Kim Kardashian i hardt vær

Koblet til kriminelt smuglerfunn

Da tollerne gikk gjennom lasten merket «Kim Kardashian», gjorde de et oppsiktsvekkende funn.

NEKTER: En talsperson for amerikanske Kim Kardashian nekter for at realitystjernen har hatt noe å gjøre med importen av en antikk italiensk statue, som ble forsøkt innført til USA i hennes navn. FOTO: Angela Weiss / AFP/NTB
NEKTER: En talsperson for amerikanske Kim Kardashian nekter for at realitystjernen har hatt noe å gjøre med importen av en antikk italiensk statue, som ble forsøkt innført til USA i hennes navn. FOTO: Angela Weiss / AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kim Kardashian er et navn kjent for de fleste. Etter å ha begynt som assistent for partyprinsesse Nicky Hilton, som etterhvert også ble bestevenninnen hennes, skjøt karrieren fart med realityserien «Keeping up with the Kardashians».

Siden har Kim Kardashian vært av verdens best betalte influensere, og hun skapte store overskrifter da hun giftet seg med Kanye West.

Skyer på himmelen

I 2021 ble det kjent at Kim og Kanye har bestemt seg for å gå hver til sitt. Men humpene i veien stanser ikke der for realitystjernen.

I mai 2021 fremsatte det amerikanske justisdepartementet en sivil klagesak, der Kim Kardashian bes om å si fra seg eierskap til en sjelden italiensk kunstskatt, kjent som Fragment av Myron Samian Athena – kalkstein – fra 1. -2. århundre e. Kr.

Statuen ble i juni 2016 beslaglagt i havnen i Los Angeles av US Custom and Border Protection, CBP, etter mistanke om at forsendelsen inneholdt fredede kulturminner fra Italia, skriver People Magazine.

SKILLES: Kanye West og Kim Kardashian offentliggjorde i 2021 at de går hver sine veier. Paret har fire barn sammen. FOTO: NTB
SKILLES: Kanye West og Kim Kardashian offentliggjorde i 2021 at de går hver sine veier. Paret har fire barn sammen. FOTO: NTB Vis mer

Merket «pyntegjenstander»

Statuen var del av en forsendelse som ifølge tollpapirene innhold 40 objekter med «antikviteter & moderne møbler & pyntegjenstander», verdsatt til 745 882 dollar.

Importør, ifølge papirene, var «Kim Kardashian dba (doing business as) Noel Roberts Trust», skriver People.

Noel Roberts Trust er en finansiell enhet som har vært knyttet til flere av Kardashian Wests eiendomskjøp.

Kim Kardashian har gjennom dramaet rundt statuen ikke blitt beskyldt for å ha gjort noe galt. Likevel, å trekkes inn i en sak med smugling av kulturminner er neppe godt nytt for realitystjernen. Kardashian har nemlig selv påbegynt en utdannelse innen juss, i likhet med hennes far Robert Kardashian, som blant annet var O.J . Simpsons advokat.

– Helt uvitende

Konfrontert med påstandene om statuen skal en talsperson for Kim Kardashian ha uttalt til NBC News at realitystjerna «aldri kjøpte denne gjenstanden og dette er første gang hun hører om den».

Talspersonen fortsatte:

«Vi tror noen har kjøpt den i hennes navn, uten hennes tillatelse, og siden den aldri ble mottatt, var hun uvitende om handelen».

Videre sa talspersonen at de oppmuntrer til at saken etterforskes og at de håper at statuen blir returnert til sine riktige eiere.

OMSTRIDT: Statuen som ble importert til USA, med Kim Kardashian oppgitt som importør. FOTO: Faksimile US Governement Complaint
OMSTRIDT: Statuen som ble importert til USA, med Kim Kardashian oppgitt som importør. FOTO: Faksimile US Governement Complaint Vis mer

Rot i papirene

Statuen ble beslaglagt av tollerne i havnen i Long Beach, og etterforskning viste at kjøpskvitteringen var utstedt av den belgiske interiørdesigneren Axel Vervoordt, som Kardashian hyret til å designe huset sitt i Hidden Hills. Kvitteringen skal ha vært skrevet ut til Noel Robert Trust.

Under etterforskningen skal tollmyndighetene ha fått overlevert en erklæring signert av Robert Lauwers, direktøren for belgiske Vervoordts kunsthistoriske avdeling, som slår fast at statuen «ikke har opprinnelse i Italia».

Denne erklæringen stemmer imidlertid ikke med statuens følgeseddel, utstedt av firmaet Masterpiece International som formidlet salget, der det fremgår at kunstskatten er fra Italia.

– Ingen bevis

People skriver at de har forsøkt å få en kommentar fra Vervoodt, uten hell. En representant for Vervoodt skal imidlertid ha sagt til CNN at «det er ingen bevis for at denne gjenstanden ble ulovlig importert fra Italia. Vår klient, galleriet vårt, og galleriet vi kjøpte gjenstanden av, har handlet i god tro hele veien når vi har hatt med gjenstanden å gjøre».

Ifølge den sivile klagesaken skal statuen siden ha blitt undersøkt av arkeologer fra det italienske departementet for kulturminner, som konkluderte med at statuen er fra tidlig til midt-romersk empireperiode.

Ettersom statuen ikke er blitt «innrapportert som et funn, eller har vært gjenstand for en forespørsel om eksportlisens, noe som er lovpålagt etter italiensk lov av 1909», antar arkeologen at gjenstanden er plyndret, smuglet og ulovlig eksportert fra Italia, står det i klagesaken.

USA har avtale med Italia om utlevering av kunstskatter, og Italiensk politi har «bedt om at alle anstrengelser gjøres for å returnere statuen til Italia i samsvar med den gjensidige avtalen mellom Italia og USA».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer