Vanskelig liv

Kjenner du igjen denne popstjerna?

– Jeg var forstyrret, men angrer ikke, sier hun.

TILGIR: I sine memoarer ser hun tilbake på et liv med utfordringer, og har bestemt seg for å tilgi. FOTO: ITV/Shutterstock/NTB
TILGIR: I sine memoarer ser hun tilbake på et liv med utfordringer, og har bestemt seg for å tilgi. FOTO: ITV/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I 1990 kunne man høre stemmen hennes overalt, og videoen av den gråtende artisten med de store øynene var emnet til å gi selv den mest motstandsdyktige klump i halsen.

Gjennombruddslåten til den irske artisten var egentlig skrevet av artisten Prince, men ble en megasuksess da vår venninnen spilte den inn. Hennes slående vakre utseende, barberte hodet, og uttrykksfulle øyne, kombinert med en inderlig stemme, gjorde videoen til noe som virkelig skilte seg ut.

Her hjemme lå låten sammenlagt 15 uker på topplistene, mens den i andre land gjorde det enda sterkere. Over 30 år etter at den kom ut, regner mange både låten og videoen som en av 90-tallets beste.

Flere hits ble det ikke på den irske artisten, hvert fall ikke av det kaliberet. Men det betød ikke at hun holdt seg unna rampelyset. Snart skulle privatlivet skape like mye oppstuss som musikken, om ikke mer.

Skiftet navn

Hun ble født i 1966, og mellomnavnene er Marie Bernadette. Hennes irske etternavn følger gamle navnetradisjoner, altså navn som starter med O' og viser til mannen man er i familie med. I 2017 skiftet hun navn til Magda Davitt, fordi hun ikke ønsket å bli omtalt som noen som «tilhører» en mann, og i intervjuer sa hun at hun ønsket å bli fri fra «de patriarkalske slavenavnene».

I 2019 tok hun det enda et skritt videre. Året før hadde hun konvertert til islam, og nå tok hun navnet Davitt to Sadaqa.

Den store gjennombruddslåten hennes fra 1990 het Nothing compares to U, og vi snakker selvsagt om … Sinéad O'Connor.

IKONISK: Sinead O'Connors snauklipte frisyre ble fort ikonisk. FOTO: Photo by Andre Csillag/REX/NTB
IKONISK: Sinead O'Connors snauklipte frisyre ble fort ikonisk. FOTO: Photo by Andre Csillag/REX/NTB Vis mer
LEGENDARISK: Sinead O'Connor og Roger Waters fra Pink Floyd under den legendariske The Wall-konserten i Berlin i juli 1990. FOTO: Andre Csillag/REX/Shutterstock/NTB
LEGENDARISK: Sinead O'Connor og Roger Waters fra Pink Floyd under den legendariske The Wall-konserten i Berlin i juli 1990. FOTO: Andre Csillag/REX/Shutterstock/NTB Vis mer

Rev i stykker bilde av paven

Hun vokste opp i en katolsk familie, og har gjennom sine over 30 år i rampelyset sørget for utallige overskrifter. Langt fra alle med positivt fortegn.

Da hun gjestet Saturday Night Live i 1992 sjokkerte hun ved å rive i stykker et bilde av pave Johannes Paul II for åpent kamera, mens hun sang ordet evil, altså ond, før hun kastet bitene mot kamera og oppfordret til å bekjempe «den virkelige fienden».

KRITISK: Sinead O'Connor opptrer på italiensk TV i 2014. FOTO: AP Photo/Antonio Calanni, File/NTB
KRITISK: Sinead O'Connor opptrer på italiensk TV i 2014. FOTO: AP Photo/Antonio Calanni, File/NTB Vis mer

Stuntet var en protest mot overgrep i den katolske kirken. TV-showets produksjonsteam skal ikke ha visst om Sinéads stunt, og på generalprøven skal hun ha holdt opp et bilde av et flyktningbarn.

Mente Miley Cyrus burde skjerpe seg

Sinéad har tatt bladet fra munnen også i andre sammenhenger. Da artist Miley Cyrus i videoen til Wreckingball seilte splitter naken på en rivningskule i 2013, publiserte Sinéad på hjemmesiden et åpent brev til Cyrus, der hun advarte mot hvordan kvinner blir behandlet i musikkindustrien, med sterkt sexfokus.

«Budskapet du sender ut er at det er kult å prostituere seg … det er ikke så kult, Miley, det er farlig. Kvinner skal bli satt pris på for så mye mer enn seksualiteten. Vi er ikke objekter som skal begjæres. Jeg vil oppfordre deg til å sende et sunnere budskap til dine fans … At de og du er verdt mer enn det som foregår i karrieren din for tiden».

– Jeg var gal

Sinéad har slitt med sykdommen endometriose, og i 2015 gjennomgikk hun en operasjon der hun fjernet livmoren. Etter eget sigende skal hun ha slitt psykisk i etterkant, og fått behandling på psykiatriske klinikker. Etter operasjonen la Sinéad ut flere meldinger og videoer på sosiale medier, som skapte bekymring. Som på Facebook i 2015 der hun skrev: «Jeg har tatt en overdose». I 2016 sendte politiet i Chicago ut en bekymringsmelding etter at artisten dro på sykkeltur, og ikke kom tilbake. Siden kommenterte Sinéad den vanskelige tiden:

– Jeg var forstyrret, men jeg angrer ikke de «pinlige» videoene. Jeg er ganske stolt, på en rar måte, over at jeg var så åpen … Det ligger i personligheten til en sanger å være følelsesmessig åpen. Jeg har alltid vært åpen, og angrer ingenting.

Sønnen døde

Sinéad har fire barn, og i 2022 opplevde hun nok en krise, da hennes 17 år gamle sønn ble funnet død etter å ha tatt livet av seg. Selv hadde Sinead etterlyst sønnen på Twitter, og da han ble funnet død, la hun ut en melding om hvor knust hun var.

I sine memoarer Rememberings forteller Sinéad at hun lider av posttraumatisk stress etter angivelig å ha blitt mishandlet av moren i barndommen, og at hun selv har vært inn og ut av psykiatriske institusjoner. Hun skriver at hun er diagnostisert med bipolar lidelse, kompleks posttraumatisk lidelse, og borderline personlighetsforstyrrelse, og er åpen om et mentalt sammenbrudd i 2015.

– Har vært mye terapi

Da Sinéad var 13 år flyttet hun fra moren, og til faren. Moren døde da Sinéad var 18, men traumene skal ha forfulgt artisten. Ifølge People har hun fortsatt ukentlige legesjekker, og i boken er hun åpen om at stresslidelsen kan bli trigget:

– Jeg beskriver meg selv som en omplasseringshund: Jeg har det bra helt til jeg havner i en situasjon som bare vagt kan minne om traumet jeg gikk gjennom, sier hun og fortsetter:

– Jeg går veldig bra med meg fordi jeg har fått lære noe fantastiske grep. Det har vært mye terapi.

Sinéad har ifølge People også forsont seg med barndommen sin:

– Jeg var så opptatt med å overleve at jeg ikke hadde tid til å føle noe. Du lærer å leve med det, men det som hjalp meg å leve med det, var å tilgi moren min.

Kilder: People, Rolling Stone, Wikipedia

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer