Kim Kardashian

Kim Kardashian har psoriasis : - Jeg har lært meg å leve med det

Over 100.000 nordmenn sliter med samme kløende sykdom som realitydronning Kim Kardashian.

HUDSYKDOM: Kim Kardashian (35) har slitt med psoriasis i flere år.  Foto: Splash News
HUDSYKDOM: Kim Kardashian (35) har slitt med psoriasis i flere år. Foto: Splash News Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at over 100 000 nordmenn sliter med kløende, flassende utslett som følge av psoriasis? Men det er ikke bare her til lands folk sliter med den kroniske betennelsessykdommen. Kim Kardashian (35) har også slitt med psoriasis i mange år. I tidligere episoder av realityserien «Keeping Up With The Kardashians» har vi sett at hun har prøvd å dekke det så godt som mulig, men nå har hun kommet til punktet hvor hun ikke bryr seg lengre. 

- Jeg prøver ikke å skjule det eller dekke til det lengre. Selv om det er min store svakhet, vet alle om det, så hvorfor skal jeg dekke det?, forteller hun på sin egen app, ifølge Daily Mail

PSORIASIS: Kim Kardashian har hatt psoriasis siden 2010. Her viser hun det fram i TV-serien «Keeping Up With The Kardashian». Foto: Skjermdump
PSORIASIS: Kim Kardashian har hatt psoriasis siden 2010. Her viser hun det fram i TV-serien «Keeping Up With The Kardashian». Foto: Skjermdump Vis mer

Psoriasis fører til tykke skjelldannelser over en rød og sår hudoverflate. Som oftest opptrer skjelldannelsene og sårene på bein og armer og i hodebunnen, samt på hender, føtter og i ansiktet. Utbruddene varierer i styrke, og i mange tilfeller er en infeksjon eller psykiske påkjenninger en utløsende faktor.

LES OGSÅ: Derfor bør du få i deg nok D-vitamin 

- Forbundet med diabetes 

Ifølge Ingrid Snekvik, som er hudlege ved St. Olavs Hospital, vet vi ikke helt hva som er fellesnevneren til sykdommen, men hun har tidligere fortalt til KK.no at det kan være en betennelse i kroppen som framprovoserer de ulike sykdommene.

- Men psoriasis er også forbundet med diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier hun og legger til:

- Resultater fra den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at anslagsvis seks til åtte prosent av befolkningen har sykdommen. Internasjonalt rapporteres det om to prosent, forteller Ingrid Snekvik, som er hudlege ved St. Olavs Hospital. 

LES OGSÅ: - Jeg gikk fra å være 100 prosent frisk, til ikke å kunne kle på meg selv

- Må akseptere det

Kardashian har slitt med sykdommen siden 2010. Hun forteller at utslettet hennes blusser opp fra tid til annen av ulike grunner. 

- Jeg håper det kommer en kur for det, selvfølgelig, men i mellomtiden lærer jeg meg å akseptere det som en del av hvem jeg er, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik behandler du psoriasis

Tobarnsmoren, som har datteren North og sønnen Saint sammen med Kanye West, har skapt overskrifter på overskrifter de siste årene. Enten for frekke antrekk eller for å ha kastet klærne totalt, noe hun både har fått ros og kritikk for. Og du kan si hva du vil om 35-åringen, men om du følger du henne på Snapchat og Instagram, har du sikkert fått med deg hvor hardt hun har jobbet for å komme seg i form etter at hun fødte sønnen i desember, og jammen har hun fått det til! Selv om hun har blitt kritisert for både det ene og det andre gjennom årene, har hun hele veien hevdet at hun ikke er perfekt. 

- Jeg har cellulitter. Hva så! Jeg har aldri hevdet at jeg er perfekt. Det er galskap at folk bare antar at siden du er kjendis, så er du feilfri. Noen ganger viser jeg frem alt jeg har, og jeg føler meg fantastisk bra etterpå. Jeg tenker: «Det er så verdt det! Denne lille cellulitten her - det var SÅ verdt den iskremen jeg spiste!», sa reality-baben til magasinet Cosmopolitan UK, ifølge Daily Mail, i 2011.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer