Familiens ære NRK

Kjemper om familiens ære bare 10 uker etter fødsel

- Jeg var veldig heldig, ettersom jeg ikke hadde spesielt vondt etter fødselen, sier Katinka Haltvik til KK.

FAMILIENS ÆRE NRK: Denne høsten blir vi bedre kjent med den tidligere håndballspilleren Trine Haltvik og datteren Katinka Haltvik i NRK-programmet Familiens Ære. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK
FAMILIENS ÆRE NRK: Denne høsten blir vi bedre kjent med den tidligere håndballspilleren Trine Haltvik og datteren Katinka Haltvik i NRK-programmet Familiens Ære. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK Vis mer
Publisert

Denne høsten er NRK aktuell med den helt nye konkurransedrevne realityserien Familiens ære.

Kort fortalt går programmet ut på at noen av landets fremste og mest suksessfulle idrettsprofiler og deres barn, skal konkurrere i ulike grener - og kjempe om nettopp å opprettholde familiens ære.

Idrettsporfilenes barn har selv gjort, eller gjør, karriere innen norsk og internasjonal idrett.

Et av høstens mor-og-datter-par er den tidligere håndballstjernen Trine Haltvik (55) og datteren Katinka Haltvik (29).

29-åringen har fulgt i sin mors håndballfotspor, og har også gjort suksess innen beachhåndball.

DELTAKERNE: Bak fra venstre: Bjørn og Birgitte Maaseide, Petter og Patrick Thoresen, Mia og Bent Svele. Foran fra venstre: Katinka og Trine Haltvik, Odd-Bjørn og Lars Hjelmeset og Trine og Julie Hattestad. I midten programleder Kjetil André Aamodt. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK
DELTAKERNE: Bak fra venstre: Bjørn og Birgitte Maaseide, Petter og Patrick Thoresen, Mia og Bent Svele. Foran fra venstre: Katinka og Trine Haltvik, Odd-Bjørn og Lars Hjelmeset og Trine og Julie Hattestad. I midten programleder Kjetil André Aamodt. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK Vis mer

Trine og Katinka måtte steppe inn på kort varsel ettersom den tidligere fotballspilleren Jan Åge Fjørtoft (53) og sønnen Markus Garborg Fjørtoft (26) måtte trekke seg, da fotballsesongen startet opp igjen etter å ha vært koronastengt.

- Ammingen ble veldig energitappende

Bare 10 uker tidligere hadde Katinka Haltvik og samboeren Joakim Tvilde blitt foreldre til datteren Leah. På grunn av fødsel og kort varsel, ble det en tøff oppstart for 29-åringen i konkurransen.

- Jeg rakk ikke akkurat å trene så mye på forhånd, men jeg føler at jeg fikk bitt fra meg litt på noen øvelser i hvert fall. Jeg var veldig heldig, ettersom jeg ikke hadde spesielt vondt etter fødselen, med tanke på at jeg tok keisersnitt. Sånn sett gikk det bra! sier Katinka til KK.

Opptakene til serien ble gjort i sommer, og ettbarnsmoren innrømmer at det var krevende dager på grunn av både varme og amming mellom konkurransene.

- Det var lange dager med innspilling, og også helt sinnsykt varmt. På grunn av varmen måtte jeg amme Leah rundt hver andre time, så det var veldig energitappende, minnes hun.

DÅP: Tidligere i høst ble datteren Leah døpt. Katinka Haltvik takker samboeren Joakim Tvilde for at han stilte opp, slik at hun og moren Trine Haltvik kunne konkurrere i TV-serien. Til høyre er bestemor Ingegjerd Haltvik. FOTO: Privat
DÅP: Tidligere i høst ble datteren Leah døpt. Katinka Haltvik takker samboeren Joakim Tvilde for at han stilte opp, slik at hun og moren Trine Haltvik kunne konkurrere i TV-serien. Til høyre er bestemor Ingegjerd Haltvik. FOTO: Privat Vis mer

Men samtidig trekker hun frem samboeren Joakim Tvildes innsats for at hun skulle få delta i konkurransen.

- Jeg må gi masse skryt til Joakim som tok ferie hele uken for å hjelpe meg med Leah, hadde det ikke vært for ham så hadde det aldri gått!

Imponert av datteren

- Hvordan var det å delta i konkurransen med moren din?

- Det var både gøy og utfordrende! De andre familie-duoene bestod av svært aktive barn, hvor barnet generelt sett var best. Men hos oss var det heller litt sånn at mamma og jeg var på samme nivå, ettersom jeg akkurat hadde født.

Katinka merket raskt at de fleste øvelsene var veldig krevende for henne, og da spesielt de fysiske.

- Trening er ferskvare, så mamma fikk ikke akkurat veldig mye hjelp av meg, sier Katinka og ler.

STERK: Katinka Haltvik (høyre) under kvinnenes EM-semifinale i beachhåndball mot Spania i Kroatia i 2017. FOTO: NTB
STERK: Katinka Haltvik (høyre) under kvinnenes EM-semifinale i beachhåndball mot Spania i Kroatia i 2017. FOTO: NTB Vis mer

- Men vi bidro i hvertfall alltid like mye på øvelsene, og jeg gjorde mitt beste.

Og dette var noe mamma Trine Haltvik la merke til.

- Jeg ble mange ganger imponert over henne underveis i konkurransen. Tenk at det kun var ti uker siden hun hadde gått gjennom en tøff fødsel. Det var imponerende! sier Trine Haltvik stolt til KK.

Både mor og datter er drevet av et sterkt konkurranseinstinkt, og selv om de samarbeidet godt under konkurransen, hendte det også at de begge to ble rimelig oppgitt over hverandre.

- Katinka kan bli litt hissig når hun er sulten. Og hun ble litt irritert på meg da vi padlet, minnes Trine med latter.

- Vi er i utgangspunktet ganske flinke til å backe hverandre, men jeg kan også bli litt irritert på henne - spesielt hvis hun ikke skjønner hva jeg mener, eller da hun plutselig ikke husket forskjellen på høyre og venstre da vi skulle padle! sier Katinka og ler.

DEN GANG DA: Håndballstjernen Trine Haltvik i aksjon under en kamp mot Romania i 1996. FOTO: NTB
DEN GANG DA: Håndballstjernen Trine Haltvik i aksjon under en kamp mot Romania i 1996. FOTO: NTB Vis mer

- Er det et spesielt øyeblikk i konkurransen da du ble ekstra stolt av mamma, Katinka?

- Det var flere øvelser som gjorde meg stolt av henne, men spesielt da hun turte å hoppe på Frognerbadet, fordi hun både har ekstremt høydeskrekk og vannskrekk. Mamma har lært meg at man aldri skal gi seg, og det kom frem der.

- En familie med mye konkurranseinstinkt

En annen duo som er med i konkurransen er far og datter Bjørn (52) og Birgitte (17) Maaseide. Hun har også fulgt i forelderens fotspor, og er junior-norgesmester i volleyball og sandvolleyball- Hun går sitt tredje år på volleyballgymnas i Sauda.

På merittlisten har sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide blant annet et EM-gull fra verdensserien i 94/95.

17-åringen Birgitte sier til KK at hun syntes det var utrolig gøy å få delta i konkurransen sammen med faren, og at hun var veldig spent på hvorddan samarbeidet de to i mellom kom til å fungere.

- I noen konkurranser var samarbeidet mellom oss mer krevende enn andre, og for eksempel så slet vi med samarbeidet da vi skulle padle i kano. Da ble det litt amper stemning. Vi fant ikke helt dynamikken i padlingen, og det ble til at vi begge ble frustrerte. Men alt i alt synes jeg vi fungerte godt sammen.

KONKURRANSEINSTINKT: Birgitte er vokst opp med både foreldre og søsken som elsker å konkurrere. Her med mamma og pappa Linda og Bjørn Maaseide. FOTO: Privat
KONKURRANSEINSTINKT: Birgitte er vokst opp med både foreldre og søsken som elsker å konkurrere. Her med mamma og pappa Linda og Bjørn Maaseide. FOTO: Privat Vis mer

Birgitte kommer fra en familie med mye konkurranseinstinkt

- Vi elsker å konkurrere. Pappa er den i familien vi må passe ekstra godt på når vi konkurrerer, fordi han har en tildels til å jukse hvis det ikke går helt hans vei. Det kan være veldig irriterende, spesielt når han kommer unna med det, sier Birgitte med et lurt smil til KK.

GIR ALT: Far-og-datter-duoen Bjørn og Birgitte Maaseide ga alt under innspilling av NRK-programmet Familiens ære. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK
GIR ALT: Far-og-datter-duoen Bjørn og Birgitte Maaseide ga alt under innspilling av NRK-programmet Familiens ære. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK Vis mer

Men hun har også fått med seg lærdom fra faren, som hun tar med seg videre i livet.

- Før jeg flyttet hjemmefra og startet på Toppvolley Norge, var pappa trener for laget mitt, og han har lært meg mye opp gjennom årene. Helt siden jeg startet å satse på volleyball har han vært tydelig på at jeg må gjøre det kun for min egen del, og ikke for noen andres.

- Konkurranseinstinktet gikk til hodet på meg

Akkurat dette med konkurranseinstinkt og irritasjon er også noe Mia Svele (19) kjenner seg igjen i. Hun er datteren til den tidligere håndballspiller Bent Svele (58). Mia har selv spilt i eliteserien for Storhamar, og har nylig signert med danske Nykøping Falster

- Det var utrolig gøy, men også til tider utfordrende, å konkurrere med pappa. Når det er familie, kan det komme litt mer irritasjon og konkurranseinnstinkt enn vanlig, sier Mia til KK.

Hun oppdaget også nye sider ved faren sin under innspilling.

- Jeg kunne se at pappa tok mer ansvar, og var en leder for vårt lag under konkurransen. Det har jo vært en side av han som jeg aldri har sett før. Han har også presset seg skikkelig hardt, og gjort øvelser jeg trodde han aldri kom til å gjøre. Jeg er veldig stolt av det pappa leverte, og kunne ikke hatt en bedre partner.

KONKURRANSEINSTINKT: Det altoppslukende konkuranseinstinktet har Mia Svele arvet av sin far, den tidligere håndballspilleren, Bent Svele. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK
KONKURRANSEINSTINKT: Det altoppslukende konkuranseinstinktet har Mia Svele arvet av sin far, den tidligere håndballspilleren, Bent Svele. FOTO: Per Heimly / Nordisk Film TV / NRK Vis mer

Men hun erkjenner at også hun lot konkurranseinstinktet gå til hodet på henne.

- Pappa og jeg har en veldig god dynamikk, det skal det ikke stå på. Han kan også bli irritert på meg, noe jeg skjønner godt. Jeg mistet hodet ved én anledning, og det var rett og slett konkurranseinstinktet som tok meg. Men det var selvfølgelig ikke noe vondt ment, sier hun ærlig.

Å vokse opp i en familie der en av foreldrene har et ekstremt konkurranseinstinkt, har lært 19-åringen Mia mye på veien.

- Det å vokse opp i en slik familie har gitt meg utrolig mye. Konkurranseinstinktet kan bli litt for mye ved noen anledninger, men det gir meg samtidig det lille ekstra for å nå målene.

FAR OG DATTER: Bent Svele er håndballekspert for TV 2, og dette bildet ble tatt med datteren Mia Svele før en kamp for Storhamar under eliteserien i 2019. FOTO: Vidar Ruud / NTB
FAR OG DATTER: Bent Svele er håndballekspert for TV 2, og dette bildet ble tatt med datteren Mia Svele før en kamp for Storhamar under eliteserien i 2019. FOTO: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Hva er det viktigste faren din har lært deg?

- Pappa har lært meg at man skal ha det gøy med det man holder på med, og tørre å utfordre seg selv. Jeg er så utrolig glad for å ha en slik støttespiller, som også er med på å utfordre meg. I tillegg kan han veldig mye håndball som han har lært meg, noe jeg setter stor pris på.

Familiens ære skal inn i gullrekka på NRK1 på fredager i høst, og har premiere fredag 2. oktober 2020.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer