Født for tidlig:

- Jeg ville heller født ti ganger vaginalt

Sju minutter tok det fra Cathrine Montero Moen ble lagt på operasjonsbordet til sønnen kom til verden.

FØDT FOR TIDLIG: Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Gravs andre sønn, Iver, kom til verden i hui og hast gjennom keisersnitt i september. FOTO: PRIVAT.
FØDT FOR TIDLIG: Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Gravs andre sønn, Iver, kom til verden i hui og hast gjennom keisersnitt i september. FOTO: PRIVAT. Vis mer
Publisert

Det ble en dramatisk start på livet for lille Iver, Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Gravs andre barn sammen. Iver kom til verden 4. september - fem uker før termin.

Allerede i uke 18 fikk paret vite at Cathrine hadde placenta previa- altså foranliggende morkake, som helt eller delvis dekker den indre åpningen som barnet skal ut gjennom. Det innebar at hun gjennom hele svangerskapet hadde store og mindre blødninger, og korte og lengre opphold på sykehus.

– Gjennom store deler av svangerskapet har jeg fått forbud mot fysisk aktivitet og trening, og den siste tiden måtte jeg holde meg maks 15-20 minutter unna sykehuset i tilfelle det skulle skje noe akutt. Jeg fikk lov til å bo hos noen slektninger nært sykehuset i helgene, sier Montero til KK.

Renner blod fra underlivet

Det var også en ganske dramatisk utløsende faktor til at Iver kom for tidlig til verden.

Dagen Iver ble forløst, gikk Cathrine tur med familiens hund. Hun forteller at hun plutselig ser en okse komme løpende mot dem ved et jorde. Selv om det var et strømgjerde mellom dem og oksen, ble hun såpass redd at hun småløp der i fra.

Ikke mange timer etter begynner hun å blø, men siden blødningen ikke er så kraftig, vil hun ikke stresse over det. Rett før hun legger seg, begynner hun å kjenne seg rar i kroppen og pakker derfor kofferten sin slik at den er klar.

Men det som så skulle skje var hun ikke forberedt på. Det var jo tross alt fortsatt over en måned til termin:

– Plutselig kjenner jeg sterke kynnere. Hver gang en kynner slipper taket, så renner det ganske mye blod fra underlivet. Jeg ringer sykehuset, og ambulansen blir tilkalt raskt. Gaute er hjemme med eldstemann, og jeg rekker å ringe ham og fortelle at jeg nok en gang blir hentet av ambulansen. På vei til sykehuset med blålys forstår jeg ikke helt alvoret, og tror jeg skal ligge til observasjon på sykehuset.

Tok sju minutter

Hun hadde tross alt vært gjennom lignende episoder mange ganger i månedene før. Men idet ambulansen ankommer sykehuset, blir hun møtt av 15-20 personer iført grønn operasjonsbekledning. Det er da hun forstår alvoret.

Cathrine blir lagt rett over på operasjonsbordet og i narkose. Hun rekker ikke engang sende en sms til Gaute om at Iver er på vei ut.

– Fra jeg ble lagt på operasjonsbordet til Iver var ute, tok det bare sju minutter. Jeg synes selvfølgelig det er litt synd at jeg ikke fikk oppleve keisersnittet og være tilstede da han kom ut, men det viktigste er tross alt at vi begge kom fra det uten skader, sier hun.

Da hun kommer til seg selv etter operasjonen, spør hun umiddelbart hvordan det går med babyen hennes og om Gaute vet at han er blitt pappa igjen.

Gaute på sin side, fikk ikke vite at han hadde blitt far igjen før etter at Iver kom til verden. I og med at det var mange komplikasjoner i svangerskapet, var paret forøvrig blitt vant til tanken på at Iver kanskje ville bli nødt til å komme ut i en fei. Så da en av jordmødrene ringte Gaute og fortalte at han hadde fått en ny, frisk sønn, var han mer lettet enn overrasket.

Det var en ekstrem opplevelse å skulle gå gjennom, men samtidig ser Cathrine noe vakkert og veldig rørende i at det var så mange mennesker som gjorde sitt ytterste for at hun og sønnen skulle overleve.

Tøffe dager

De første dagene trengte Iver pustehjelp. Gleden var stor da han etter hvert pustet for egen maskin og fikk i seg mat gjennom amming. Etter to uker kunne familien endelig forlate sykehuset, hvor de var blitt godt ivaretatt.

– Hvordan har formen din vært etter keisersnittet?

– De første dagene etter katastrofesnittet var tøffe. Det var overraskende vondt i såret. Om jeg kunne velge, ville jeg heller født ti ganger vaginalt enn å ta et keisersnitt igjen.

Iver er Cathrines andre barn, og hun sier at smerten i kroppen etter forløsning nummer to var helt annerledes enn ved vaginal fødsel. Hun følte seg svak og ble slapp av smertestillende og bare det å hoste eller gå på do var smertefullt.

– I tillegg hadde jeg mistet nesten to liter blod, så det var ikke så rart at jeg manglet litt energi. Jeg følte meg som ei skikkelig gammel dame; alt jeg gjorde gikk i sakte film.

Cathrine kom seg fort igjen, etter fem dager responderte kroppen bedre, og uka etter det følte hun seg mye bedre. Hun syns det er sprøtt at kroppen kan oppleves så totalt utslitt den ene uka, og den neste er den på god vei tilbake.

– Kvinnekroppen er fantastisk!

Setter av familietid

Nå er alt helt fint med familien. Eldstesønnen, Aron fylte nylig to år, og det ble feiret sammen med den nærmeste familien.

– Jeg er usikker på om han skjønner hva bursdag innebærer, men han syntes det var veldig gøy å gå rundt med krone, både hjemme og i barnehagen.

Gaute har fra før to barn fra tidligere forhold i tillegg til at han er aktiv i politikken. Det kan høres vanskelig ut å få timeplanen til å gå opp. Men Cathrine forteller at de er flinke til å ta vare på hverandre og setter konsekvent av godt med tid til familietid. Hun er i mammapermisjon og Gaute gjør mange av sine ting fra hjemmekontor- noe som gjør dem mer fleksible.

– Akkurat nå er den største utfordringen å få nok søvn til oss begge, siden Iver er i fase med kolikk og knirking på natta. Men vi er snille med hverandre, samarbeider godt og forsøker å legge til rette for at vi begge skal få sove noen timer i løpet av et døgn. Hverdagen nå er uansett mye hyggeligere enn i sommer da vi gikk og var engstelige for om Iver skulle bli født altfor tidlig, avslutter den nybakte tobarnsmammaen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer