Høsten 2018 døde den populære programlederen og skribenten Vera Micaelsen som følge av livmorhalskreft med spredning.
Hun ble 43 år gammel, og etterlot seg ektemannen Atle Knudsen (51) og tre døtre.

Trine Lise fikk kreft - angrer bittert på timene i solarium
Nå er regissør-ektemannen, som står bak fjorårets julekalendersuksessen Kristiania magiske tivolitheater på NRK, aktuell med dramaserien Etterglød på samme kanal.
I dramaserien, som har premiere til høsten, tar vi del i karakteren Esthers 40-årsfeiring - som ikke helt går som planlagt når familien ved en tilfeldighet får vite at hun har uhelbredelig kreft.
Voldsomt å jobbe med noe som var så nært
En serie som Atle Knudsen forteller til KK at er basert på hans egne erfaringer, som en del av et kjærlighetsforhold der den ene har fått påvist kreft, men som likevel står som en uavhengig historie.
- Min kone gikk gjennom kreftbehandling, og til slutt døde hun av det. I serien viser vi hele dette pakkeforløpet, som man går gjennom når man får påvist kreft.
Han erkjenner at det var veldig følsomt å jobbe med noe som var så nært.
- Det var voldsomt å gjøre disse scenene fra sykehuset, når Esther får cellegift, og når man går gjennom legesamtalene. Det ble et sted jeg har vært, og som jeg plutselig befinner meg i igjen.
Vi møter Atle Knudsen på NRKs høstlansering på Deichman Tøyen i juni, og han forteller at både han og kona Vera var opptatt av bruke humor - også i mørke stunder. Og dette bærer serien også preg av.
- Både kona mi, jeg og barna mine jobbet mye med å finne de gøye tingene i livet. Vi lo, tulla og tøysa mye, hvis det går an å si, både på sykehus og hjemme. Vi prøvde å lete etter det fine og morsomme i livet, også mot slutten, sier Atle og smiler.
Det var helt bevisst å la humor prege serien.
- Det var litt den energien som kona mi hadde i dette, da hun fikk dødsbudskapet. Hun var så raus, stor og glad overfor alle rundt seg. Det var det vi ville skape og å ta utgangspunkt i med denne serien.

Fikk beskjed om at hun hadde tre måneder igjen å leve
Min historie, ingen andres
Vera, som blant annet jobbet som programleder i Go' elg og spaltist i Aftenposten junior, leste gjennom ektemannens seriemanus på dødsleiet.
Blant tingene hun korrigerte var en festscene hun insisterte på at skulle kalles «nå skal du danse».
- Vi hadde også en krangel som gikk på om dette var hennes historie, men jeg var veldig tydelig på at jeg ønsket å fortelle min historie. Hverken barna eller hennes. Men min, forteller Atle videre.
- Hvordan har denne prosessen vært for døtrene deres?
- Det viktige for dem er at dette er min historie. Noen har sett alt, og noen har sett veldig lite. Det er ikke en dokumentar, men mer et kunstnerisk prosjekt, og det tror jeg også at de skjønner.

Han er spent på mottakelsen fra publikum, og håper at publikum vil ta historien til seg.
- Det er ikke min magesyre jeg skal fortelle, men budskapet er nettopp det der med at én dag skal vi dø - og alle andre dager skal vi leve.

Singel med kreft: - Jeg følte meg så alene
Ærefrykt
KK møtte også skuespillerne Nina Ellen Ødegård (42) og Thorbjørn Harr (48), som spiller ekteparet i serien. De erkjenner at de har følt på en del ærefrykt i forkant av innspillingen.
- Det føltes litt som et ansvar. Det var vært et behov for å gjøre det så sant og ekte som mulig. Alle i produksjonen har jobbet med hjertet på utsiden av kroppen. For meg var det en helt magisk innspillingsperiode, minnes Nina Ellen.
Også den erfarne skuespilleren Thorbjørn Harr kjente på ærefrykt.

- Jeg trodde i utgangspunktet at det skulle bli litt vanskelig, men fordi Atle er en fantastisk regissør, og gir oss mye frihet, har Ninna Ellen og jeg funnet vår egen historie å formidle, sier Thorbjørn, og legger til:
- Rammene rundt, og tematikken, er alvorlig, men samtidig har jobben vår vært å skape kjærlighet, varme og humor. Gjøre det til et ekte liv, og vise hvor deilig og fint det er å leve - til tross for at man i alle liv kan møte på små og store hindringer.
- Kjente dere Vera?
- Jeg kjente henne litt, men veldig perifert. Jeg kjenner veldig mange av hennes gode venner, så den historien har alltid vært nær, sier Thorbjørn beveget.

Syv menn svarer: Slik visste vi at hun var «the one»
- Hvordan var det å spille mot hverandre?
- For meg som ikke har gjort så mye TV og film før, var det ekstremt trygt å spille mot Thorbjørn. Han er like nitidig og nerdete som meg, og jeg føler jeg har møtt min likenerd i grundighet og ønsket om å fortelle så mange sider av et menneskeliv som overhode mulig, som flest mulig kan kjenne seg igjen i, forteller Nina.
48-åringen må si seg enig.
- For meg er det jo helt fantastisk at en av Norges fremste skuespillere har spart sin TV-debut for å spille mot meg, sier han med glimt i øyet.
For dette er Nina Ellens første TV-serierolle.
- Etter å ha spilt i serien, er dere blitt mer bevisst på å leve i nuet?
- Ja, jeg føler at det har hatt en personlig innvirkning på meg. En av målsettingene som vi snakket om, var hva vi som skuespillere kunne bidra med, og det var å fortelle en inspirerende kjærlighetshistorie om at «sånn, folkens, sånn går det an å leve sammen i tunge stunder også», forteller Thorbjørn til KK.
Serien er allerede høstet gode kritikker. Under TV-seriefestivalen Canneseries i april i år, stakk de av med prisen fra ungdomsjuryen, nemlig «High School Award for Best Series».
«Etterglød» har premiere på NRK til høsten.