KATIE PIPER: For 8 år siden ble Katie Piper (33) offer for et av de verste syreangrepene britiske leger hadde sett til da, da eksen leide en mann til å kaste syre i ansiktet hennes. Hele ansiktet ble nærmest etset bort og det ene øyet totalt ødelagt. I dag, etter 40 operasjoner, ser Katie lyst på livet igjen. Her fra Pride of Britain tidligere denne uken.  Foto: Solo Syndication
KATIE PIPER: For 8 år siden ble Katie Piper (33) offer for et av de verste syreangrepene britiske leger hadde sett til da, da eksen leide en mann til å kaste syre i ansiktet hennes. Hele ansiktet ble nærmest etset bort og det ene øyet totalt ødelagt. I dag, etter 40 operasjoner, ser Katie lyst på livet igjen. Her fra Pride of Britain tidligere denne uken. Foto: Solo Syndication Vis mer

Katie Piper

Katie var 24 år da ansiktet og øyet hennes ble etset vekk i brutalt syreangrep

I dag stråler 33-åringen: - Jeg blir ikke lenger lei meg over arrene.

Våren 2008 var Katie Piper en 24 år gammel søt, britisk jente med en lovende TV-og modellkarriere foran seg. Men, det var før en hevngjerrig og sjalu eks-kjæreste bidro til å ødelegge livet hennes.  

For da Katie i mars 2008 bestemte seg for å gjøre det slutt med kjæresten Daniel Lynch, etter en lengre periode med voldelig oppførsel, gjorde han det utenkelige: han slo henne, voldtok henne og betalte noen dager senere en fremmed man (Stefan Sylvestre) til å kaste en kopp med syre i ansiktet hennes (begge menn ble senere arrestert og fikk livstid i fengsel).

LES OGSÅ: Allison (27) ble bortført, voldtatt, knivstukket 36 ganger og forlatt i ødemarken

- Jeg tok et dypt pust, holdt speilet opp til ansiktet mitt. Det lille speilet var som et vindu inn i helvete...

Syren sved sin vei gjennom fire lag med hud, ned i halsen og brant vekk det ene øyet og deler av luftrøret hennes. Huden i store deler av ansiktet ble totalt ødelagt og 24-åringen var helt ugjenkjennelig. Hun følte seg som et monster - etter det som ble omtalt som «et av de verste syreangrepene britiske leger noen gang hadde sett», har Dagbladet.no skrevet. Piper har senere fortalt at hun ikke merket så mye til smertene fra syren, da hun gikk inn i en sjokktilstand. 

- Jeg kunne høre noen som skrek og skrek, og jeg ønsket at de skulle sluttet å skrike. Så skjønte jeg at det var meg. Jeg stod på gaten med folk som gikk forbi og kjente at ansiktet mitt etset vekk. Jeg trodde jeg stod i brann, mens syren sved inn i huden min, har hun tidligere fortalt. 

FØR ANGREPET: Katie Piper på et bilde før hun fikk syre kastet i ansiktet, på bestilling av eksen Daniel Lynch (til høyre).  Foto: wenn.com
FØR ANGREPET: Katie Piper på et bilde før hun fikk syre kastet i ansiktet, på bestilling av eksen Daniel Lynch (til høyre). Foto: wenn.com Vis mer

I boken sin «Beautiful» har hun også beskrevet hvordan det var å se seg selv i speilet etter den grusomme hendelsen, skriver Daily Mail:

- Jeg tok et dypt pust, holdt speilet opp til ansiktet mitt. Det lille speilet var som et vindu inn i helvete. Huden min var helt rød og rå, øyelokkene mine oppsvulmet og under det - øyeballene mine, som bulte ut som noe fra en skrekkfilm. Mitt venstre øye var melkehvitt og lilla, leppene hovne som to pølser og alt av vipper og bryn var borte. Det samme var nesen og kinnene mine, som hadde trukket seg inn i skallen min. Hodet mitt hadde rett og slett smeltet inn i nakken som voks på et stearinlys, skriver hun i boken:

- Jeg var ikke en modell eller TV-programleder lenger. Hvordan kunne jeg være det, når jeg så slik ut? Jeg prøvde å gråte... ville gråte, men de ødelagte øynene mine klarte ikke presse ut tårer.

LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv

- Vil styrke selvtilliten til andre

HELVETE: Katie beskriver de første gangene hun så seg i speilet som et vindu til helvete.  Foto: wenn.com
HELVETE: Katie beskriver de første gangene hun så seg i speilet som et vindu til helvete. Foto: wenn.com Vis mer

Siden den skjebnesvangre mars-dagen for 8 år siden, har Katie vært gjennom 40 operasjoner, flere av dem banebrytende innenfor plastisk kirurgi.  Hun har også stilt opp i en rekke intervjuer og fortalt sin dramatiske historie, blant annet «Skavlan» på NRK i 2012.

Gjennom programmet «Katie: My beautiful face» (se dokumentaren nederst i saken) ble også TV- og musikkprofil Simon Cowell dypt rørt over historien hennes, og i 2010 startet de blant annet veldedighetsorganisasjonen The Katie Piper Foundation sammen. Dette er en stiftelse som hjelper brannofre med å få tilbake selvtilliten etter skadene sine.  

- Tidligere var skjønnhet for meg det å være personen med den flotteste figuren og ansiktet - den vakreste personen i rommet. Det er alt jeg mente og trodde skjønnhet var. Men jeg har forstått at det var feil, det var falskt og overfladisk. Ved å dele erfaringene mine håper jeg at Katie Piper Foundation kan hjelpe andre med å styrke selvtilliten, få dem til å holde hodet høyt hevet og føle seg vakre, sa Piper til Daily Mail i forbindelse med oppstarten av organisasjonen. 

LES OGSÅ: Fanget som sexslaver i over 10 år

- Jeg blir ikke lenger lei meg over arrene 

I dag er 33-åringen «lykkeligere enn noensinne», ifølge henne selv, og blir ikke lenger trist av å se seg i speilet. 

- Når jeg ser meg i speilet, blir jeg ikke lenger lei meg over arrene. De bare minner meg på at jeg er sterkere enn personen som prøvde å skade meg. Vi har alle arr, om de er på huden eller sjelen. Husk at det er bare de som overlever som har arr. Så neste gang du ser deg i speilet, minn deg selv på at du må være stolt over å være en som har overlevd, har hun skrevet på sin Instagram-profil. 

Ifølge Katie kunne hun ikke gråte etter angrepet, da det ene øyet var totalskadet og det andre delvis skadet som følge av den etsende syren. Foto: wenn.com
Piper måtte gjennom over 40 operasjoner. Foto: wenn.com
Her fra Bafta Awards i 2010. Foto: Pa Photos
I 2015. Foto: Pa Photos
Pride of Britain Awards i 2015 Foto: Pa Photos
På WellChild Awards 2016. Foto: wenn.com
Katie og ektemannen Rich Sutton i juli i år. Foto: Splash News
Uten sminke på sin instagram-konto i oktober i år. Foto: Xposure
På vei ut fra BBC Radio Two studio tidligere i år. Foto: Splash News
Paul Costelloe show på the Le Meridien Piccadilly Hotel under London Fashion i september i år. Pictured: Katie Piper Ref: SPL1356395 160916 Picture by: Brett D. Cove / Splash News Splash News and Pictures Los Angeles: 310-821-2666 New York: 212-619-2666 London: 870-934-2666 photodesk@splashnews.com Foto: Splash News
På Pride of Britain mandag denne uken. Foto: Xposure

I november 2015 giftet hun seg med kjæresten Richard Sutton, etter at de fikk datteren Belle i mars 2014.  Og i intervju med The Mirror innrømmet hun at dette var noe hun trodde aldri kom til å skje. 

- Hele kapittelet i livet med å gifte seg og få barn, var noe jeg hadde håpet på, men jeg visste at det var en luksus som ikke skjer med alle. Og jeg ble ekstra overlykkelig, fordi jeg ikke var sikker på om det var noe jeg ville være priviligert nok til å oppleve, sa hun. 

LES OGSÅ: Taryn (35): - Elsk kroppen din, med valker og alt

I tillegg til The Katie Piper Foundation, er hun aktiv innen en rekke andre veldedighetsorganisasjoner. Hun snakker også åpent om hvordan det er å leve med en såpass betydelig skade, og i forrige uke kom hun med et krast innlegg mot personer som sminker seg til alvorlige skader, kutt og brannsår i forbindelse med Halloween, skriver The Independent.

- Jeg er like glad i Halloween som alle andre, men vær så snill - ikke kle deg ut som noen som har opplevd noe traumatisk. Gresskar, hekser, katter, flaggermus, alt annet enn en alvorlig skade. Noen av oss har nemlig disse synlige skadene hele året rundt, og må leve med dem. Når ble det greit å gjøre Halloween til en feiring hvor man etterligner personer som har opplevd eller har alvorlige skader? Vis hensyn, skrev hun på sine sosiale medier-kanaler. 

Mandag denne uken deltok hun også på Pride of Britain Awards, og strålte i en nydelig, mørkeblå fløyelskjole.