– Jeg ville ikke se sliten ut ved første møte med min sønn

TV-stjerne slår tilbake etter at hun fikk kritikk for å sminke seg og krølle håret da hun skulle føde.

GLAMORØS BABYLYKKE: Slik så det ut da «Love Island»-stjernen Hannah Elizabeth ble mor tidligere denne måneden. FOTO: Instagram
GLAMORØS BABYLYKKE: Slik så det ut da «Love Island»-stjernen Hannah Elizabeth ble mor tidligere denne måneden. FOTO: Instagram Vis mer
Publisert

De færreste gleder seg til å føde – selv om man naturligvis ser frem til det fødselen resulterer i. Blodet, svetten og tårene i forkant derimot...

Mens man forbereder seg på å bringe nytt liv til verden, er nok hvordan man ser ut mens man gjør det ganske langt ned på prioriteringslista. Som oftest, i alle fall.

Slik var det ikke for TV-profilen Hannah Elizabeth (29).

29-åringen, som ble et kjent fjes etter deltagelsen i den britiske versjonen av «Love Island» i 2015, avslørte nylig at hun har blitt mor da hun la ut et bilde av seg selv med knøttlille Reggie i armene på Instagram.

Så begynte kritikken å hagle.

Til tross for at bildet er tatt på sykehuset og kun kort tid etter fødselen, er Hannah nemlig «glammet opp» til fingerspissene; håret er stylet og krøllet, og sminken er feilfri.

«Tenk å sminke seg og fikse håret etter å ha født i stedet for å kose med barnet ditt», lyder én av de mange kritiske kommentarene under innlegget. «Dette hadde vært mye vakrere hvis du viste hvordan man faktisk ser ut rett etter å ha født, ikke en versjon du har pyntet på», skriver en annen.

Se bildet under!

LES OGSÅ: To mødre forteller: Derfor valgte vi å føde alene

Andre forsvarer realitystjernen med nebb og klør, og påpeker at vi ikke kan sette krav til hvordan en kvinne skal se ut etter fødsel.

«Det er ganske fælt at vi har en fasit for hvordan man skal se ut i denne situasjonen. Fødsel er en helt individuell reise. Jeg så ikke slik ut etter min første fødsel, men etter min andre fikk jeg litt tid til å sminke meg – og dét gjorde at jeg følte meg menneskelig igjen», skriver én av Hannahs 443 000 følgere.

«Det er ikke noe galt i å se verken sånn eller sånn ut. Det som er feil er å fortelle andre hva de bør være eller ikke være», fortsetter brukeren.

Nå har også Hannah selv tatt til motmæle. Denne uken valgte hun å slå tilbake mot kritikerne via Instagram Story.

Her bekreftet hun at hun sminket seg etter at sønnen kom til verden, og at hun hadde vært hos frisøren dagen i forveien. 29-åringen tok nemlig planlagt keisersnitt og hadde – i mye større grad enn ellers – mulighet til å forberede seg.

«Ja, hatere, jeg hadde på meg sminke etter fødselen. Jeg fikset håret hos frisøren, krøllet det – hele pakka. Jeg ville ikke se sliten ut første gang jeg møtte sønnen min, ikke sant?»

LES OGSÅ: Se 15 superstjerner med og uten sminke

KLAR TALE: TV-profilen skammer seg slett ikke over å ha forberedt seg – utseendemessig – på fødselen. FOTO: Scanpix
KLAR TALE: TV-profilen skammer seg slett ikke over å ha forberedt seg – utseendemessig – på fødselen. FOTO: Scanpix Vis mer– Mammapolitiet er en mobb

KLAR TALE: Jordmor Lene Fundtaunet synes mammapolitiet bør ta seg fri. FOTO: Privat
KLAR TALE: Jordmor Lene Fundtaunet synes mammapolitiet bør ta seg fri. FOTO: Privat Vis mer

Lene Fundtaunet er lei av det såkalte «mammapolitiet». Hun jobber som kommunejordmor i Trøndelag, og er opptatt av at kvinner må bli flinkere til å løfte hverandre opp og frem – i stedet for å være dømmende og operere med permanent skråblikk.

– Mammapolitiet er en mobb og har absolutt ingen positive effekter. At mødre har behov for å arrestere andre mødre for at de er annerledes enn seg selv, bunner kanskje i en usikkerhet omkring sin egen rolle som mor. For én ting er sikkert; mammarollen er like fremmed og ny for alle som får barn for første gang. Uansett hvem man er fra før, konstaterer Fundtaunet.

Jordmoren forteller videre at hun ikke synes det er noe galt i Hannah Elizabeths valg om å sminke seg etter keisersnittet. Kanskje handlet det bare om at hun ville føle seg vel og som seg selv – kanskje var hun litt emosjonelt påvirket, sårbar og usikker.

– Alle som har født et barn vet at det er overveldende, skummelt og kan rokke ved identiteten din. Hva er da mer naturlig enn å gripe fatt i det som er kjent, og fra før en så stor del av hennes identitet og selvbilde?, spør Fundtaunet retorisk og fortsetter:

– Babyen ser ikke om mammaen har på sminke eller ikke, men den merker om mammaen er utrygg eller ukomfortabel. Så om den sveisen og den makeup-en gir henne mer ro og komfort – da ser jeg absolutt ikke noe problem med det. Hun er den hun er.

Jordmoren er også tydelig på at de som går i strupen på TV-stjernen bør tenke over effekten dét i neste omgang har på både henne og barnet. Hun synes det er trist at Hannah ser seg nødt til å bruke tid i «nyfødtperioden» på å forsvare seg for å være den hun er.

Fundtaunet er klar i talen: La nybakte mødre og barna deres være i fred.

– Mammapolitiet kan ta seg helt fri! Overlat vurderingen av foreldrekompetansen hennes til jordmødrene og helsesykepleierne hun møter på sin ferd gjennom svangerskap, fødsel og barseltid.

– Heldigvis er det ikke sånn at bildene man poster på sosiale medier, hvordan man kler seg eller hvordan man ser ut som forteller mest om hvordan en person er som forelder. I stedet er det alt det andre, som vi som jobber med disse kvinnene er godt skolerte til å vurdere og være med på å utvikle i riktig retning. Det er vår jobb, avslutter jordmoren.

LES OGSÅ: 5 ting mange ikke vet om det å føde på sykehus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer