Pørni

Kjenner på sårhet i jula når barna ikke er der

- Når man har barna 50/50, må man leve med at man mangler ungene sine på julaften, sier Henriette Steenstrup til KK.

PØRNI: I sesong tre av Pørni får vi være flue på veggen når Pernille (spilt av Henriette Steenstrup) og familien skal feire jul. FOTO: Viaplay
PØRNI: I sesong tre av Pørni får vi være flue på veggen når Pernille (spilt av Henriette Steenstrup) og familien skal feire jul. FOTO: Viaplay Vis mer
Publisert

Viaplay-serien Pørni er blitt en favoritt blant seerne i Norden, og gleden er derfor stor over at sesong 3 endelig er her!

Denne sesongen tar for seg julehøytiden - som for familien Middelthon er relativt betent. Pørnis søster Anne døde nemlig lille julaften for ett år siden, og dette er noe som preger familien.

KK møtte serieskaper Henriette Steenstrup (48), som også spiller Pørni, under høstlanseringen til Viaplay, og hun utdyper tematikken:

- Dette er jo en spesiell tid for mange, fordi vi skal inn i julehøytiden. Det er en veldig emosjonell tid, og kanskje særlig for dem som mangler noen i familien sin.

Folk sørger på forskjellige måter

Selv ivrer tobarnsmoren Pørni etter å holde på tradisjonene og gjøre «same procedure as every year».

- De forbereder seg til jul, og Pørni har lyst til at det ska bli bra for alle. Hun tenker at det beste er at man kanskje gjør akkurat slik man alltid har pleid å gjøre, og holder på tradisjonene.

MAMMAKJÆRLIGHET: Pørni sammen med yngstedatteren Sigrid (Ebba Jacobsen Öberg) i sesong 3. FOTO: Viaplay
MAMMAKJÆRLIGHET: Pørni sammen med yngstedatteren Sigrid (Ebba Jacobsen Öberg) i sesong 3. FOTO: Viaplay Vis mer

Men skal vi tro Henriette har nok ikke Pørni tatt med i beregningene at folk sørger på forskjellige måter, og vil forskjellige ting.

- Hvilket forhold har du selv til julen og de ulike forventingene julehøytiden innebærer?

- Jeg har ikke mistet noen av mine aller, aller nærmeste ennå, og gruer meg til det, men det er noen som mangler. Alltid. Det kjenner man spesielt på rundt denne tiden. Jula for meg er uansett preget av litt for mange forventninger.

For aller helst drømmer Henriette Steenstrup om at julen var slik den var da hun var barn.

- Egentlig vil jeg at julen skal være akkurat sånn den var da jeg var 10 år. Hjemme hos mamma og pappa, og bare blitt servert av dem. Farmor og farfar, og mormor og morfar skulle ha vært der. Men det er ikke sånn lenger. For når man blir voksen må man ta over hele opplegget, og gjøre det samme for sine egne barn.

Jula er best før julaften

Etter skilsmissen fra skuespiller Fridtjov Såheim (54) i 2016, som hun har datteren Ebba (14) og sønnen Billy (10) med, har hun følt på et tomrom når hun selv ikke har barna.

- Når man i tillegg har barna 50/50, må man leve med at man enten mangler ungene sine på julaften eller på nyttårsaften. Noe savn tror jeg det er i veldig manges liv i julen, uavhengig av om de har opplevd store tap eller små.

- Hvordan er den følelsen på julaften, når du sitter der, uten barna dine, og du vet at de er et annet sted der du ikke er?

- Hvis jeg skal være helt ærlig har jeg rett og slett forsont meg med at jula for meg er best før julaften, sier Henriette ærlig.

Alt som har med forberedelsene til julaften å gjøre, der gleder hun seg. Men så fort selve julaften kommer, kjenner hun på en sårhet.

- Annet hvert år vil være litt ekstra sårt for meg, akkurat på julaften, og det er helt greit. Da forsøker jeg bare å tenke at det er en dag som alle andre dager, hvis ikke blir det for trist. Man må bare finne en måte å takle det på.

Og annet hvert år lager familien Steenstrup/Assmann en fiktiv julefeiring

- Hjemme hos oss lager vi også fake julaften de julene jeg ikke har barna. Man må bare finne en måte å takle det på! sier Henriette og ler.

Den prisbelønte 48-åringen giftet seg med Rune Assmann (52) i 2019. Hun har også bonusbarn på ektemannens side, i tillegg til sine egne to.

Sesong 3 av Pørni har premiere på Viaplay 27. november - første søndag i advent!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer