Jubilant

Kjenner du ham igjen?

Jammen ikke rart at denne pjokken tok verden med storm.

SJARMØR: Han har holdt stilen, fra han ble født i 1930. Nylig fylte han 90 år. FOTO: NTB Scanpix
SJARMØR: Han har holdt stilen, fra han ble født i 1930. Nylig fylte han 90 år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han var et heller innadvendt barn. Som sønn av en bokholder ved navn Clinton og hans kone Margareth Ruth, et par med skotske, engelske, irske og nederlandske aner, vokste junior opp under enkle kår. Da depresjonen rammet USA, flyttet familien mye rundt på jakt etter jobb, og faren var blant annet assistent på en bensinstasjon.

Gutten bodde i perioder hos bestemor, og skal ha gått på ti forskjellige skoler, før han sluttet i 1948, og begynte å jobbe. Han tok oppdrag som tømmerhogger, lagerarbeider og fyrbøter, jobber som kanskje passet en heller introvert mann.

RØPER HEMMELIGHET: Clint Eastwood fyller 90 i 2020. I forbindelse med 88-årsdagen røpet han hemmeligheten bak sitt aktive liv. Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Svømmelærer

I militæret hadde han blant annet funksjon som svømmelærer, og det var her en kamerat oppfordret ham til å prøve seg som skuespiller.

PÅ JEVNE REKKER!: Han skal ha hatt funksjon som svømmeinstruktør da han var i militæret. Her fra filmsettet i 1955. FOTO: NTB Scanpix
PÅ JEVNE REKKER!: Han skal ha hatt funksjon som svømmeinstruktør da han var i militæret. Her fra filmsettet i 1955. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han debuterte på lerretet i 1955, og etter å ha vært en hardtarbeidende nykommer i sju år, kom gjennombruddet med Sergio Leones westernfilmer på 60 tallet, den såkalt Dollar-trilogien, med blant annet «Den gode, den onde, og den grusomme».

Oscar-gjenganger

Vi snakker selvsagt om Clint Eastwood.

Når han i disse dager nylig har fylt 90 år, kan han se tilbake på et mildt sagt innholdsrikt liv.

LANG FARTSTID: Clint Eastwood i starten av sin karriere i 1965. FOTO: NTB Scanpix
LANG FARTSTID: Clint Eastwood i starten av sin karriere i 1965. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han har vunnet flere Oscar, for blant annet beste film og beste regissør. Og det er kanskje bak kamera kan har briljert aller mest de senere år. Vi kan nevne klassikere som «Unforgiven», «Mystic River», «Million Dollar Baby», «Letters from Iwo Jima» og «Broene i Madison County».

AND ACTION: Clint Eastwood i sjefsstolen på filmsettet. FOTO: NTB Scanpix
AND ACTION: Clint Eastwood i sjefsstolen på filmsettet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Følsom

Selv om navnet hans ofte forbindes med tause helter i westernfilmer, er det i de følelsesladde scenene Clint virkelig har vist seg som en mester.

LADDET MØTE: Meryl Streep og Clint Eastwood i minneverdige «Broene i Madison County fra 1995, der Clint også regisserte. FOTO: NTB Scanpix
LADDET MØTE: Meryl Streep og Clint Eastwood i minneverdige «Broene i Madison County fra 1995, der Clint også regisserte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvem husker ikke «Broene i Madison County», der Clint og Meryl Streep deler noen sjelfulle dager, før Meryl sitter i pøsregn i bilen med sin ektemann, og lider store sjelekvaler på hvorvidt hun skal åpne døren og storme etter Clint.

Musiker

Clint er i tillegg musiker og har komponert filmmusikken til blant annet Mystic River, Million Dollar Baby og Flags of Our Fathers.

Han er dessuten politisk aktiv og ble i 1986 utnevnt til borgermester i den idylliske småbyen Carmel-By-The-Sea i California, hvor han i dag eier et hotell.

Han har vært uttalt republikaner, men har også støttet demokratene I dag regner han seg som liberitaner.

ME AND MY PONY: Clint Eastwood i «Pale Rider» fra 1985, som Eastwood selv regisserte. FOTO: NTB Scanpix
ME AND MY PONY: Clint Eastwood i «Pale Rider» fra 1985, som Eastwood selv regisserte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kontroversiell

Men Clint Eastwood har heller ikke vært uten kontroverser. Det skapte oppstuss da han i 2012 holdt en tale på The Republican National Convention, der han snakket til en tom stol, som skulle representere president Barack Obama.

Forsøket på være morsom strandet i en heller usammenhengende talestrøm, som fikk mye motbør, og Clint har siden beklaget talen.

Meditasjon

Da Clints far døde av hjerteinfarkt, 64 år gammel, skal det ha kommet som et sjokk, ettersom bestefaren hans ble 92. Clint hadde alltid vært opptatt av å holde seg i form, men etter farens død avsto han fra sterke drikker, og innførte et strengt helseregime.

STOLT PUBEIER: Clint Eastwood under kampanjen for å bli ordfører i Carmel-by-the-sea California i 1986. Her utenfor puben han eide, Hogs Breath Inn. FOTO: NTB Scanpix
STOLT PUBEIER: Clint Eastwood under kampanjen for å bli ordfører i Carmel-by-the-sea California i 1986. Her utenfor puben han eide, Hogs Breath Inn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det hindret ham ikke i å åpne puben the Hog's Breath Inn i Carmel-By-The-Sea i 1971. Han solgte senere puben, men eier i dag Mission Ranch Hotel og Restaurant i den samme byen.

I 1975 fortalte Clint at han drev med transcendental meditasjon, og skal ha meditert hver morgen i mange år.

Åtte barn

Privatlivet kan sies å være like mangefasettert som karrieren. Clint Eastwood skal ha åtte barn med seks forskjellige kvinner.

Han har fått en rekke utmerkelser, og er blant annet æresdoktor ved University of Southern California og ved University of The Pacific.

Hans foreløpig siste film er «Richard Jewell» (2019), med ham selv og Leonardo DiCaprio i to av rollene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer