Sommerhytta

- Kan ikke sammenligne en kreftsyk gutt med hyttedrømmen til Anna og Jone

Heftig debatt om Spleis-opprettelsen til Sommerhytta-paret.

SOMMERHYTTA: Anna og Jone har ingenting med opprettelsen av den mye omdiskuterte Spleis-aksjonen for at de skal oppnå hyttedrømmen. Det er det TV-seeren Irene Sandmoen som har gjort. FOTO: Espen Solli // TV2
SOMMERHYTTA: Anna og Jone har ingenting med opprettelsen av den mye omdiskuterte Spleis-aksjonen for at de skal oppnå hyttedrømmen. Det er det TV-seeren Irene Sandmoen som har gjort. FOTO: Espen Solli // TV2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter at Sommerhytta-finalen hadde gått på TV-skjermen i midten av juni, startet Irene Sandmoen innsamlingsaksjon for taper-paret Jone Engemoen Hansen (27) og Anna Rosenlund Skretteberg (23).

De måtte gi tapt for far-og-datter-duoen Kurt Rasmussen (48) og Veronica Johansen Rasmussen (26), og havnet dermed på andreplass i den populære TV-konkurransen på TV2.

Dermed er den eneste muligheten kjæresteparet har til å sikre seg hytta de har lagt ned utallige arbeidstimer i, at de kjøper hytta selv.

Men med en prisantydning på et over 4,1 millioner kroner sier det seg selv at det unge paret må grave dypt i lommeboken, dersom hyttedrømmen skal bli en realitet.

Falt ikke i god jord

Dette fikk Irene Sandmoen til å starte en innsamlingsaksjon på Spleis.no.

- Jeg har laget denne spleisen på bakgrunn av at jeg har heiet på Anna og Jone fra dag én, og jeg vet at de har lenge drømt om hytte. Jeg synes de virkelig fortjener å få en sjanse til å kjøpe hytta. De er et ungt par med livet foran seg, og jeg vet hvor inderlig lyst de har til å få denne hytta, sier Irene til KK.

KK har vært i kontakt med Anna og Jone, som sier via pressekontakt Siril Vatne Meling i TV2 at de ikke ønsker å kommentere saken.

Det tok ikke lang tid før kronene rullet inn på Spleis-kontoen til Anna og Jone, men dette falt ikke i god jord hos alle.

På sosiale medier var det flere som sammenlignet Spleis-opprettelsen for Anna og Jone med Spleis-innsamlinger til mennesker som trenger økonomisk støtte på grunn av sykdom.

Kenneth Tiller var én av dem. Han sier til KK at han ikke har noe personlig imot Anna og Jone, men at han ikke synes noe om at et ungt par som tilsynelatende har «alt» skal få kronerulling for å kunne kjøpe seg en hytte - der andre mennesker sliter med å få økonomien til å gå rundt på grunn av legeutgifter eller andre livsnødvendige utgifter.

- Jeg synes generelt at innsamlingsaksjoner til slike «luksusgoder» er helt feil, da det finnes så mange andre som faktisk trenger det mer. For meg er ikke en hytte noe alle ha.

Han foreslår heller at man burde ha opprettet en spleis som kunne ha gått til et annet veldedig formål.

- For eksempel en hytte som Kirkens Bymisjon eller lignende organisasjoner kunne hatt bruk for, og som familier med dårlig råd kunne hatt nytte av, sier Kenneth til KK.

På Facebook har han sammenlignet Spleis-opprettelsen til Anna og Jone, med Spleis-opprettelsen til lille Emre og familien - en liten gutt på tre år som har fått kreftsvulst i kraniet.

Da Kenneth tok skjermdump av de ulike kontoene, hadde Anna og Jone fått inn 153 095 kroner, mens Emre og familien hadde fått inn 47 350 kroner.

- Hva var motivasjonen din bak det å sammenligne de to ulike Spleis-kontoene, Kenneth?

- Det var å vise hvor dumt jeg synes det er at folk har samlet inn flere tusen kroner til to friske, unge mennesker, uten noen økonomiske vansker for at de skal få en hytte, mens et kreftsykt barn kun hadde fått noen få tusenlapper, forklarer Kenneth, og legger til:

- Dette handler om å støtte opp og hjelpe folk som trenger det, fremfor noen som kanskje ikke har det så trangt økonomisk. Dette er ikke en spleis Anna og Jone har bedt om, så derfor har jeg kommet med et forslag om at de kan donere pengene videre til noen som virkelig trenger det. Den beste gleden er å glede andre, og spesielt folk som trenger det!

KK har spurt Anna og Jone om hva de tenker om at flere oppfordrer dem til å donere bort Spleis-pengene til et veldedig formål, men dette har de ikke ønsket å kommentere.

FINALEN: Det var far og datter Kurt og Veronica som stakk av med Sommerhytta-seieren. Kjæresteparet Jone og Anna øverst til venstre kom på en bitter andreplass. FOTO: Espen Solli // TV2
FINALEN: Det var far og datter Kurt og Veronica som stakk av med Sommerhytta-seieren. Kjæresteparet Jone og Anna øverst til venstre kom på en bitter andreplass. FOTO: Espen Solli // TV2 Vis mer

Blir hetset av fremmede mennesker

Men etter at Irene Sandmoen opprettet Spleis-innsamlingen til Anna og Jone, har kritikken og netthetsen haglet på sosiale medier.

- Det er meget ubehagelig å bli netthetsa av fremmede mennesker, da alt jeg ville var å hjelpe Anna og Jone til å oppnå hyttedrømmen en gang i fremtiden, sier hun til KK.

Irene har fått med seg at flere på sosiale medier sammenligner Spleis-opprettelsen for Anna og Jone med andre som søker om støtte på grunn av sykdom.

- Det synes jeg er forferdelig dårlig gjort. Du kan ikke sammenligne en kreftsyk gutt med hyttedrømmen til Anna og Jone. Nå er det en gang sånn at det er frivillig å spleise på den spleisen jeg har opprettet, og jeg har aldri tvunget noen. Man velger selv hva man vil donere penger til.

- Kjente du Anna og Jone før de ble med på Sommerhytta, Irene?

- Nei, Jeg kjenner dem ikke fra før og kjenner de ikke veldig godt nå heller, har jeg har fått kontakt med Anna mens Sommerhytta gikk på TV og etter at jeg oppretta spleisen.

Hun har ingenting til overs for folk som hetser henne for Spleis-opprettelsen- eller kjæresteparet Anna og Jone for eventuelt å skulle ta imot Spleis-pengene.

- Det å gå på meg som person synes jeg ikke at hører hjemme noe sted. Voksne mennesker lager spekulasjoner og skriver usannheter. Takk og lov for at jeg har en sterk psyke, og at jeg ikke lar meg knekke av netthetsen, sier hun ærlig, og legger til:

- Nå håper jeg at folk kan stoppe med å gå på meg som person. Dette gjør jeg fordi jeg har lyst til å bidra til at det unge paret får realisert hyttedrømmen, uavhengig av hvilken økonomi de har.

DEBATT: Kenneth Tiller og Irene Sandmoen er på hver sin side av Spleis-debatten. Begge to uttaler seg til KK om den omdiskuterte innsamlingsaksjonen. FOTO: Privat
DEBATT: Kenneth Tiller og Irene Sandmoen er på hver sin side av Spleis-debatten. Begge to uttaler seg til KK om den omdiskuterte innsamlingsaksjonen. FOTO: Privat Vis mer

Etter at Kenneth postet sammenligningen på Facebook er innlegget blitt delt i underkant av 2000 ganger. Og Spleis-summen til lille Emre og familien har gått opp med over 300 000 kroner.

- Jeg tar ingen kred for det, men håpet er jo at så mange som mulig ser innlegget og donerer til Emre, eller noen andre som sårt trenger økonomisk støtte, sier Kenneth til KK.

Til info: Kenneth Tiller har delt Cecilie E. Torjussens originalinnlegg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer