Tidlig talent

Kjenner du igjen denne stjerna?

Må ikke forveksles med en annen ung skuespiller …

TALENTFULL: Allerede i barneårene var han skuespiller, og fikk flere roller. FOTO: NTB
TALENTFULL: Allerede i barneårene var han skuespiller, og fikk flere roller. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Han ble født i filmbyen Hollywood i 1974 og viste seg tidlig som et utpreget talent på lerretet. Riktignok kom han ikke fra en typisk filmfamilie, og hadde ingen på innsiden som kunne hjelpe ham opp og frem. Men vår unge venn viste tidlige en stor appetitt på skuespilleryrket.

Fra han begynte i tv-reklamer på 80-tallet hadde han en arbeidsmoral som skulle ta ham helt til topps på stjernehimmelen.

Kan det være …?

Da vi spurte KK-redaksjonen om de kjente igjen vår unge venn var det noen som svarte: «Matt Damon».

Kunne det stemme?

VÅR MANN? Matt Damon er kjent fra Jason Bourne-filmene, her fra 2016. FOTO: NTB
VÅR MANN? Matt Damon er kjent fra Jason Bourne-filmene, her fra 2016. FOTO: NTB Vis mer

Damon fikk sitt store gjennombrudd med filmen Den enestående Will Hunting, som han skrev manus til sammen med kompisen Ben Affleck. Damon ble nominert til Oscar og Golden Globe for beste mannlige hovedrolle, og han og Affleck vant både Oscar og Golden Globe for beste filmmanus i 1998.

HARDT LIV: Matt Damon i rollen som Jason Bourne har stadig skurker hakk i hæl. FOTO: Universal/Kobal/REX/NTB
HARDT LIV: Matt Damon i rollen som Jason Bourne har stadig skurker hakk i hæl. FOTO: Universal/Kobal/REX/NTB Vis mer

Damon har siden gjort stor suksess som plaget agent i «Jason Bourne»-filmene, der han med mekaniske nærkampferdigheter har overlevd angrep fra de mest innfule agenter i kjølvannet av den kalde krigen.

Feil gjettet!

Men det er altså ikke Matt Damon vi er ute etter, selv om han og vår unge venn ved første øyekast er ganske like.

Mannen vi leter etter har vært nominert til hele seks Oscar, en av dem som produsent, og har vunnet en gang for beste mannlige hovedrolle.

I tillegg har han mottatt en hel rekke priser, blant annet BAFTA, Critic's Choice Movie Awards og Golden Globe for sine prestasjoner både bak og foran kamera. .

Men sett opp mot han talent og evne til å fremstille komplekse karakterer – ofte historiske – et kvalitetsstempel som nesten uten unntak følger filmene hans, mener mange han burde vunnet langt flere priser. Og da han igjen ble nominert i 2019, mente mange han ble forbigått av denne karen, til tross for at de var nominert i to ulike kategorier.

SLO VÅR MANN: Brad Pitt poserer i presserommet under Oscarutdelingen i 2021. FOTO: Chris Pizzello/Pool via REUTERS/NTB
SLO VÅR MANN: Brad Pitt poserer i presserommet under Oscarutdelingen i 2021. FOTO: Chris Pizzello/Pool via REUTERS/NTB Vis mer

Klovn

På skolen var vår unge venn kjent som klassen klovn, og i forbindelse med en av hans mange Oscar-nominasjoner, uttalte hans gamle klassevenninne Leilani Downer, som i dag er en anerkjent manusforfatter:

– (Han) er en av de største naturbegavelsene filmindustrien noen gang har sett. Men han tok aldri lett på talentet sitt. Han har jobbet hardt for suksessen, og brukt livet til å forbedre arbeidet sitt. Jeg visste at han var en Oscar-vinner allerede første gang jeg så ham.

En annen i skuespillerens nærmeste krets skal ha uttalt:

– Glem folks oppfattelse av ham som en talentfull gutt – han er den mest hardtarbeidende skuespilleren i filmbransjen. Slik har han vært helt fra starten av. For ham er det å lage film ikke bare en jobb, det er en kunstform, et fag på universitetet der han er oppsatt på å få alle sider helt korrekt.

Om du ikke har gjettet det allerede, mannen vi er ute etter er … Leonardo DiCaprio!

Skift navn!

Leonardo, eller Leo, som han gjerne kalles av fansen, har tysk/italienske aner. Agenten skal ha ment at han burde bytte navn til Lenny Williams, for å appellere til det amerikanske publikumet, Men DiCaprio-navnet viste seg å ikke være noen hindring.

UNG STJERNE: Leonardo Di Caprio etablerte seg tidlig som en seriøs og hardtarbeidende skuespiller. FOTO: Splash News/NTB
UNG STJERNE: Leonardo Di Caprio etablerte seg tidlig som en seriøs og hardtarbeidende skuespiller. FOTO: Splash News/NTB Vis mer

Leo risset seg inn på stjernehimmelen en gang for alle med filmen «Titanic», og scenen med han og Kate Winslet i baugen av det etter hvert synkende skipet er ikke bare ikonisk, men har også blitt en popkulturell referanse de fleste har et forhold til.

En annen skuespiller prøvespilte riktignok først for rollen, men i ettertid er nok regissør James Cameron glad han valgte Leo.

Psykisk utviklingshemmet

Allerede da Leo var 19, ble han nominert til både Oscar og Golden Globe, for rollen som den psykisk utviklingshemmede Arnie Grape, i filmen What's Eating Gilbert Grape.

Siden har han skapt filmhistorie med Catch Me If You Can og Gangs of New York, sistnevnte en av mange fremgangsrike samarbeider med Martin Scorsese.

Av Leos andre minneverdige roller kan nevnes den som Howard Hughes i The Aviator fra 2004, og Blood Diamond to år senere. Siden fulgte en lang rekke suksesser, toppet av The Revenant i 2015, som ga Leo både en Oscar og en BAFTA for beste hovedrolle.

Sist ute er filmen Once Upon a Time in Hollywood fra 2019, Quentin Tarantinos mesterverk om Charles Manson-drapene, der mange feilaktig spådde at Leo ville gå hjem med en Oscar i hånden. Hans motspiller Brad Pitt var imidlertid den som vant, for beste mannlige birolle.

Modellkjærester

Leonardo DiCaprio har de siste årene utmerket seg som et betydelig miljøaktivist, og er ikke redd for å gjøre sin stemme hørt. Han benytter Instagramkontoen, som har 50 millioner følgere, til å gjøre verden oppmerksom på miljøtrusselen, utrydningstruede arter og avskogingen av regnskogen, og ikke et eneste selfie i solnedgang er å spore i feeden hans.

Modeller på løpende bånd

På privaten lar Leo seg sjelden intervjue og holder kortene tett til brystet. Men når det kommer til kjærlighet har det blitt påpekt at han nesten uten unntak har datet modeller. I 1999 ble han sammen med brasilianske Gisele Bundchen, et forhold som varte i seks år.

MODELL: Da Leonardo DiCaprio var nominert til Oscar for sin rolle i «The Aviator» i 2005, kom han til utdelingen sammen med sin daværende kjæreste Gisele Bundchen. FOTO: AFP PHOTO/JEFF HAYNES/NTB
MODELL: Da Leonardo DiCaprio var nominert til Oscar for sin rolle i «The Aviator» i 2005, kom han til utdelingen sammen med sin daværende kjæreste Gisele Bundchen. FOTO: AFP PHOTO/JEFF HAYNES/NTB Vis mer

Siden ble fant han tonen med den israelske modellen Bar Rafaeli, men paret gikk hver til sitt i 2011.

MED BAR: Leonardo DiCaprio og hans daværende modellkjæreste Bar Refaeli under en Los Angeles Lakers-kamp i 2010. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB
MED BAR: Leonardo DiCaprio og hans daværende modellkjæreste Bar Refaeli under en Los Angeles Lakers-kamp i 2010. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Vis mer

Leo datet siden den tyske modellen Toni Garrn fra 2013 til 2014. Sist ut var modell og skuespiller Camila Morrone, som har ble sammen med i 2017.

Slått ned av modell

Det vakte oppsikt i 2010, da eksmodell Aretha Wilson gikk til angrep på Leonardo DiCaprio på en Hollywoodfest og slo ham i hodet med en knust flaske. Wilson hevdet i de rettslige høringene at hun tok feil av Leo og en ekskjæreste som hadde snakket stygt om henne.

Leo skal ha måttet sy 17 sting over øye, kinn og øre. Etter en tilståelsesdom ble Wilson idømt til to års fengsel. Leo var ikke til stede under høringene, og hans advokat uttalte at DiCaprio var glad for at saken ble løst i de lavere rettsinstanser.

Leo har siden ikke uttalt seg om hendelsen, eller om kuttene han pådro seg, som kunne ha ødelagt utseendet hans.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer