolutt trengte å erfare igjen. Regelmessig trim er min store aha-opplevelse og at jeg har funnet trimformer som jeg gleder meg til å gjøre.

- Du har jo vært kostholdscoach – lærte du noe nytt på kostholdsfronten etter deltakelsen?

- Jeg har alltid vært interessert i kosthold og ernæring, men det er ikke like lett å leve som man lærer. Jeg trodde at overgangsalderkiloene var kommet for å bli – at det var noe jeg bare måtte leve med. Nå vet jeg bedre, sier hun ærlig.

Hele familien merker forbedring av helsa

Hun setter også stor pris på at hun etter deltakelsen har fått frisket opp hvor viktig grønnsaker og frukt er.

- Som klinisk ernæringsfysiolog Anette sa: «Viktig å fylle på med sunn mat som fyller godt opp i magen, men som gir lite energi». I tillegg har jeg utvidet med mange flere sunne og gode oppskrifter.

Dette er noe resten av Jennys familie nyter godt av.

- Min kjære Tor har minsket mange kilo og vår datter Tilje ønsker gjerne en god salat med som skolemat. Til og med lille Pippa, vår firbente, spiser sunnere og får flere turer i løpet av uken!

ÅRETS DELTAKERE: Alex Rosén, Steffen Iversen, Jenny Jenssen, Trine Haltvik, Jonathan Romano, Mads Clemmetsen er de som skal endre livsstilen i 16 ukers helvete. FOTO: Warner Bros. Discovery
ÅRETS DELTAKERE: Alex Rosén, Steffen Iversen, Jenny Jenssen, Trine Haltvik, Jonathan Romano, Mads Clemmetsen er de som skal endre livsstilen i 16 ukers helvete. FOTO: Warner Bros. Discovery Vis mer

I programmet forklarer klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm at det at Jenny ikke ville se tallet på vekta, er noe hun ikke er alene om.

- Det er mange som synes at det det er litt ødeleggende å fokusere for mye på vekt. Mange kan bli for opphengt i tallet på vekta og dette kan gå ut over hvordan man har det og hvilke valg man tar.

Fokuser på gode rutiner, fremfor tallet på vekten

For mange kan det å ha fokus på vekten, ifølge Skarpaas, virke veldig destruktivt i en livsstilsendringsprosess. Det er mye bedre å ha fokus på det man skal gjøre, fremfor tallet på vekta.

- Kan du utdype hva som er bedre å fokusere på enn tallet på vekta?

- Fokuser heller på gode rutiner som for eksempel god måltidsrytme, god sammensetning av maten og fysisk aktivitet. Med rette tiltak, så vil vekten gradvis reduseres uten at man må følge tett med på den, forklarer Skarpaas til KK.

EKSPERTEN: Anette Skarpaas Ramm er klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i 16 ukers helvete. FOTO: KK
EKSPERTEN: Anette Skarpaas Ramm er klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i 16 ukers helvete. FOTO: KK Vis mer

- Det som er negativt med å være styrt av tallet på vekta er at den uansett kan få deg til å tenke negativt dersom tallet ikke viser det du har håpet.

- Hva kan man gjøre om man i en periode har gjort det man har satt seg som mål, men vekta ikke viser det man ønsker?

- Ja, for det kan skje at det enten blir for restriktivt eller at man sklir tilbake til gamle vaner. Dersom det blir for restriktivt, ender det på et eller annet tidspunkt med en utskeielse som oppleves som et nederlag. Dette kan bli en ond sirkel.

- Det som er lurt da, er å fokusere mer på det man skal gjøre, og gå bort fra akkurat tallet på vekta, oppfordrer klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer