True crime:

Kidnappet, voldtatt og torturert i årevis: Slik rømte de

Hvordan kom kvinner som Natascha Kampusch og Elizabeth Smart seg omsider vekk?

GRUSOMME HISTORIER: Elizabeth Smart (f. v.), Elisabeth Fritzl og Jaycee Lee Dugard – tre ungjenter som gjennomgikk det utenkelige. FOTO: NTB Scanpix
GRUSOMME HISTORIER: Elizabeth Smart (f. v.), Elisabeth Fritzl og Jaycee Lee Dugard – tre ungjenter som gjennomgikk det utenkelige. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Verden er et brutalt sted. Langt oftere enn vi skulle ønske ser vi en ny tragedie utspille seg via aviser, TV og sosiale medier.

Spesielt kidnappingssaker blir slått stort opp og grunnen er langt ifra et mysterium; det vekker engasjement uten sidestykke. De flestes tankerekke går nemlig fort til «hva hvis dét var min søster?» – eller min bestevenninne eller mitt barn...

Ofte ender det i tragedie, men av og til dukker det (heldigvis) opp noen lysglimt hvor ofre på en eller annen måte kommer seg ut av fangenskap.

Vi har samlet historiene om hvordan kvinnene i fem kidnappingssaker – du kjenner nok igjen mange av navnene – rømte:

Advarsel: Saken inneholder gjenfortellinger om grove overgrep.

LES OGSÅ: Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken

Elizabeth Smart

14 år gamle Elizabeth Smith og lillesøsteren Mary Katherine ante ingenting om de rystende hendelsene morgentimene hadde i vente da de la seg for kvelden 4. juni 2002.

«Jeg holder en kniv mot halsen din. Ikke lag en lyd. Reis deg opp og bli med meg.»

Elizabeth ble truet med kniv og kidnappet av en fremmed mann mens en livredd Mary Katherine latet som hun sov. Først noen timer senere – akkurat hvor mange er uklart – turte hun å gå inn på foreldrenes rom og fortelle hva som hadde skjedd.

Til å begynne med trodde de at den vesle jenta hadde drømt, men det viste seg fort at det var snakk om et virkelighetens mareritt.

Mens politiet jobbet på spreng for å løse den grusomme gåten, ble Elizabeth tatt med til et skogholt hvor hun ble «gift» med kidnapperen sin; da 50 år gamle Brian David Mitchell. Mitchells like forstyrrede kone, Wanda Barzee, deltok i seremonien.

Så skjedde den første av utallige voldtekter gjennom ni uutholdelige – men som Elizabeth likevel holdt ut – måneder.

NI MÅNEDER I HELVETE: Elizabeth Smart var bare 14 år gammel da hun ble kidnappet fra sitt eget soverom. FOTO: Scanpix
NI MÅNEDER I HELVETE: Elizabeth Smart var bare 14 år gammel da hun ble kidnappet fra sitt eget soverom. FOTO: Scanpix Vis mer

Ungjentas tid med menneskene som ikke kan beskrives som noe annet enn monstre, bestod av overgrep, utsulting og tortur.

Redningen kom etter at en marineveteran bet seg merke i den spesielle trioen da de var innom en Burger King – Elizabeth iført en gråaktig parykk og stort skjerf – og ringte politiet.

– Jeg kommer aldri til å glemme den lille jentas blikk. Hun var så redd. Mannen holdt rundt håndleddet hennes hele tiden og hun beveget seg aldri på egenhånd. Det var noe som ikke stemte, har veteranen, Trevelin Colianni, fortalt i ettertid.

Et par dager senere ble Mitchell og Barzee arrestert.

14-åringen nektet først å fortelle hvem hun var, men da hun ble separert fra overgriperne sine og fikk vite at faren var på vei, avslørte hun omsider identiteten sin.

I dag er Elizabeth 31 år gammel, og har tre barn med ektemannen Matthew Gilmour.

Jaycee Lee Dugard

Jaycee var 11 år gammel da hun ble kidnappet på vei til skolebussen. Hun ble holdt innesperret i små rom av ekteparet Phillip Garrido og Nancy Bocanegra, og forferdelige overgrep forekom daglig.

I en alder av 14 år ble hun mor for første gang som følge av de mange voldtektene. På den tiden hadde Garrido gitt henne en TV – dog uten mulighet til å se nyhetene hvor ansiktet hennes dukket opp med jevne mellomrom – og det skal ha vært her Jaycee, som selv var et barn, plukket opp tips til å oppdra sin nyfødte datter.

Som 17-åring ble hun tobarnsmor.

De tre, Jaycee og døtrene, ble holdt isolert i en bakgård med et telt bak huset til «ekteparet fra helvete» i årevis.

UTENKELIG: Jaycee Lee Dugard ble gravid som 13-åring etter gjentatte voldtekter. FOTO: Scanpix
UTENKELIG: Jaycee Lee Dugard ble gravid som 13-åring etter gjentatte voldtekter. FOTO: Scanpix Vis mer

Til slutt var det en politibetjent som jobbet ved universitetet i Berkley i California som ble slutten på marerittet. Hun reagerte på Garridos bisarre oppførsel da han besøkte skolen for å levere religiøse flygeblader.

Dét førte til et avhør hvor overgriperen omsider anerkjente at han sto bak kidnappingen av Jaycee Lee Dugard.

Også Jaycee selv ble avhørt, men hun blånektet og ble aggressiv da politiet spurte om hennes virkelige identitet – frem til hun fikk høre at Garrido hadde tilstått og forsto at det hele faktisk var over.

I ettertid ble det heftig spekulert i at hun led av Stockholm syndrom (ofre for kidnappinger og bortføringer som over tid utvikler en sympati for sine kidnappere, jour. anm), noe Jaycee har motsatt seg på det sterkeste.

– Det var nedverdigende; at familien min kan tro at jeg var forelsket i gjerningsmannen og ønsket å bli hos han... Jeg vil kaste opp av tanken. Det eneste jeg gjorde var å tilpasse meg for å overleve, sa hun i et intervju med ABC News i 2016.

Natascha Kampusch

En av de aller best kjente kidnappingssakene gjennom tidene, er Natascha Kampusch'.

10-åringen dro hjemmefra om morgenen 2. mars 1998, men kom aldri på skolen. På veien ble hun nemlig kastet inn i en hvit varebil og kjørt til et hus en halvtimes tid utenfor Wien.

Natascha ble holdt i en knøttliten kjeller på fem kvadratmeter under Wolfgang Přiklopils garasje i årevis. Dørene var av betong, det var ingen vinduer og rommet var lydtett.

Noen år inn i fangenskapet fikk ungjenta lov til å oppholde seg i huset i korte perioder, og en sjelden gang i hagen. Hun ble også med ut blant folk, men alltid med Přiklopil i umiddelbar nærhet.

Han truet med å drepe både henne og familien hennes dersom hun prøvde å rømme.

En dag tok Natascha likevel mot til seg.

23. august 2003 støvsugde hun kidnapperens bil da han fikk en telefon. Støyet gjorde at Přiklopil flyttet seg for å høre bedre – og da grep hun sjansen. Hun lot støvsugeren stå på og flyktet for livet. Nedover gaten, gjennom hager, over gjerder...

Til slutt fikk hun kontakt med en eldre nabo:

– Jeg er Natascha Kampusch.

Politiet ble ringt umiddelbart, men Přiklopil var allerede forsvunnet da de ankom. Han ble funnet død kort tid senere etter å ha kastet seg foran et tog.

OVERLEVDE: Natascha Kampusch har skrevet boken «3096 dager» om årene i fangenskap. FOTO: Scanpix
OVERLEVDE: Natascha Kampusch har skrevet boken «3096 dager» om årene i fangenskap. FOTO: Scanpix Vis mer

Elisabeth Fritzl

En hel verden var i sjokk da historien om Josef Fritzl og han «skrekkens kjeller» ble kjent i 2008. Østerrikeren holdt sin egen datter, Elizabeth, i fangenskap i 24 år og fikk seks barn med henne som resultat av over 3000 voldtekter.

Tre av dem ble holdt nede i kjelleren med moren og så aldri dagens lys før forbrytelsen ble kjent, mens de tre andre bodde i huset sammen med Fritzl og kona.

Kona ante visstnok ikke noe om ektemannens bestialske hemmelighet: Fritzls historie var at Elisabeth rømte som ung, men hadde kommet tilbake noen få ganger gjennom årene for å be ham om å ta vare på barna hennes.

Men sannheten kom altså frem til slutt – og det begynte med at Elisabeth og farens eldste datter, Kerstin, ble syk.

Da hun en dag besvimte, sa Fritzl seg villig til å la henne bli innlagt på sykehus.

Legene klarte ikke å finne ut hva som var galt, og etterlyste moren hennes for å få hjelp til å belyse den unge jentas medisinske historie.

Under ordre om å holde seg til historien om at hun hadde dratt hjemmefra som ung, fikk Elisabeth omsider komme opp av kjelleren – for første gang på 24 år – og til sykehuset.

BESTIALSK HISTORIE: Elisabeth Fritzl har seks barn med faren som holdt henne fanget i en kjeller i 24 år. Et syvende ble født, men døde tre dager senere – og liket ble visstnok brent av Josef. FOTO: Instagram
BESTIALSK HISTORIE: Elisabeth Fritzl har seks barn med faren som holdt henne fanget i en kjeller i 24 år. Et syvende ble født, men døde tre dager senere – og liket ble visstnok brent av Josef. FOTO: Instagram Vis mer

De mistenkelige forholdene rundt familien førte til at politiet ble tilkalt, og både Fritzl og Elisabeth ble avhørt.

I likhet med Elizabeth Smart og Jaycee Lee Dugard, nektet Elisabeth å fortelle noe om situasjonen sin i begynnelsen av utspørringen. Ærligheten kom først da da hun ble lovet at hun aldri trengte å se faren sin igjen.

I to timer fortalte hun historien om skrekkens kjeller; om barna hun hadde fått med faren, om voldtektene, om torturen. Om hvordan Fritzl hadde tvunget henne til å se på pornografi for så å spille ut scenene sammen med han – foran barna deres...

Michelle Knight, Amanda Berry og Georgina DeJesus

Ariel Castro kidnappet tre kvinner mellom 2002 og 2004: Michelle Knight, Amanda Berry, and Georgina DeJesus.

Michelle var den første som ble meldt savnet i 2002, og ble sist sett da hun dro fra kusinens hjem.

Politiet innrømmet i ettertid at de hadde brukt lite ressurser på saken ettersom Michelle, som den gang var 21 år gammel, var voksen. Det ble også antatt at hun hadde forsvunnet av egen vilje ettersom hun nylig hadde mistet omsorg for sønnen.

Amanda Berry ble kidnappet året etter – dagen før hun fylte 17 år.

Georgina «Gina» DeJesus var den yngste av Castros ofre og ble tatt da hun var 14 år gammel. Hun forsvant på vei hjem fra skolen i 2004.

I årene som fulgte ble trioen mishandlet og voldtatt daglig.

Michelle skal ha blitt gravid minst fem ganger, men Castro sørget for (blant annet ved å slå henne i magen, kaste henne mot veggen og sulte henne) at hun aborterte hver gang.

Amanda ble også gravid, men i motsetning til Michelle, fikk hun beholde barnet.

Hun fikk en datter med Castro – og det var hun som satt i gang prosessen som førte til at de tre kvinnene ble reddet etter årevis i fangenskap.

Den lille jenta fikk nemlig gå fritt i huset i langt større grad enn Amanda, Michelle og Gina, og en mai-dag i 2013 sa hun fra til moren at «pappas bil ikke var i oppkjørselen».

– Hjertet mitt dunket så hardt. Jeg vurderte frem og tilbake om jeg skulle til sjansen. Hvis jeg skulle gjøre det noen gang, måtte det bli nå, sier Amanda i et intervju med ABC News fra 2015.

Hun bestemte seg for å ta sjansen og fant ut at døren til soverommet hvor hun var innesperret sto ulåst – for første gang på 10 år. Deretter løp hun ut og fikk hun hjelp av en nabo til å ringe politiet.

Skrekkhuset var omringet innen minutter.

– Jeg vet ikke hvorfor han lot døren være ulåst den dagen. Det kommer jeg aldri til å få vite, har Amanda uttalt i ettertid.

Castro tok livet sitt etter én måned i fengsel.

LED SAMMEN: Amanda Berry, Michelle Knight og Georgina «Gina» DeJesus avbildet før de ble kidnappet av Ariel Castro. FOTO: Scanpix
LED SAMMEN: Amanda Berry, Michelle Knight og Georgina «Gina» DeJesus avbildet før de ble kidnappet av Ariel Castro. FOTO: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer