Jojo Moyes

Jojo Moyes om «Et helt halvt år»-boken:- Jeg har opplevd det selv

Forfatteren forteller til KK.no at det ikke var tilfeldig at aktiv dødshjelp ble tema i boken og filmen.

ET HELT HALVT ÅR: Den britiske stjerneforfatteren Jojo Moyes forteller til KK.no hvordan hun kom opp med ideen til boken og filmen. Foto: NTB Scanpix
ET HELT HALVT ÅR: Den britiske stjerneforfatteren Jojo Moyes forteller til KK.no hvordan hun kom opp med ideen til boken og filmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er flere år siden den britiske forfatteren Jojo Moyes skrev braksuksessen «Et helt halvt år», var det først for noen uker siden hun skjønte hvor stort inntrykk boken faktisk hadde gjort.

- Jeg satt på et hotellrom i USA med en dyp tallerken suppe i hånden, mens jeg så traileren rulle over tv-skjermen. Jeg tror faktisk jeg måpte der jeg satt! Det var først da det gikk opp for meg at min lille bok var stor nok til å bli en film (HER! ser du første trailer og HER! ser du andre trailer), forteller Moyes til KK.no.

«Et helt halvt år» har nemlig solgt over 650.000 eksemplarer - bare i lille Norge og KK.no møter den bestselgende forfatteren i Oslo i forbindelse med filmpremieren. Da vi forteller henne hvor mye respons vi har fått fra våre lesere, vil hun selvfølgelig sende en egen hilsen til KK.no-leserne. Videoen kan du se nederst i saken.

LES OGSÅ: Her er den første smakebiten på «Skjønnheten og udyret»!

Men selv om boken har blitt en hit i Norge, var det ikke så mange som hadde tro på det litterære verket til briten. Mannen hennes var faktisk en av dem som mente dette ikke kom til å funke!

- Da jeg holdt på å skrive denne boken, pleide mannen min å si til meg at dette var boken som kom til å drepe karrieren min. Jeg hadde ikke en gang noen avtale med et forlag! Fram til da hadde jeg skrevet åtte bøker, og ingen av dem hadde blitt noen store suksesser.

En spesiell historie

Men det var noe ved nettopp denne historien som gjorde det hele spesielt for Moyes. For en god stund tilbake hadde hun hørt en nyhet på radioen om en mann som ble lam fra nakken og ned etter en sportsulykke. Flere år etter ulykken overtalte han foreldrene sine til å ta ham med til Sveits, slik at han kunne ende livet sitt ved hjelp av aktiv dødshjelp.

- Da jeg hørte dette ble jeg helt sjokkert, og jeg klarte ikke slutte å tenke på det. Jeg begynte å stille meg selv spørsmål som «hva ville jeg gjort hvis jeg var han? Hva ville jeg gjort hvis jeg var moren hans? Og hva ville jeg ha gjort hvis jeg bare var noen som ville endre avgjørelsen hans?». Du tror og tenker kanskje hva du ville ha gjort selv, men jeg tror ikke vi klarer det. Det var slik ideen til boken oppsto. 

FØRSTE SUKSESSBOK: Jojo Moyes har skrevet hele åtte bøker, men ingen av den har blitt en suksess - før Et helt halvt år. Selv om boken har gjort det utrolig godt, var det flere som tvilte på historien til forfatteren. Mannen til Moyes var blant dem som sa at denne boken kom til å drepe hele karrieren hennes.  Foto: Aftenposten
FØRSTE SUKSESSBOK: Jojo Moyes har skrevet hele åtte bøker, men ingen av den har blitt en suksess - før Et helt halvt år. Selv om boken har gjort det utrolig godt, var det flere som tvilte på historien til forfatteren. Mannen til Moyes var blant dem som sa at denne boken kom til å drepe hele karrieren hennes. Foto: Aftenposten Vis mer

I tillegg til historien hun hørte på radioen, har også Moyes selv måtte oppleve at nære slektninger lider i samme situasjon. To familiemedlemmer trengte nemlig hjelp 24 timer i døgnet for å holde seg i live.

- Jeg har opplevd det selv og når noe sånt skjer i familien din, oppstår det gjerne flere spørsmål om livet. Hvordan kan man gi noen noe å leve for når det virker som om det ikke finnes noe mer? Det her er spørsmål spesielt faren min og jeg slet med hver eneste dag, forteller forfatteren til KK.no.

«Et helt halvt år» tar opp det mange kanskje ser på som et tabu-belagt tema: Aktiv dødshjelp. Boken handler også i like stor grad om kjærlighet, men det at en hovedperson i en film ser på dette som noe han må gjøre, er noe vi sjeldent ser i filmer fra Hollywood.

- Hadde jeg gitt boken en annen slutt enn det den har, tror jeg ikke det hadde gjort et like stort inntrykk på alle. Det jeg vil få frem er at vi ikke må dømme andres valg, forteller forfatteren.

LES OGSÅ: Cathrine mistet mannen, valgte å være åpen om hvordan han døde

INSPIRASJONEN TIL BOKEN: Det var en nyhet på radioen som satte fart på pennen til Moyes. Boken handler om en mann som blir lam fra nakken og ned i ung alder, og bestemmer seg etter to år at han vil dra til Sveits for å ta livet sitt ved hjelp av aktiv dødshjelp. Han lover derimot foreldrene at han skal gi dem et halvt år før han bestemmer seg.  Foto: Ap
INSPIRASJONEN TIL BOKEN: Det var en nyhet på radioen som satte fart på pennen til Moyes. Boken handler om en mann som blir lam fra nakken og ned i ung alder, og bestemmer seg etter to år at han vil dra til Sveits for å ta livet sitt ved hjelp av aktiv dødshjelp. Han lover derimot foreldrene at han skal gi dem et halvt år før han bestemmer seg. Foto: Ap Vis mer

Skrev manuset til filmen selv

At forfatteren av en bok skriver manuset til den filmatiserte utgaven, er noe vi sjeldent ser. Moyes forteller også at hun måtte kaste en del forslag i søpla før hun sendte inn et endelig forslag. Og hun hadde en helt spesiell måte å komme seg dit på.

- Jeg så på mange forskjellige filmer og dro ut deler av hva jeg syntes funket godt, og hva som ikke funket like bra. I tillegg fikk jeg stor hjelp av to venner som har skrevet manus tidligere, så de fortalte meg hva som bare kunne kastes med en gang, ler Moyes og legger til at det var viktig for henne å få med spesielle øyeblikk fra boken i filmen som de stripete strømpebuksene, rullestoldansen og den røde kjolen.

Forfatteren er også storfornøyd med valget av hovedroller. Emilia Clarke (29), kjent fra seriesuksessen Game Of Thrones, og Hunger Games-stjernen Sam Claflin (29) ble valgt ut til slutt etter en lang og omfattende prosess. Moyes avslører at regissøren bak filmen, Thea Sharrock, så hundrevis av audition-filmer før hun sendte videre et utvalg til forfatteren selv. 

- Ja, jeg kan fortelle deg at det blir en bok nummer tre.

Moyes forklarer at hun ville prøve å skape det mest naturlige forholdet mellom de to hovedpersonene. Selv mener hun at mange av Hollywood-filmene ikke viser de ekte sidene av et forhold, og at dette var noe hun prøvde å få frem.

- De forelsker seg ikke med en gang, og de forstår ikke hverandre fra første sekund. Du har to mennesker som er så forskjellige som fremdeles kan forelske seg. De krangler og har uenigheter også - akkurat som andre par. 

Blir det en tredje bok, og hva kan du si om den?

- Det eneste jeg kan si til deg er at jeg kan skrive 70.000 ord av en bok og så kaste den. Jeg kjenner om dette føles riktig eller ikke. Det blir derfor helt feil å avsløre noe nå, men ja, jeg kan fortelle deg at det blir en bok nummer tre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer