Kate Middleton

Kate ble emosjonell da hun mimret tilbake til barndommen

For å få flere barn til å lese bøker, deler hertuginnen sine favoritter.

LESELYST: Kate Middleton har vært glad i å lese bøker fra hun var barn. Undersøkelser viser at det har god innvirkning på barns psykiske helse. FOTO: NTB
LESELYST: Kate Middleton har vært glad i å lese bøker fra hun var barn. Undersøkelser viser at det har god innvirkning på barns psykiske helse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har flere favorittbøker fra barndommen. Enten det er Karius og Baktus, Lillebror og Knerten, Folk og røvere i Kardemommeby eller Charlie og sjokoladefabrikken, så blir historiene med deg videre i livet.

Å lese bøker som barn kan ha en dyp innvirkning på barns psykiske helse og bidrar også til bedre ordforråd og forståelse av språk.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Hertuginne Camilla (74) av Cornwall, gift med Prince Charles, har en offentlig profil på Instagram kalt «The Reading Room». Her deler hun bokanbefalinger og prosjekter i forbindelse med nyutgivelser og intervjuer med forfatterne bak bøkene.

Nå har Hertuginne Kate (40) fått lov til å dele egne anbefalinger. Som et prosjekt i forbindelse med verdens bokdag 23. april, har de to royalitetene teamet opp.

Lesing gir et viktig grunnlag

National Literacy Trust i London gjorde en undersøkelse som viste at 2 av 5 barn mente at lesing gjorde at de følte seg bedre.

I tillegg til at barn som leser en kort bok hver dag, blir introdusert for nesten 300 000 flere ord innen de starter på skolen. Det bidrar til bedre forståelse og leseferdigheter, skriver The Royal Reading Room.

Kate ble emosjonell da hun skulle fortelle hvilke bøker hun satte høyest som barn. Flere av bøkene hun trekker frem, har en dypere betydning for henne enn det hun skjønte da hun leste dem som barn.

Nostalgisk å snakke om favorittbøkene

Vi kan alle kjenne oss igjen i den nostalgiske følelsen fra barnebøker som ble hyppig lest. Historiene kunne vi etter hvert utenat, og det skulle mye til for å bli lei. Historiene var like fine, morsomme eller triste hver gang.

Slik var det også for hertuginnen. Den første boken hun nevner er The Owl Who Was Afraid of the Dark av Jill Tomlinson. Om den sier hun følgende: «Jeg elsket denne boken som liten jente, og å lytte til mine egne barn lese den har gjort at så mange gode minner har kommet tilbake.»

«Jeg elsket å bruke tiden ute som barn – lage hi, grave, oppdage og lage ting ut av ting og tang. Om det var derfor faren min anbefalte meg denne boken eller om det var denne boken som inspirerte meg, det husker jeg ikke», forteller hun om Stig of The Dump skrevet av Clive King.

KATES FAVORITTER: Disse bøkene har betydd mest for hertuginnen i barndommen. Nå ønsker hun å dele sine anbefalinger for å bidra til at flere barn leser bøker. FOTO: Skjerdump Instagram // @duchessofcornwallsreadingroom
KATES FAVORITTER: Disse bøkene har betydd mest for hertuginnen i barndommen. Nå ønsker hun å dele sine anbefalinger for å bidra til at flere barn leser bøker. FOTO: Skjerdump Instagram // @duchessofcornwallsreadingroom Vis mer

En kilde til å lære om følelser og verdier

Hun fortsetter med å si noe som ofte er grunnen til at barnebøker blir værende med oss resten av livet: «Men jeg har aldri glemt denne briljante boken og verdiene den formidler».

Barnebøker handler ofte om vennskap og lojalitet. Her trekker hun frem Charlotte's Web av E.B. White som en bok som hun husker som viktig – en bok hun også har introdusert for sine egne barn.

Hun trekker også frem boken Feelings av Libby Walden som hjalp henne med å forstå og gjenkjenne følelser. Empati er noe boken tar opp, noe hun husker spesielt godt, og som hun synes er like viktig den dag i dag.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer