Kate Walsh

Kate Walsh (48): - Derfor har jeg ikke fått barn

«Grey's Anatomy»-stjernen avslører at hun kom tidlig i overgangsalderen.

KATE WALSH - OVERGANGSALDEREN: Kate Walsh avslørte nylig at hun ikke kan få barn fordi hun kom i overgangsalderen tidlig. Foto: ABC STUDIOS / Album
KATE WALSH - OVERGANGSALDEREN: Kate Walsh avslørte nylig at hun ikke kan få barn fordi hun kom i overgangsalderen tidlig. Foto: ABC STUDIOS / Album Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kate Walsh (48) er best kjent for sin rolle som gynekolog og barnelege Addison Montgomery i TV-seriene «Grey's Anatomy» og «Privat Praksis».

Nå avslører hun at hun selv ikke kan få barn.

Dét kom frem da hun nylig besøkte radiokanalen Sirius XM.

– Jeg har ikke barn. Jeg kommer ikke til å få barn. Jeg gikk gjennom overgangsalderen tidlig, sa stjernen ifølge People magazine.

Ble tvunget til å sjekke seg

Det var etter at Walshs eldre søster fant ut at hun hadde gått gjennom overgangsalderen tidlig, at stjernen dro til legen for å sjekke seg.

TV-STJERNE: Kate Walsh er best kjent som Addison Montgomery fra blant annet «Grey's Anatomy». Her i en scene fra 2005 med hovedrolleinnhaver Ellen Pompeo. Foto: TOUCHSTONE TELEVISION / Album
TV-STJERNE: Kate Walsh er best kjent som Addison Montgomery fra blant annet «Grey's Anatomy». Her i en scene fra 2005 med hovedrolleinnhaver Ellen Pompeo. Foto: TOUCHSTONE TELEVISION / Album Vis mer

– I utgangspunktet ville jeg ikke gå til legen, men jeg sa ja til slutt. Det var ikke gøy å få nyheten, men det var en opplevelse jeg vokste veldig på, sa rødtoppen åpenhjertig i intervjuet.

Den vakre skuespilleren sa også at fenomenet blir vanligere og vanligere blant kvinner, men at hun ikke aner hvorfor.

USIKKER PÅ GRUNNEN: Kate Walsh er ikke sikker på hvorfor hun kom tidlig i overgangsalderen.  Foto: Xposure
USIKKER PÅ GRUNNEN: Kate Walsh er ikke sikker på hvorfor hun kom tidlig i overgangsalderen. Foto: Xposure Vis mer

– Hvem vet? Det kan være et resultat av livsstilen vår i dag. Kanskje er det p-pillen...spekulerte Walsh videre i intervjuet.

Avkrefter at stadig flere kommer tidlig i overgangsalderen

Mette Haase Moen, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, avkrefter ovenfor KK.no at det faktisk er slik at stadig flere kvinner kommer tidlig i overgangsalderen.

– Det stemmer ikke. Den naturlige overgangsalderen har vært nokså konstant gjennom tidene, sier overlegen.

Hun legger likevel til at for eksempel kreftbehandling med stråling eller cellegift kan ødelegge eggene i eggstokkene.

– Behandling med cellegift, og stråling og operasjon på eggstokker kan medføre tidlig

overgangsalder, men det er bare et fåtall av kvinner. Naturlig overgangsalder inntrer mellom 40 og 60 år, gjennomsnittlig ved 52 år i Norge, fortsetter Haase Moen.

Ifølge overlegen kommer kun 1 prosent i overgangsalder før fylte 40 år, og 0,1 prosent (1 promille) før fylte 30 år.
 
Hun understreker også at det er viktig å huske på at kvinner er ufruktbare i cirka 10 år før menopausen.

HETETOKTER: Fastlege Kari L. J. Eidjar sier at kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen blant annet vil oppleve hetetokter. Foto: All Over Press
HETETOKTER: Fastlege Kari L. J. Eidjar sier at kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen blant annet vil oppleve hetetokter. Foto: All Over Press Vis mer

– Etter fylte 40 år er sjansen for å bli gravid og føde barn sterkt redusert. Risiko for spontanabort er mer enn 50 % i den alderen. (...) Selv om menstruasjonene er regelmessige, så er fruktbarheten redusert. Det skyldes at eggene er blitt gamle.

Disse symptomene kan du se etter

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, har tidligere fortalt til KK.no at kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen vil oppleve akkurat de samme symptomene som ellers ved overgangsalderen.

- Noen får for eksempel nedsatt sexlyst, depresjoner, hetetokter, nattesvette og inkontinens.

– Vi har sett at spesielt veldig tynne kvinner plages med nattesvette når de kommer i overgangsalderen, mens overvektige er mer plaget av hetetokter, sier Eidjar.

Videre forteller legen at mange plages av tilbakevendende urinveisinfeksjoner når de kommer i overgangsalderen.

- Årsaken til dette er at østrogennivået faller og slimhinnene i skjeden og urinveiene blir tørre. Heldigvis er dette veldig lett å behandler ved hjelp av stikkpiller eller tabletter, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer