Dronning Margrethe

- Kan du se deg selv alltid gå tre skritt bak din hustru?

Historien om dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark.

DRONNING MARGRETHE OG PRINS HENRIK: Den 10. juni 1992 feiret dronning Margrethe og prins Henrik sølvbryllup. Her er de på Rådhuset i København og vinker til folket. Foto: NTB Scanpix
DRONNING MARGRETHE OG PRINS HENRIK: Den 10. juni 1992 feiret dronning Margrethe og prins Henrik sølvbryllup. Her er de på Rådhuset i København og vinker til folket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da kronprinsesse Margrethe av Danmark (født 1940) var i 20-årene giftet venninnene hennes seg som perler på en snor, men selv hadde hun ikke funnet den store kjærligheten - og en potensiell mann som kunne stå ved hennes side den dagen hun skulle ta over tronen etter sin far kong Frederik IX (1899-1972).

Men under et middagsselskap i London i 1965 skulle alt forandre seg. Som bordkavaler fikk kronprinsessen den franske grevesønnen og diplomaten Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat (født 1934), og fra da av «sto hele horisonten i flammer», som hun selv har uttalt i den danske dokumentaren «Dronning Margrethe og Prins Henrik - i sol og regn», tidligere sendt på DR.dk.

Franskmannen har tidligere uttalt at «det var en reservert, sjenert og meget usikker ung kvinne jeg møtte den gangen», ifølge danske TV2, men dette inntrykket skulle etter hvert forandre seg.

- Min bordvenninne trengte ikke mine forsøk for å få samtalen til å utfolde seg. Hun var kvikk i replikken. Hun var kultivert. Hun var seriøs, hadde et strålende kunnskapsregister og kombinert med oppriktige meninger, uten dog å våge seg ut i det originale. Jeg følte meg øyeblikkelig tiltrukket av henne, har han uttalt i selvbiografien «Skæbne forpligter» (1998).

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet

- Den kvelden ble jeg klar over at jeg var vilt forelsket i ham

Ett år senere møttes de igjen, da under et bryllup i Skottland. Følelsene som hadde oppstått i London var like sterke, og franskmannen inviterte kronprinsessen ut på middag. Hun var ikke sen om å takke ja.

GIFT I ETT ÅR: Kronprinsesse Margrethe og prins Henrik var gjester da norske kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen i 1968. Da hadde de selv vært gift i ett år. Her fra da regjeringen holdt gallamiddag på Akershus.Til høyre: prins Claus av Nederland. Foto: NTB Scanpix
GIFT I ETT ÅR: Kronprinsesse Margrethe og prins Henrik var gjester da norske kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen i 1968. Da hadde de selv vært gift i ett år. Her fra da regjeringen holdt gallamiddag på Akershus.Til høyre: prins Claus av Nederland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den kvelden ble jeg klar over at jeg var vilt forelsket i ham, har hun uttalt i boken  «Enegænger - portræt af en prins» (2011).

Den 10. juni 1967 sto bryllupet i Holmens kirke i København, og det var et tilsynelatende svært lykkelig og forelsket par som mottok hyllest fra det danske folk på balkongen på Amalienborg slott etter vielsen. 

10 måneder senere - den 26. mai 1968 - ble arveprins Frederik André Henrik Christian født, og ett år etter kom prins Joachim Holger Waldemar Christian til verden. Familielykken var komplett for kronprinsessefamilien.

Men det var én ting som lå og murret under overflaten: én dag skulle kronprinsessen ta over tronen.

I likhet med det britiske kongehuset hadde den danske kongefamilien fulgt loven om at kun menn hadde arverett til tronen. Men ettersom kong Frederik IX og hans kone dronning Ingrid (1910-2000) kun fikk jenter ble loven endret (det var nemlig ikke et alternativ å la kongens yngre bror, prins Knud (1900-1976), overta tronen da han var lite populær blant det danske folket). Loven ble endret 27. mars 1953.

Den 14. januar 1972 døde kong Frederik IX, og Danmark fikk dermed en ny regent - dronning Margrethe II. Henri ble nå prins Henrik av Danmark.

LES OGSÅ: Slik var prinsesse Dianas siste måneder

FAMILIELYKKE: Kronprinsesse Margrethe og prins Henrik med eldstesønnen Frederik i 1968 - fire år senere ble Margrethe dronning. Foto: NTB Scanpix
FAMILIELYKKE: Kronprinsesse Margrethe og prins Henrik med eldstesønnen Frederik i 1968 - fire år senere ble Margrethe dronning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dronning Margrethe holder meg bestemt ikke nede

Men prinsen hadde fått advarsler fra sin far, André de Larborde de Monpezat (1907-1998), om at det ikke var en god idé å gifte seg med en kommende dronning da han både måtte gi opp diplomatkarrieren og leve i skyggen av en kvinne - som prinsgemal.

- Min far fikk rett. Han sa: «kan du se deg selv alltid gå tre skritt bak din hustru?» Nå går jeg jo ikke tre skritt bak min hustru, hun holder meg bestemt ikke nede. Men med tanke på folkets oppfattelse så er det der jeg bør være - tre skritt bak min kone. Grovt sagt er det som jeg ikke er verdig det å stå ved min kones side, har prins Henrik uttalt i boken «Enegænger».

Flere har blant annet reagert på at prinsen ikke har lært det danske språket flytende, og onde tunger har hevdet at dette har vært en arrogant gest fra prins Henrik - at han rett og slett ikke har tatt bryet med å lære seg sitt nye hjemlands språk.

Prinsen har også hatt et par offentlige utblåsninger hvor han blant annet har reagert på at han har vært nødt til å stå i skyggen av sin sønn, kronprins Frederik. Etter at han på midten av 80-tallet klaget på at han syntes «det var ubehagelig å spørre sin kone om lommepenger for å kjøpe en pakke sigaretter», ble det ordnet slik at han fikk «lønn» og tilgang til sin egen stab. 

I sin nyttårstale i 2015 avslørte dronning Margrethe at prinsen kom til å gå av med pensjon, og at han ikke lenger kommer til å stå ved hennes side under offentlige tilstelninger. 

Se nyttårstalen under:

Dronning Margrethe har tidligere tatt på seg skylden for hvordan situasjonen er blitt. 

- Ingen av oss hadde tenkt godt nok over hva slags rolle han skulle ha, og hvordan det faktisk skulle foregå - hans liv i Danmark på lang sikt og også hans dagligliv på kort sikt, det var ikke lett. Jeg vet heller ikke om han fikk den støtte fra meg og min familie som han skulle ha hatt, har hun uttalt i dokumentaren «Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter» som kom i 2014.

Se klipp med prinsen fra dokumentaren under:

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Jeg vil ikke gravlegges ved siden av dronningen

Prins Henrik har over de siste årene delvis trukket seg tilbake på Château de Cayx i nærheten av Monpezat-familiens eiendom i Cayrou i Frankrike.

I begynnelsen av august i år sjokkerte prinsen med nye, friske uttalelser da han, via en pressemelding offentliggjort av det kongelige hoff, klargjorde at han ikke ønsker å ligge begravet ved siden av sin kone den dagen det blir aktuelt.

«Kongehuset har i dag offentliggjort at Hans Kongelige Høyhet prins Henrik ikke ønsker å bli begravet i Roskilde Domkirke, som det ellers har været planlagt. Prinsens beslutning innebærer at prinsen ikke kommer til å ligge ved siden av Hennes Majestet Dronningen under sarkofagen som professor og billedhugger Bjørn Nørgaard har utarbeidet. Dronningen har i en tid vært kjent med Hans Kongelige Høyhets beslutning, og er inneforstått med beslutningen. Prinsens beslutning endrer ikke på dronningens begravelsesplaner. Det har vært påpekt i mediene at prinsen ønsker å bli begravet i Frankrike. Dette er ikke korrekt. Prinsen ønsker fremdeles å bli begravet i Danmark, men detaljene rundt dette er ennå ikke på plass», står det i pressemeldingen publisert 3. august 2017 på Kongehuset.dk.

LES OGSÅ: Derfor bruker ikke muslimske dronning Rania av Jordan hijab

VINSLOTT: Dronning Margrethe og prins Henrik fotografert på Henriks vinslott Chateau Ciax i Sør-Frankrike sommeren 2004. Etter at han ble pensjonist i fjor har han tilbrakt mer tid her. Foto: NTB Scanpix
VINSLOTT: Dronning Margrethe og prins Henrik fotografert på Henriks vinslott Chateau Ciax i Sør-Frankrike sommeren 2004. Etter at han ble pensjonist i fjor har han tilbrakt mer tid her. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- På denne måten straffer og miskrediterer han dronning Margrethe 

Pressemeldingen har gått verden rundt, og The New York Times er blant dem som har slått opp sjokknyheten. Tittelen på deres artikkel er: «Denmark’s Prince Henrik Wanted to Be King. So He’ll Protest for Eternity».

- Han har sagt at han elsker sin kone, men at han har hatt problemer med dronningen som institusjon. Han føler seg ikke behandlet som en del av et regentpar, har Stephanie Surrugue, forfatter av boken «Enegænger», uttalt ifølge The New York Times.

I en kommentar skriver Peter Thygesen, redaktør for navnesidene i danske Politiken, at prinsen nylige holdninger viser at han «tilsynelatende fortsatt er rasende over at hans rolle og innsats som prinsgemal aldri er blitt tilstrekkelig anerkjent i dronningens fødeland». 

«Derfor rekker hans bitterhet nå helt inn i døden, og på denne måten straffer og miskrediterer han både dronning Margrethe og den øvrige kongefamilie», skriver Thygesen i kommentaren.

GULLBRYLLUP: I sommer kunne dronning Margrethe og prins Henrik feire gullbryllup etter 50 års ekteskap. Feiringen ble holdt på Fredensborg slott med barn, svigerbarn og barnebarn.  Foto: Kongehuset.dk
GULLBRYLLUP: I sommer kunne dronning Margrethe og prins Henrik feire gullbryllup etter 50 års ekteskap. Feiringen ble holdt på Fredensborg slott med barn, svigerbarn og barnebarn. Foto: Kongehuset.dk Vis mer

LES OGSÅ: Sonjas reise - fra munter attpåklatt til standhaftig dronning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer