Verdensstjernens barnebilde

Kjenner du igjen denne karen?

Du ser det når du vet det ...

KJENTE TREKK: Joda, du ser det når du vet det. FOTO: NTB
KJENTE TREKK: Joda, du ser det når du vet det. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke alle forunt å ha skapt seg en karriere foran kamera og gå ned i historiebøkene som en av vår tids kanskje største talenter, men her har du en som har klart det.

Den lille krabaten ble født i Englewood New Jersey i 1954, og var yngstemann i en søskenflokk på seks. Pappa Sam, som egentlig lød det italienskklingende navnet Salvatore, var delvis profesjonell fotballspiller, men gikk siden over i bildekkbransjen. Dekkbutikken hans bar faktisk familiens etternavn, nemlig T******* Tyres. Mamma Helene Cecilie hadde irske røtter, og var sanger og danser, men gikk siden over i skoleverket, som lærer i engelsk og drama.

Katolikk

Foreldre var katolikker, men den lille mannen vi er ute etter gikk siden over i en annen trosretning. Men først skulle han imidlertid rekke å droppe ut av skolen i en alder av 17 år. Året var 1971, og vår venn tok seg nå over Hudson River for å søke lykken på de skrå bredder i New York. Dette kan vi trygt si at han lyktes med, og han slet ut mange par med sko både på New Yorks fortau og på dansegulvet i denne tiden.

Talentet satte nå ikke uventet kursen for filmbyen Los Angeles og hans første rolle var som «fallende mann» i den dramatiserte utrykningserien «Emergency!» i 1972. Men ingen skal si at han ikke kravlet seg fort på bena. Snart fikk han rollen som gjorde ham til stjerne, nemlig den som Vinnie Barbarino i sitcomen «Welcome Back, Knotter», som gikk på amerikanske skjermer i fire år.

BLODIG ALVOR: Sissy Spacek i filmen «Carrie» i 1976. FOTO: REX/NTB
BLODIG ALVOR: Sissy Spacek i filmen «Carrie» i 1976. FOTO: REX/NTB Vis mer

I 1976 gjorde han seg bemerket som bølla Billy Nolan i skrekkfilmen «Carrie» med Sissy Spacek.

Har du skjønt hvem det er? Ikke? Ok, vi tar et par ledetråder til.

Flyver

Etablert som en av vår tids ikoniske skuespillere, har han åpenbart hatt til salt i grøten. Privat har han flyversertifikat, med tillatelse til å fly også større fly. Faktisk eier han fire fly, deriblant en Boeing 707, og hjemmet hans har en egen flystripe slik at han kan gå tørrskodde fra stua og sette seg bak spakene.

BAK SPAKENE: Her flyr skuespilleren sitt eget fly inn for landing i Melbourne, Australia, i forbindelse med premieren av filmen hans «Swordfish» i 2001. FOTO: REX/NTB
BAK SPAKENE: Her flyr skuespilleren sitt eget fly inn for landing i Melbourne, Australia, i forbindelse med premieren av filmen hans «Swordfish» i 2001. FOTO: REX/NTB Vis mer

Midt på 70-tallet hadde han en hit på Billboard-lista top 10, og mot slutten av årtiet spilte han i de to store filmene som for alvor gjorde ham til superstjerne. For den ene ble han faktisk nominert til Oscar, som den frem til da yngste skuespilleren noensinne.

Filmen het «Saturday night Fever», og mannen vi snakker om er selvsagt ...

John Travolta!

KONGEN AV PARKETTEN: John Travolta og Olivia Newton John i klassikeren Grease i 1978. FOTO: NTB
KONGEN AV PARKETTEN: John Travolta og Olivia Newton John i klassikeren Grease i 1978. FOTO: NTB Vis mer

Dansekonge

Rollen hans som Danny Zuko i «Grease» fikk ungdom verden over til å melde seg på danseskole. De som ikke hadde mulighet, måtte nøye seg med å følge de opptegnede fottrinnene på plansjene i ungdomsblader.

Minst like sterkt inntrykk gjorde John Travolta i «Saturday Night Fever» året etter, hvor han i rollen som Tony Manero på ny briljerte med danseferdighetene. Musikken var av Bee Gees, og albumet gikk ned i historien som en av tidenes mest solgte.

Den dag i dag er det vanskelig å høre tittellåta uten å skyte ut hofta, synge i falsett og rette en taktfast pekefinger i lufta.

NIGHT FEVER, NIGHT FEVER ...: John Travolta som Tony Manero i «Saturday Night Fever» i 1977. Her med dansepartneren sin Karen Lynn Gorney. FOTO: NTB
NIGHT FEVER, NIGHT FEVER ...: John Travolta som Tony Manero i «Saturday Night Fever» i 1977. Her med dansepartneren sin Karen Lynn Gorney. FOTO: NTB Vis mer

Tragedier

Utover 80-tallet hadde Travolta en karrieremessig nedtur, blant annet med floppen «Urban Cowboy», men på 90-tallet var han tilbake og viste et komisk talent blant annet i filmen «Se han snakker». Mer blodig gikk det for seg i Quentin Tarantinos «Pulp Fiction», der John Travolta ble Oscar-nominert for sin rolle.

SNAKK OM COMEBACK: John Travolta og Samuel L. Jackson i Quentin Tarantinos klassiker «Pulp Fiction». FOTO: NTB
SNAKK OM COMEBACK: John Travolta og Samuel L. Jackson i Quentin Tarantinos klassiker «Pulp Fiction». FOTO: NTB Vis mer

Skygger

Men tro ikke at det kun har vært solskinn i John Travoltas liv. Faktisk har skygge og lys gått hånd i hånd mer enn en gang.

NYGIFT: John Travolta poses og Kelly Preston giftet seg i Paris i 1991. En uke etter bryllupet stilte de villig opp for fotografene i Frankrike. FOTO: NTB
NYGIFT: John Travolta poses og Kelly Preston giftet seg i Paris i 1991. En uke etter bryllupet stilte de villig opp for fotografene i Frankrike. FOTO: NTB Vis mer

I 1991 giftet John seg med skuespiller Kelly Preston i Paris.

Allerede året etter fikk paret sønnen Jett, og åtte år senere kom datteren Ella Beau.

Jett var autist og led av regelmessige anfall, og i 2009 skulle tragedien ramme. Mens familien feiret jul på Bahamas fikk Jett et kraftig anfall, og døde som følge av det.

John og Kelly var sønderknuste og opprettet siden «The Jett Travolta foundation», for å hjelpe barn med spesielle behov.

Foreldre på nytt

Året etter Jetts død kunne paret offentliggjøre den gledelige nyheten at Kelly var gravid på nytt, i en alder av 47 år. I november ble Benjamin født, og ifølge People.com fortalte Kelly at både hun og John var overlykkelige:

– Da jeg fant ut at jeg var gravid gikk jeg rett i bakken. Jeg snek meg ut av sengen og kom tilbake og vekket John. Vi begynte å gråte begge to. Det var fantastisk .

Hun skal videre ha sagt:

– Jeg forguder barna mine. John og jeg elsker dem ustanselig. Ella sier «Mamma, takk Gud for at du fikk Ben, sånn at han han kan ta noen av kyssene».

LYKKE: John og Kelly med barna Elle og Benjamin i Cannes i 2018. To år senere døde Kelly av brystkreft. FOTO: REX/NTB
LYKKE: John og Kelly med barna Elle og Benjamin i Cannes i 2018. To år senere døde Kelly av brystkreft. FOTO: REX/NTB Vis mer

Kreft

At Kelly senere fikk brystkreft, var noe familien ikke snakket offentlig om. I juli 2020 ble det kjent at Kelly Preston var død, 57 år gammel. John og Ellla gjorde nyheten kjent gjennom hjerteskjærende innlegg på instagram.

Kellys aller siste Instagraminnlegg var en hyllest til John på farsdagen, der hun kaller ham den beste personen hun vet om, og sier at hun og barna elsker ham.

Uten mamma

Livet går videre for John og barna. Ella kan ikke få fullrost sin kjente far, ikke bare for danseferdighetene. I et instagraminnlegg nylig lot hun godordene flomme og takket faren for hva han er for så mange, ikke bare for henne og Benjamin.

Far og datter har lagt ut flere poster sammen, blant annet en der de danser på Tik Tok.

Det virker i høyeste grad som om danseferdighetene fra bestemor Helene Cecilia og pappa John har gått i arv også til neste ledd.

Kilder: People.com, cnn, wikipedia, ntb

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer