Dansen med Diana

John Travolta mimrer tilbake til det ikoniske øyeblikket

- Bare det å hilse på Diana riktig, være selvsikker og spørre henne om å danse, var en komplisert oppgave.

TRAVOLTA-KJOLEN: Etter at prinsesse Diana hadde danset sammen med John Travolta, ble kjolen hennes døpt til Travolta-kjolen. Foto: NTB
TRAVOLTA-KJOLEN: Etter at prinsesse Diana hadde danset sammen med John Travolta, ble kjolen hennes døpt til Travolta-kjolen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det hvite hus holder stadig vekk gallaer hvor alt fra profilerte politikere til verdenskjente skuespillere blir invitert. I 1985, sju år etter at filmen Grease hadde premiere, ble hovedrolleinnehaver John Travolta invitert til en av disse begivenhetene.

Det var daværende president Ronald Reagan som hadde invitert celebriteter fra både fjernt og nært denne novemberdagen i 1985. Blant dem var selveste prinsesse Diana.

1985: Charles (t.v.) og Diana (t.h.) besøker Ronald og Nancy Raegan i Det hvite hus. Foto. NTB
1985: Charles (t.v.) og Diana (t.h.) besøker Ronald og Nancy Raegan i Det hvite hus. Foto. NTB Vis mer

Hun og prins Charles var på sin rojale turné i USA på den tiden, og da er det jo selvsagt at et besøk hos den sittende presidenten må inn i kalenderen.

Men det er ikke bildet du ser over folk husker fra denne gallaen. Det er heller ikke av Diana og Charles eller Ronald og Nancy. Bildet alle snakket om etter gallaen - og fremdeles den dag i dag - er det av John Travolta og prinsessen.

Skuespilleren så nemlig sitt snitt til å be Diana opp til dans. Låten «You Should be Dancing» fra Saturday Night Fever spilte og Travolta, som hadde en rolle i den filmen, tok navnet på låta bokstavelig talt.

Disse kvinnene kunne ha fått rollen som Baby i Dirty Dancing Vis mer
EVENTYRLIG: John Travolta beskriver dette øyeblikket som et eventyr. Foto: NTB
EVENTYRLIG: John Travolta beskriver dette øyeblikket som et eventyr. Foto: NTB Vis mer

Det er nå 36 år siden disse bildene ble tatt, men Travolta husker øyeblikket som om det var i går.

- Bare det å hilse på Diana riktig, være selvsikker og spørre henne om å danse, var en komplisert oppgave. Bare se for deg situasjonen. Vi er i Det hvite hus. Det er midnatt. Dansegulvet er som en drøm. Jeg går mot henne, tar på albuen hennes, spør om hun vil danse. Hun snur og gir meg det iøynefallende, men litt triste, smilet og aksepterer min forespørsel. Og der var vi: dansende sammen som om vi var i et eventyr, forteller skuespilleren i et intervju med Esquire Mexico.

KOMPLISERT OPPGAVE: Travolta visste ikke helt hvordan han skulle be prinsessen opp til dans, men klarte det til slutt. Foto: NTB
KOMPLISERT OPPGAVE: Travolta visste ikke helt hvordan han skulle be prinsessen opp til dans, men klarte det til slutt. Foto: NTB Vis mer

Dette ikoniske øyeblikket gjorde også at Dianas mørkeblå fløyelskjole, designet av Victor Edelstein, ble døpt til «Travolta-kjolen».

Selv om vi husker kjolen best fra denne kvelden, brukte Diana denne flere ganger etter 1985. I 1997, like før hun døde, bestemte hun seg for at kjolen skulle auksjoneres bort. Ifølge DailyMail ble kjolen solgt for 100 000 pund (over én million norske kroner), og det var på den tiden den høyeste summen en kjole hadde blitt solgt for på en auksjon.

IKONISK: Dianas kjole ble i fjor auksjonert bort til 2,5 millioner kroner. Foto: NTB
IKONISK: Dianas kjole ble i fjor auksjonert bort til 2,5 millioner kroner. Foto: NTB Vis mer

I samme DailyMail-sak forteller designeren bak den legendariske kjolen at han ble nedringt av amerikanske presse etter Travolta-dansen i 1985. For ham var det bare nok en kjole han designet og ikke noe spesielt.

- Da hun solgte den, tenkte jeg at det var fint av henne å donere pengene til veldedighet. Hvis hun ikke hadde brukt kjolen, kan jeg ikke se for meg at den hadde vært verdt så mye.

I 2020 ble kjolen auksjonert bort nok en gang og kjøpt av Kensington Palace for nesten 2,5 millioner kroner.

- Jeg mener kjolen kan sidestilles med den hvite Marilyn Monroe hadde på seg da hun sto over risten som fikk skjørtet til å blåse opp. Jeg skjønner at det kan virke absurd å betale så mye for en kjole, men det er faktisk et historisk samlerobjekt, sier Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK.

SATURDAY NIGHT FEVER: Diana og John Travolta danset sammen til «You Should be Dancing» fra Saturday Night Fever. Foto: NTB
SATURDAY NIGHT FEVER: Diana og John Travolta danset sammen til «You Should be Dancing» fra Saturday Night Fever. Foto: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer