Keira Knightley:

Keira Knightley om «sexscener innsmurt i olje, der alle stønner»

Når skuespiller Keira Knightley nekter å spille inn nakenscener, er det for en helt spesiell grunn.

IKKE NAKEN: Keira Knightley på premieren til filmen «Misbehaviour» i London i mars 2020. Når hun ikke vil spille nakenscener på film, er det for en helt spesiell grunn. FOTO: NTB
IKKE NAKEN: Keira Knightley på premieren til filmen «Misbehaviour» i London i mars 2020. Når hun ikke vil spille nakenscener på film, er det for en helt spesiell grunn. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Britiske Keira Knightley er en av Hollywood store stjerner, og mange husker henne som tvilende nygift i juleklassikeren «Love Actually». Keiras store gjennombrudd kom imidlertid med «Pirates of The Caribbean», der hun spilte rollen som Elizabeth Swann, mot Johnny Depp og Orlando Bloom.

STJERNELAG: Keira Knightley med Johnny Depp og Orlando Bloom på Europa-premieren av «Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest» i 2006. FOTO: NTB
STJERNELAG: Keira Knightley med Johnny Depp og Orlando Bloom på Europa-premieren av «Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest» i 2006. FOTO: NTB Vis mer

Keiras høyest meritterte rolle er den som Elizabeth Bennet i Jane Austens «Stolthet og fordom», en rolle hun ble nominert til Oscar for og som fortsatt sender romantiske sukk gjennom fansen.

INTENS KJÆRLIGHET: Keira Knightley og Matthew Macfadyen i et følsomt øyeblikk i Jane Austens «Stolthet og fordom» i 2005. FOTO: NTB
INTENS KJÆRLIGHET: Keira Knightley og Matthew Macfadyen i et følsomt øyeblikk i Jane Austens «Stolthet og fordom» i 2005. FOTO: NTB Vis mer

Det er i det hele tatt ikke få filmsuksesser Keira Knightley har på CV-en, og tilbudene har stått i kø for den britiske skuespilleren.

Ikke naken

Men en ting verden hittil ikke har sett, er Keira som velter seg i sengehalmen. Jo da, det har vanket filmkyss, som for eksempel i 2012, da hun spilte mot Mark Ruffalo i filmen «Can a song save your life?», og også i «Stolthet og Fordom» lå det spenning i luften.

HIT MEN IKKE LENGER: Keira Knightley og Mark Ruffalo i filmen «Can a Song Save Your Life?». FOTO: NTB
HIT MEN IKKE LENGER: Keira Knightley og Mark Ruffalo i filmen «Can a Song Save Your Life?». FOTO: NTB Vis mer

I et nylig intervju med Lulu Wang og Diane Solway i motehuset Chanels nye podkastserie Chanel Connects, forteller Keira om hvorfor hun har holdt igjen på den fronten.

Skuespilleren begrunner fraværet av nakenscener delvis med «the Male gaze», altså det såkalt Mannlige blikket. Hun sikter med det til at visuell kunst ofte retter seg mot et mannlig publikum, og at mannlige regissører etter hennes syn preger hvordan nakenscener blir fremstilt.

– Om jeg skulle skildret morsrollen og reisen mot å akseptere kroppen, så må jeg … Unnskyld meg, men da må det være med en kvinnelig regissør.

Familieliv

Keira Knightley giftet seg i 2013 med musiker James Righton i Sør-Frankrike. Ifølge bladet Look sto hun brud i en fem år gammel partykjole fra Rodarte, men selv skal hun ikke ha kommentert dette.

Keira og James har to døtre, Edie som ble født i 2015 og Delilah som kom til verden i 2019.

FAMILIELYKKE: Keira Knightley med datteren Edie i bæreselen, ute på tur med mannen James Righton i New York i 2015. FOTO: NTB
FAMILIELYKKE: Keira Knightley med datteren Edie i bæreselen, ute på tur med mannen James Righton i New York i 2015. FOTO: NTB Vis mer

Skjønner at sex er bra

Keira Knightley er ikke prinsipielt imot å kle av seg på film. Hun vil bare ikke gjøre det om regissøren er mannlig:

– Jeg vil ikke gjøre sånne fæle sexscener der man er innsmurt i olje og alle stønner. Det interesserer meg ikke, sier Knightley i podkasten.

Etter mange år i bransjen er hun imidlertid klar over at sexscener inngår i mange manus.

– Jeg er i dag veldig ukomfortabel med å skulle portrettere det mannlige blikket. Når det er sagt, så er det tilfeller der jeg har tenkt: OK, jeg skjønner at denne sexscenen er bra for filmen, og egentlig trenger dere bare noen som kan se sexy ut. Men da kan dere bruke noen andre. Jeg er for forfengelig. Kroppen min har gitt liv til to barn nå, og jeg foretrekker å ikke stå naken foran en gruppe menn.

Talte Disney midt imot

Det er ikke første gang Keira svinger sverdet. På The Ellen Show i 2018 røpet hun at hun nektet den da treårige datteren Edie å se på Disney-filmene «Askepott» og «Den lille Havfruen», fordi hun ikke støttet filmenes kvinnesyn.

MENINGERS MOT: Keira Knightley på premieren av filmen «The Nutcracker and the Four Realms» i London i 2018. FOTO: NTB
MENINGERS MOT: Keira Knightley på premieren av filmen «The Nutcracker and the Four Realms» i London i 2018. FOTO: NTB Vis mer

Det hører med til historien at Keira på den tiden var aktuell i «Nøtteknekkeren», produsert av nettopp Disney. Hva selskapet mente om stjernens frittalende utsagn vites ikke, men et par uker senere skal stjernen ha utdypet synet sitt ytterligere.

– Gjør meg kvalm

Ifølge The Guardian skrev Keira i 2018 et essay om at mange kvinner befinner seg i en umulig posisjonen om de ikke går med på å være enten flørtende eller moderlige. Keira skrev blant annet:

«Før du blir mor er du sexy, men om vi snakker om den der vagina som deler seg-greia, så blir det skremmende; det er ikke noe sex der, så da går vi heller inn i jomfru Maria-rollen, for der er det trygt og godt. Problemet med de to bildene er at veldig få kvinner identifiserer seg med dem. Kvinner må være flørtende eller moderlig for å bli hørt. Jeg klarer det ikke. Det gjør meg kvalm».

KK har tidligere skrevet om at Keira i 2017 uttrykket bekymring overfor utviklingen av kvinners rolle i film. I intervjuet som ble gjort med Variety, sa Keira blant annet at hun i løpet av de siste årene har hatt en tendens til å vike unna og unngå moderne filmer. Dette fordi hun hevder at kvinnelige skuespillere altfor ofte blir fremstilt som den «svake parten» – og at de nesten alltid blir voldtatt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer