Nederlandske prinsesser:

Kong Willem-Alexander har inngått spesialavtale med døtrenes sikkerhetsvakter

- Man må kunne krysse grensene og gjøre feil. Det var det jeg selv gjorde, mange ganger, sier den reflekterte kongen.

NEDERLANDSKE PRINSESSER: De søste søstrene prinsesse Ariane, prinsesse Alexia og kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland har nære bånd. Dette bildet er tatt på skiferie i Lech i Østerrike tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
NEDERLANDSKE PRINSESSER: De søste søstrene prinsesse Ariane, prinsesse Alexia og kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland har nære bånd. Dette bildet er tatt på skiferie i Lech i Østerrike tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kongehus rundt om i Europa har anskaffet seg kontoer på sosiale medier, og blant dem er den flotte kongefamilien av Nederland. På deres offisielle Instagram-konto får vi bli med i kulissene i hverdagen til kong Willem-Alexander (50), dronning Maxima (46) og deres tre søte døtre kronprinsesse Catharina-Amalia (13), prinsesse Alexia (12) og prinsesse Ariane (10).

I begynnelsen av oktober ble det lagt ut fire portrettbilder av dronning Maxima og hennes tre døtre tatt av den nederlandske fotografen Olaf Erwin (58). Bildene ble tatt i forbindelse med kong Willem-Alexanders 50-årsdag tidligere i år.

På de fire nærportrettene ser vi kanskje bedre enn noen gang hvor mye de tre prinsessene ligner på sin flotte mor. De har arvet den argentinske skjønnhetens vakre trekk, og også pappa kong Willem-Alexanders fregner.

Nieuwe portretfoto’s Koningin Máxima en haar dochters. Foto: RVD/Erwin Olaf

Et innlegg delt av Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

LES OGSÅ: Derfor bruker ikke muslimske dronning Rania av Jordan hijab

- Det tok lang tid for meg å akseptere at jeg skulle ta over denne jobben fra min mor

Da dronning Beatrice (79) valgte å abdisere i forbindelse med 75-årsdagen sin i 2013 ble kong Willem-Alexander den første nederlandske kongen siden 1890. Hans kone ble naturlig nok dronning, og deres eldste datter, Catharina-Amalia som ble født 7. desember 2003, ble dermed kronprinsesse av Nederland.

I et TV-intervju gitt til den nederlandske kanalen NPO1 i forbindelse med 50-årsdagen i april åpnet kongen opp om sin nye rolle, og hvordan han prøver å overføre tradisjonene og erfaringene sine over på døtrene, og spesielt Catharina-Amalia - som én dag skal ta over tronen etter ham. Han innrømmet at det for ham, og spesielt i tenårene, tok lang tid å akseptere sin royale rolle.

- Jeg hadde ikke akseptert det faktum at jeg skulle ta over denne jobben fra min mor. Jeg ønsket å bli bedre kjent med meg selv. Man må kjenne seg selv godt for en slik oppgave. Dette er noe jeg hele tiden prøver å overføre til Amalia, sa han i intervjuet ifølge Dutch News.

LES OGSÅ: Stjel den lekne royalstilen til dronning Máxima!

FIN FAMILIE: Kong Willem-Alexander og dronning Máxima av Nederland med barna Ariane, Alexia og Catharina-Amalia. Foto: NTB Scanpix
FIN FAMILIE: Kong Willem-Alexander og dronning Máxima av Nederland med barna Ariane, Alexia og Catharina-Amalia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det handler om sikkerheten til barna mine, og ikke det at vi til enhver tid vet hva de gjør

For kong Willem-Alexander har det vært viktig å lære døtrene om grensesetting, men innenfor rimelighetens grenser. Han har nemlig vært klar på at man må gjøre feil, for å utvikle seg som menneske.

- Man må kunne krysse grensene og gjøre feil, så godt det lar seg gjøre utenfor det offentlige rom. Det var det jeg selv gjorde, mange ganger. Fester.. alt det der, og mer til. Det er det riktige å gjøre, så lenge man ikke gjør det i det offentlige rom.

Da han var i tenårene og 20-årene hadde han inngått en avtale med sikkerhetsvaktene sine om at de ikke skulle fortelle foreldrene hans alt hva han gjorde til enhver tid. Og den samme ordningen har han inngått med døtrenes sikkerhetsvakter.

- Det handler om sikkerheten til barna mine, og ikke det at vi til enhver tid vet hva de gjør, og om det er riktig eller galt. Hvis man ikke har det sånn så får man ikke muligheten til å utvikle seg, forklarer den reflekterte kongen i TV-intervjuet.

LYKKELIGE: Máxima og Willem-Alexander giftet seg i 2001. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGE: Máxima og Willem-Alexander giftet seg i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var i 1999 at amors piler skjøt fart under Feria de Abril - den tradisjonsrike festuken i Sevilla i Spania. Da møtte nemlig den nederlandske kronprinsen Willem-Alexander den smellvakre argentinske kvinnen Máxima Zorreguieta Cerruti, som på dette tidspunktet var ansatt i en bank.

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet

- Máxima er mitt alt!

Kronprinsen og Máxima utvekslet telefonnummer, men ifølge Billedbladet trodde den da 28 år gamle kvinnen at hun aldri skulle høre noe mer fra den europeiske prinsen. Men når man minst venter det, som de sier! Kronprinsen løftet av telefonrøret og ringte drømmedama - som var midt i flyttefasen mellom New York og Brussel.

Men kjærlighetens veier er uransaklige, og 30. mars 2001 ble det annonsert at de to skulle gifte seg. Som perler på en snor kom tre døtre til verden i 2003, 2005 og 2007.

Ekteparet har nå vært gift i over 16 år, og i TV-intervjuet skryter kong Willem-Alexander av kona Máxima.

- Hun er mitt alt. Mitt trygge hjem, mine barn - jeg kan takke henne for alt det. Hun er kritisk, men veldig omsorgsfull og tilgivende når jeg noen ganger furter, fortalte kongen åpenhjertig.

LES OGSÅ: Hviler det en forbannelse over fyrstefamilien av Monaco?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer