Eddie Redmayne:

- Jeg ville ikke ha tatt rollen i dag

Eddie Redmayne er enig kritikken om at en transperson burde hatt rollen hans i «The Danish Girl».

THE DANISH GIRL: Redmayne står ikke inne for valget av transkjønnet lenger. Filmen kom ut i 2016. FOTO: NTB.
THE DANISH GIRL: Redmayne står ikke inne for valget av transkjønnet lenger. Filmen kom ut i 2016. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

I filmen The Danish Girl fra 2016 spiller Eddie Redmayne (39) den transkjønnede kvinnen Lili Elbe. Filmen er løst basert på virkelige hendelser fra livet til en av de første personene som gjennomgikk en vellykket kjønnskorrigerende operasjon.

Tidene forandrer seg, og det kan føre til at det som en gang ble akseptert i samfunnet, ikke nødvendigvis er akseptert lenger. Av den grunn har Edward «Eddie» Redmayne tatt til orde for å møte kritikken om rollen i The Danish Girl. Kritikken går på at han ikke burde portrettert en transkjønnet kvinne når han selv definerer seg som en heterofil mann, eller cismann.

Prisvinnende seerfavoritt

Redmayne er etterhvert blitt en av de største filmskuespillerne i et globalt perspektiv. Briten har kapret hovedrollen i storfilmer som Les Misérables (2012) Red (2009), Fantastic Beasts and where to find them (2016), The Danish Girl (2016) og The Theory of Everything (2014) – for å nevne noen. For sistnevnte vant han Oscar (2015) for beste mannlige hovedrolle da han portretterte Stephen Hawking og hans liv med sykdommen ALS.

I The Danish Girl spiller Redmayne en biologisk mann som er født i feil kropp, inspirert av danske Einar Wegener. Da operasjonen fant sted i 1930, byttet hun navn til Lili Elbe.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Filmen ble en suksess og har en IMDb-rating på 7.1/10. Redmayne ble Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle for sin tolkning av rollen som Elbe.

Har endret syn

39-åringen står ikke inne for valget av rollen i dag. Til The Sunday Times forteller han at han mener en transkjønnet kvinne burde blitt tilbudt rollen.

– Nei, jeg ville ikke tatt den i dag. Jeg spilte i den filmen med de beste intensjoner, men jeg mener at det var en tabbe, sier han til den britiske avisen.

Han innrømmer det han kaller egen ignoranse, men poengterer også viktigheten av mangfold blant de som bestemmer og velger skuespillere til å fylle rollene.

– Den større diskusjonen og frustrasjonen rundt castingen, bunner i at mange mennesker ikke har en plass rundt bordet. Det må være en utjevning, ellers vil disse debattene bare fortsette, sier skuespilleren.

Må forstå kritikken

Svenske Alicia Vikander som spilte mot Redmayne i filmen, har i likhet med regissør Tom Hooper gått ut og forsvart castingen i ettertid. På tross av det uttalte Vikander til Insider i august i år at hun forstår kritikken av valget av en cismann (mann som identifiserer seg med sitt biologiske kjønn, red. anm) i rollen som en transkjønnet kvinne.

– Vi må forstå kritikken for å skape endring, og sørge for at transkjønnede faktisk får en fot innenfor – og får jobber, sa hun den gang.

GOD KJEMI: Alicia Vikander og Eddie Redmayne spilte hovedrollene i filmen som har møtt kritikk for castingen i ettertid. FOTO: NTB.
GOD KJEMI: Alicia Vikander og Eddie Redmayne spilte hovedrollene i filmen som har møtt kritikk for castingen i ettertid. FOTO: NTB. Vis mer

Vikander stilte også spørsmål ved om vi kommer til et punkt der transkjønnede spiller cis-roller, altså personer som identifiserer seg med sitt biologiske kjønn.

Mye kan forandres på fem år – det er denne filmen et bevis på. Sakens kjerne koker ned til at castingen sannsynligvis ville vært annerledes i dag – skal vi tro regissøren og de to hovedrolleinnehaverne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer