Tina Nordström

Kiwi-Tina nominert til versting-pris

Nå tar hun til motmæle mot kritikken: – Jeg passer ikke inn i den familien.

FOLKEKJÆR: TV-kokken Tina Nordström i forbindelse med lanseringen av sin 12. kokebok «Gott käk utan krångel» i 2020. FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT/NTB
FOLKEKJÆR: TV-kokken Tina Nordström i forbindelse med lanseringen av sin 12. kokebok «Gott käk utan krångel» i 2020. FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske stjernekokken Tina Nordström var lenge kjent som Kiwi-Tina, og med sitt blide oppsyn kom hun inn i norske stuer i så godt som hver eneste reklamepause. I programmet «Tinas mat» laget hun retter på løpende bånd, mens hun i velkjent sprudlende stil smakte med fingeren og forsikret på klingende skånsk at det var «jättegott».

Men så ble hun borte fra norske skjermer, og lenge var det eneste vi så av Tina de humoristiske memesene med hennes skånske påstand om at «Alt kan grillas».

– Opplevd mye dritt

Den folkekjære svensken har tidligere blitt kåret til «Årets TV-personlighet» i Sverige, og vunnet priser, og selv om Tina har vært borte fra norske skjermer en stund, betyr det ikke at hun har ligget på latsiden.

I 2019 kom blant annet boken «Tinas mat» på norsk, og hun har utviklet en rekke produkter som bærer navnet hennes. Hun har dessuten ledet en rekke programmer, deriblant «Hela Sverige bakar» og «Sveriges yngsta mesterkokk» på TV4, og i 2008 gikk hun av med seieren i svenskenes svar på «Skal vi danse», «Let's dance»:

SPRAKENDE PÅ PARKETTEN: TV-kokk Tina Nordström med partner Tobias Karlsson på dansgolvet under finalen av TV4s «Let's Dance» på svensk TV4 i 2008. FOTO: Anders Wiklund/NTB
SPRAKENDE PÅ PARKETTEN: TV-kokk Tina Nordström med partner Tobias Karlsson på dansgolvet under finalen av TV4s «Let's Dance» på svensk TV4 i 2008. FOTO: Anders Wiklund/NTB Vis mer

KK har tidligere intervjuet Tina Nordstrøm, og da fortalte hun blant annet: Jeg har opplevd mye dritt i livet mitt. Og nå kan det synes som om mer er på vei.

Kåret til versting-pris

Den svenske forbrukerforeningen «Äkta vara» kårer hvert år «Årets matbløff». Her kan svenskene selv nominere og stemme over produkter som er noe annet enn det de gir seg ut for, eller som feilaktig påstås å inneholde ingredienser. Kort sagt, produkter som ikke helt holder hva de lover.

Og det er i denne kåringen et av Tinas produkter nå har fått den tvilsomme æren av å havne på finaleplass. Det er hennes Mayo Chipotle & limesås fra HealthyCo som har havnet i hardt vær. Den økologiske sausen har bilde av Tina på glasset, er uten tilsatt sukker, og beskrives som «Et sunnere alternativ», perfekt til alt fra grill til salater.

Ifølge juryen er navnet misvisende, ettersom produkter ved en nærmere titt på etiketten ikke skal inneholder verken chipotle eller lime.

Chipotle er tørket, røkt chili, ofte av typen jalapeño. Smaken er litt røkt, med toner av sjokolade og tobakk, og benyttes ofte som smakstilsetning i gryteretter, salsaer, sauser og marinader.

Men Tinas saus skal altså ifølge «Äkta vara», ikke inneholde chipotle. Og heller ikke lime, slik navnet lover.

Slår tilbake

I et intervju med Sydsvenskan, sier Tina følgende om nomineringen:

– Jeg synes det er litt kjipt. Jeg passer ikke inn i den familien.

Hun legger til:

– Jeg og kollegaen min er utrolig nøye og vil at skal være rett og riktig, både for oss selv og for forbrukerne.

Det er seks nominerte produkter, blant annet en olje med smak av trøffel som ikke inneholder trøffel, og mandelkjeks uten mandel. I 2020 var det en smørdeig - uten smør - som gikk av med «seieren».

Hva Tinas produkt angår, sier juryen:

«Setter Tina frem denne på sitt eget matbord?».

– Sannhet med modifikasjon

Tina sier til Sydsvenskan at påstandene fra forbrukerorganisasjonen er en sannhet med modifikasjon, da både røkt paprika og tørket chili inngår i sausen, det vil si det samme som chipotle ofte beskrives som. At sausen inneholder sitron istedenfor lime, forklarer Nordström som en glipp som skal rettes opp.

Hun understreker at produktene hun utvikler og fronter skal ha høy kvalitet.

– Om noen tro at jeg bare låner ut navnet mitt til produkter, kan jeg opplyse at det er helt feil. Vi har kokt så mye saus her i Ödåkra, laget litervis med glass som vi sender til smaksanalyse før de settes i produksjon. Det har tatt ett år å ta frem disse produktene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer