Instagram 10 år

Kjendisenes aller første instagram-bilder

Jepp, noen har forandret seg mer enn andre …

SKAL SKAL IKKE? Joa, jeg tror jeg drister eg på å legge ut et bilde. Kanskje var det det Kim Kardashian tenkte da hun la ut sitt første bilde på Instagram i 2012? FOTO: Skjermdump Instagram
SKAL SKAL IKKE? Joa, jeg tror jeg drister eg på å legge ut et bilde. Kanskje var det det Kim Kardashian tenkte da hun la ut sitt første bilde på Instagram i 2012? FOTO: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert

Da Instagram braste inn i livene våre i 2010, hadde det kvadratiske formatet en nostalgisk tiltrekningskraft. Bleke, kalde filtre sendte oss rett tilbake til 70-tallets kjellerstuer, på hjemme-alenefester i oransje polojumpers og brune kordfløyelsbukse, og blasse polaroidbilder som dokumenterte den første smak av heimkok fra satsen som putret på varmekablene.

Siden da har appen gjennomgått et digitalt ansiktsløft. Det samme kan man si om millioner av brukere som hver dag er innom og bedriver sin favorittaktivitet: å legge ut bilder av seg selv – gjerne etter først å ha kjørt fjeset gjennom nettopp et digitalt ansiktsløft, i form av apper og filtre som både kan forstørre, forminske, forskjønne og forstyrre.

KK har tidligere skrevet om kontoer som avslører kjendisenes bildejuks, og om kontoer som viser den uretusjerte virkeligheten for å ta bort presset fra unge mennesker.

Se dette innlegget på Instagram

What you see vs what you don’t / or shoutout to all my gals trying to LOVE themselves, because that stuff is HARD sometimes. Especially with SOCIAL MEDIA And all those picture perfect moments staring right back at us. BOTH of these snaps are me. And both are worthy. And both are great. But sometimes, Sometimes, I still struggle with the one on the right. The one where my cellulite shows. And my belly rolls and my skin folds — something it’s doing more now that I’m getting older. But that struggle? That quiet internal battle? That’s ok. That’s human. The diet industry is strong and powerful, And it’s got some $72 billion behind it. Plus so many of us women are told our worth sits in the way we look, A line that we’re fed from the time we’re little girls. So yeah. SELF LOVE is complex And change won’t happen overnight. But we can start. We can try. We can step out on the beach and POSE to our lil heart’s content then RELAX will full belly laughs and happy squishy bodies. Or wear those shorts. Or try that Polefit class. We can celebrate our bodies for ALL that they are and all they do, Even as we open ourselves up to the real, glorious glow-up of SELF LOVE. We can shoutout each other along the way. Women empowering women, Even as we learn to celebrate ourselves. We can. You got this. x Photo @chiclebelle je l’adore. #selflove #selfacceptance #instavsreality #angles #posing

Et innlegg delt av Danae | Angles + Self Love (@danaemercer)

På besøk i HQ

Da undertegnede journalist besøkte Instagrams hovedkvarter i Palo Alto i Silicon Valley for en tid tilbake, kunne utviklerne fortelle at de har god kontakt med sine største brukere verden over. Og at teamet hele tiden er på jakt etter spennende kontoer, som de gjerne deler med sine over 370 millioner følgere, på instagrams egen instagrambruker.

Vi er nok mang en middels slapp bruker som kunne ønsket oss en shout out fra selve moderskipet. For tenk å treffe Californias egen gullåre, og siden aldri trenge å gjøre et dagsverk igjen! (Unnskyld, Einar Gerhardsen).

HOVEDKVARTERET: KKs journalist Hege Løvstad Toverud hos Instagram i Silicon Valley, California. FOTO: Privat
HOVEDKVARTERET: KKs journalist Hege Løvstad Toverud hos Instagram i Silicon Valley, California. FOTO: Privat Vis mer

Produktet «meg»

Noen som neppe trenger drahjelpen fra Palo Alto er horden av kjendiser som bruker bildedelingstjenesten til å promotere filmer, musikk – eller ganske enkelt produktet seg selv.

Men hvordan begynte de egentlig? Hva var det første famlende bildet?

La oss ta et tilbakeblikk:

Insta-klosser

Kardashian-huset er mer eller mindre bygget på klosser av Instagram-format. Medlemmene i familien tjener gigantiske summer på hvert enkelt bilde, og mye er blitt skrevet om de profilerte damenes påståtte filterbruk både på voksne og barn.

Da Kendall Jenner la ut sitt aller første bilde i 2011, valgte hun et heller lite beskrivende motiv fra Disneyland som sender tankene til familiealbumet, og som vel neppe kan beskyldes for annet filter enn den svarte rammen rundt.

USKYLDIG MORO: Kendall Jenner valgte et ikke altfor beskrivende motiv fra Disneyland som sitt første bilde på Instagram. FOTO: Skjermdump instagram/Baaam.se
USKYLDIG MORO: Kendall Jenner valgte et ikke altfor beskrivende motiv fra Disneyland som sitt første bilde på Instagram. FOTO: Skjermdump instagram/Baaam.se Vis mer

Siden må man vel si at det har vært en rivende utvikling hos Jenner, både når det kommer til interesser og filterbruk:

Se dette innlegget på Instagram

not no

Et innlegg delt av Kendall (@kendalljenner)

Også storesøster Kim Kardashian var tidlig ute, og har siden blitt en av de største på Instagram. Hennes debut-bilde fra 2012 er imidlertid langt mer opp den gaten hun er kjent for:

FOTO: Skjermdump instagram/Baaam.se
FOTO: Skjermdump instagram/Baaam.se Vis mer

En venn

Da Friend-stjerna Jennifer Aniston kom på Instagram så sent som i 2019, var det med en bilde av nettopp Friends- gjengen. Man kan nærmest se for seg en «Friends»-episode, hvor Rachel går gjennom skal-skal-ikke-kvaler og til slutt blir overtalt til å legge ut et bilde.

Kjæresten

Norske Jenny Skavlan er kjent for å bruke humor i sine innlegg. Men da hun la ut sitt aller første bilde i 2014, var det av kjæresten Fingern, uten noen kommentar til. Bildet fikk 185 likes.

I dag har Jenny nærmere en halv million følgere og da hun for en tid tilbake la ut en bilde som kritiserte nettopp mulighetene som finnes i diverse redigeringsapper, fikk hun over 40 tusen likes.

Full åpenhet

Åpenheten er ikke nødvendigvis alltid av det gode. Da artist Robbie Williams i 2020 fortalte at han regelrett hadde «bæsjet på fingrene sine en gang han forsøkte å slippe en smyger», var det mange som fikk indre bilder de helst vil slette fra hukommelsen.

På Instagram har Robbie valgt å dokumentere åpent fra livet med kone og to barn (som han i rettferdighetens navn ikke viser ansiktene til). Hans aller første innlegg, fra 25. juni 2013, var imidlertid jobbrelatert.

Valgets kval

Madonna er kjent for å være først ute med det siste, eller for å regelrett finne opp trendene selv. På Instagram var hun imidlertid ikke helt først på ballen, og i sitt første innlegg fra 2012, var hun i valgkampmodus, og la ut bilde fra valgnatten, med et crew med Obama på T-skjortebrystet.

Se dette innlegget på Instagram

Election Night 2012

Et innlegg delt av Madonna (@madonna)

Det skulle gå hele tre uker før hun fulgte hun opp med neste post, et bilde av seg selv. Siden har det gått unna, og om Madonna ikke fra før av var god på selvpromotering, har hun gjennom Instagram blitt rene eksperten.

Naken skjønnhet

En som siste året har måttet tåle mye skriverier om utseende og vektnedgang, er artisten Adele. Da hun la ut sitt første instagrambilde i 2015, var det i forbindelse med lanseringen av albumet «25», og coveret ble hennes aller første instagrampost.

FOTO: Skjermdump instagram/Baaam.se
FOTO: Skjermdump instagram/Baaam.se Vis mer

Nervøs!

En annen som ikke var av de raskeste på avtrekkeren er skuespiller Matthew McConaughey. Så sent som i 2019 heiv han seg på, med en velkomstvideo der han beskrev hva han kom til å legge ut på kontoen:

– Når folk kommer til kontoen min, vil jeg at de skal se meg. Dette er mitt første steg inn i å dele meningene mine, sier Mathew, og innrømmer at han er nervøs over å «gå fra monolog til dialog». Han oppfordrer videre følgerne til å holde en god tone.

Se dette innlegget på Instagram

officially mcconaughey

Et innlegg delt av Matthew McConaughey (@officiallymcconaughey)

Snacks

En som har fått mye oppmerksomhet, og også mye kritikk, er norske Sophie Elise. Hun har blitt kalt Norges farligste forbilde, og har i skrivende stund skrevet tre bøker, der hun er åpen om sitt varierende selvbilde, tvangstanker og plastiske operasjoner.

Det første bildet vi har greid å rulle oss frem til fra bloggeren er fra 2012, der Sophie Elise velger å vise frem … potetgull!

Se dette innlegget på Instagram

Munsjjj

Et innlegg delt av Sophie Elise (@sophieelise)

Senere samme dag kom hun åpenbart på andre tanker og la ut bilde av et par bryster bak en Playboy-singlet.

Siden gikk det unna i svingene, og i 2016 delte Sophie Elise et Halloween-bilde av seg selv – utkledd som seg selv, med nyoperert nese og bryster.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer