Hertuginne Kate fødsel:

Jordmor til KK: - Det er ytterst sjeldent at nybakte mødre drar hjem fra sykehuset samme dag som de har født

Bare syv timer etter fødselen dro hertuginne Kate hjem fra sykehuset.

HERTUGINNE KATE FØDSEL: To lykkelige foreldre - prins William og hertuginne Kate - utenfor St. Mary’s Hospital bare syv timer etter at den lille prinsen ble født. FOTO: NTB Scanpix
HERTUGINNE KATE FØDSEL: To lykkelige foreldre - prins William og hertuginne Kate - utenfor St. Mary’s Hospital bare syv timer etter at den lille prinsen ble født. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mandag morgen den 23. april kom meldingene om at hertuginne Kate (36) hadde blitt kjørt til St. Mary’s Hospital i London, og at hun var i et tidlig stadium av fødselen av sitt tredje barn. Klokken 11.01 ble en liten prins født.

Pappa prins William var til stede under fødselen, og den lille gutten veide 3.8 kilo da han ble født. Jubelen var stor hos det britiske folket - og blant monarkister verden over. Og jubelen stilnet ikke akkurat da hertuginnen bare syv timer etter fødselen plutselig sto på sykehustrappen med sin nyfødte sønn i armene.

Tradisjonen tro viste altså hertuginnen frem den lille prinsen til verden utenfor sykehuset i London - men denne gangen slo hun alle rekorder. Ved sitt første svangerskap gikk det, ifølge The Sun, 24 timer før hun og ektemannen i juli 2013 sto utenfor St. Mary’s Hospital med sønnen prins George i armene. Da prinsesse Charlotte ble født i mai 2015 tok det ti timer. Denne gangen bare syv.

LES OGSÅ: Disse unge prinsene og prinsessene skal én dag overta tronene i de europeiske kongehus

Kate med rørende hyllest til sin avdøde svigermor prinsesse Diana

Hertuginne Kate stilte i en knallrød kjole fra sin favorittdesigner Jenny Packham, som man kan anta er en hyllest til Kates avdøde svigermor prinsesse Diana. Da prins Harry kom til verden i september 1984 stilte nemlig Diana i en knallrød kåpe fra den nederlandske designeren Jan van Velden.

HYLLEST: Hertuginne Kate stilte i en rød kjole fra sin favorittdesigner Jenny Packham, og fikk oss til å tenke på prinsesse Diana som var ikledd en rød kåpe da hun viste frem sønnen prins Harry etter fødselen i 1984. FOTO: NTB Scanpix
HYLLEST: Hertuginne Kate stilte i en rød kjole fra sin favorittdesigner Jenny Packham, og fikk oss til å tenke på prinsesse Diana som var ikledd en rød kåpe da hun viste frem sønnen prins Harry etter fødselen i 1984. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hertuginne var for øvrig nysminket og så helt utrolig fresh ut med tanke på at hun bare syv timer før hadde gått gjennom sin tredje fødsel.

«Hvordan gjør hun det?!», undret vi. Og etter å ha trålet sosiale medier for ferske bilder av den fine hertugfamilien, forsto vi raskt at det ikke bare er vi som er forbauset og imponert over hertuginnens evne til å komme seg raskt til hektene etter en fødsel.

LES OGSÅ: Slik var Dianas siste måneder

- Det er ikke bare-bare å skulle gå ut av sykehuset med så mange øyne rettet mot seg

Det koker blant annet i kommentarfeltet til et bilde som det amerikanske nettstedet E! News la ut på Instagram mandag kveld av Kate, William og den nyfødte gutten. Og de fleste er, som oss, full av beundring over hvordan den 36 år gamle hertuginnen stråler bare timer etter fødselen.

«Jeg forstår det ikke! Jeg ser 50 ganger verre ut etter en kveld på byen, og jeg er sikker på at det å føde er hardere...», skriver en som kaller seg «emtay120».

«Jeg tipper at hun tenker at bare hun kan klare det her, så kan hun dra hjem rett etterpå», skriver en som kaller seg «vath8acpa».

I likhet med oss er det altså flere som undrer seg over hvordan hun klarer å se så fantastisk ut, og det er flere som påpeker at hun har et stort apparat rundt seg som står klare for å style henne. Blant dem, en som kaller seg «amna.tauseef» på Instagram:

«Fantastisk! Selv om hun har et team som styler henne og tar vare på babyen, så er det ikke bare-bare å skulle gå ut av sykehuset med så mange øyne rettet mot seg, så kort tid etter å ha født. Hun vet tydeligvis hvordan hun skal forholde seg til protokollen».

Men det er også flere som reagerer på at hun viser seg så kort tid etter fødselen, og mener at det er vel tidlig å dra hjem fra sykehuset.

«Jeg hadde blitt så sint over å måtte smile og se perfekt ut så kort tid etter fødselsen», skriver «ladylark7997». Hun får støtte av Instagram-bruker «carmenaarcher»:

«Jeg syntes det er slemt at hun og babyen er pålagt å stå der så kjapt etter fødselen. De burde ha fått lov til å være alene i hvert fall en uke».

«Danaelanum93» mener på sin side at dette er noe som inngår i hennes rolle som hertuginne, og at hun gjør det med stil.

«Hun er nødt til å gjøre det som forventes av henne, og som er en del av hennes plikter som hertuginne. Jeg vedder på at Kate tar mer vare på barna sine enn det mange andre mødre gjør - med eller uten sminke. Og jeg vedder også på at hadde hun hatt muligheten til å velge selv, så hadde hun mest sannsynlig ikke stylet seg og gått ut til paparazziene og alle andre, bare timer etter å ha født. Så gi henne litt kreds for det.»

KONGELIGE BABYER: I 2013 viste Kate og William frem sønnen prins George utenfor St. Mary’s Hospital i London. To år senere var det prinsesse Charlottes tur, og 23. april i år ble ekteparets tredje barn vist frem til folket. Alle tre gangene stilte hertuginne Kate i kjole fra favorittdesigneren Jenny Packham. FOTO: NTB Scanpix
KONGELIGE BABYER: I 2013 viste Kate og William frem sønnen prins George utenfor St. Mary’s Hospital i London. To år senere var det prinsesse Charlottes tur, og 23. april i år ble ekteparets tredje barn vist frem til folket. Alle tre gangene stilte hertuginne Kate i kjole fra favorittdesigneren Jenny Packham. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Høygravide hertuginne Kate snudde i siste sekund - trosset planen om å utebli fra besøk hos innovasjonshuset MESH i Oslo

Jordmor til KK: - Den gjennomsnittlige liggetiden på sykehus etter fødsel er 2,7 døgn

Men hvor vanlig er det egentlig å forlate sykehuset så kort tid etter en fødsel? Og er kroppen i det hele tatt klar for å dra hjem etter en slik påkjenning? Vi har snakket med jordmor Lene Fundtaunet ved St. Olavs Hospital i Trondheim, som forteller at det er ytterst sjeldent at nybakte mødre drar hjem fra sykehuset samme dag som de har født.

- Jeg vil at det er høyst uvanlig, selv om det forekommer.

Jordmoren bekrefter at det kan oppstå komplikasjoner så tidlig etter en fødsel.

- Ja, det kan det absolutt. Det første døgnet etter en fødsel er tid for ro, hvile, restitusjon og søvn. I tillegg er jordmødre tett på både mor og barn og observerer en rekke faktorer for å se til at alt er som det skal og for å komme raskt i gang med tiltak ved komplikasjoner, forklarer hun.

- Er kroppen i det hele tatt klar for å dra hjem så tidlig etter en slik påkjenning?

- Problemet er ikke at man drar hjem. Det kan i aller høyeste grad være en fordel å komme hjem til sin egen seng og mange finner lettere roen da. Problemet er at mor og barn har behov for omsorg og helsehjelp som ikke finnes i hjemmet.

Men når det er sagt så forklarer jordmor Lene at når det gjelder hertuginne Kate, så kan ikke hennes situasjon sammenlignes med allmennheten.

LILLEBROR: Prins William kom hånd i hånd med barna prins George og prinsesse Charlotte for å hilse på lillebror, bare timer etter fødselen. FOTO: NTB Scanpix
LILLEBROR: Prins William kom hånd i hånd med barna prins George og prinsesse Charlotte for å hilse på lillebror, bare timer etter fødselen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er ganske sikker på at hun har både jordmor, lege og barnepleier på døgnvakt i hjemmet når hun forlater sykehuset og utstyr ligger klart for å håndtere komplikasjoner som kan behandles i hjemmet. Jeg tror heller ikke de må ringe fastlege, eller gå via legevakt for å komme inn til sykehuset når det oppstår noe. Ei heller tror jeg at de må karre seg ivei til helsestasjonen for veiing på andre dag, eller tilbake til sykehuset på andre døgn for diverse prøver. All denne servicen ytes i hjemmet. Og hvis alle kunne hatt det sånn – da kan alle reise hjem fra sykehuset etter sju timer. Utvilsomt.

- Hvordan er prosedyren her i Norge? Hvor lenge anbefales det å bli værende på sykehuset?

- Den gjennomsnittlige liggetiden på sykehus etter fødsel er 2,7 døgn. Med variasjoner fra sykehus til sykehus. Vi vet at melkeproduksjonen kommer skikkelig i gang på tredje døgn etter fødsel, og for å få til dette trenger mor og barn ro, nærhet og god veiledning. Vi vet at det er avgjørende at man får hjelp der og da når barnet ikke vil ta et godt grep, er desperat og skriker. Å kunne ringe i alarmen å få hjelp i situasjonen er svært viktig. Det blir overhodet ikke det samme å få ting forklart utenfor situasjonen, forklarer hun.

Jordmor Lene har opplevd at familier har valgt å reise hjem istedenfor å ligge på en sprengt barselavdeling , men at det da har stor sammenheng med at de har et stort nettverk rundt seg.

- De som reiser hjem fra sykehuset samme dag som de føder, er kanskje svært trygge på seg selv og sin egen kropp, de har kanskje ressurspersoner i nær familie som er tett på hele tiden, eller bor vegg i vegg med sykehuset. Mange faktorer som spiller inn på det valget.

Se flere bilder under:

EN LITEN PRINS ER FØDT: 23. april 2018 ble hertuginne Kate og prins William foreldre til sitt tredje barn. Det er ingen tvil om at storebror prins George og storesøster prinsesse Charlotte gledet seg til å hilse på lillebroren sin. FOTO: NTB Scanpix

LES OGSÅ: «Funkygine» om gravidkroppen: - Jeg føler meg feit

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer