Sterk kritikk

Krever Meghans tittel fjernet

Sterke røster krever at dronningen må ta fra Meghan tittelen.

GLADE DAGER: Meghan og Harry etter at forlovelsen ble kjent i 2017. FOTO: NTBScanpix
GLADE DAGER: Meghan og Harry etter at forlovelsen ble kjent i 2017. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Det så ut til å bli et eventyr da skuespiller Meghan Markle giftet seg med prins Harry i 2018. Men siden hvetebrødsdagene tok slutt, har både skandaler og kritikk stått i kø, og det har ikke manglet på førstesidestoff om paret.

Kritisert

Den amerikanske skuespilleren Meghan Markle, kjent fra TV-serien «Suits», forlovet seg med prins Harry i 2017, og siden da har paret skapt overskrifter. Ikke bare var bryllupsfesten i Windsor Castle kjendisspekket, med størrelser som George og Amal Clooney.

EKTEFOLK: Prins Harry og Meghan Markle forlater St. George's Chapel i Windsor Castle som nygifte. FOTO: NTBScanpix.
EKTEFOLK: Prins Harry og Meghan Markle forlater St. George's Chapel i Windsor Castle som nygifte. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Paret fikk også senere sønnen Archie, og ble utsatt for kritikk da de lenge holdt sønnen borte fra pressen. Og da dåpen siden ble holdt i hemmelighet, følte folk seg snytt.

ARCHIE: Harry og Meghan holder en beskyttende hånd over sønnen, og verden var lenge nysgjerrige etter å få se den lille. Her fra 2019, under et møte med Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation i Cape Town i South Africa. FOTO: NTBScanpix
ARCHIE: Harry og Meghan holder en beskyttende hånd over sønnen, og verden var lenge nysgjerrige etter å få se den lille. Her fra 2019, under et møte med Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation i Cape Town i South Africa. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Kritikken fortsatte å hagle da paret fløy privatfly mens de oppfordret til miljøvern. Meghan bestemte seg senere for å gå til sak mot Mail on Sunday for å ha trykket utdrag fra hennes brev til faren Thomas Markle. Både Harry og Meghan har gått hardt ut mot pressen for å drive heksejakt på dem, og de flyttet senere til USA.

Nabo med kjendiser

I USA har paret nylig flyttet inn i et gedigent hus i den fasjonable småbyen Santa Barbara i California, der blant andre Oprah Winfrey og Ellen DeGeneres bor, og spesielt Meghan har vært å se i offentligheten, blant annet i forbindelse med en film hun dubbet.

ENGASJERT: Meghan og prins Harry deler ut skoleutstyr ved en skole i Los Angeles august 2020. FOTO: Christian Monterrosa for The Duke and Duchess of Sussex/via REUTERS/NTBScanpix
ENGASJERT: Meghan og prins Harry deler ut skoleutstyr ved en skole i Los Angeles august 2020. FOTO: Christian Monterrosa for The Duke and Duchess of Sussex/via REUTERS/NTBScanpix Vis mer

Nå tar imidlertid sterke røster igjen til ordet. Etter at hertuginnen av Sussex deltok på When Women Vote-konferansen i USA slutten av august, falt det mange tungt for brystet.

På konferansen oppfordret hun deltakerne om å stemme ved det kommende valget i USA, og dette ble av flere oppfattet som politisk. Ettersom kongelige forventes å ikke ha en offentlig politisk mening, krever nå sinte røster at dronningen må ta fra både Meghan og Harry titlene.

RØRT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds død da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. Vis mer

Medskyldig

Meghan holdt sin tale via skjerm, og var tydelig i sitt budskap. I rene ordelag sa hun at den som ikke stemmer ved valget er «complicit», altså en slags medskyldig. Hertuginnen flagget riktignok ikke sitt personlige politiske ståsted ved å velge side, men det var lett å dra slutninger da hun sa om det kommende valget: «Vi vet alle hva som står på spill», skriver Insider.com.

Hertuginnen sa videre:

«Jeg vet det. Og alle dere vet det med sikkerhet. Om dere er her med oss på denne morsomme begivenheten, er dere akkurat like motiverte og ivrige etter å se den forandring som vi alle trenger og fortjener».

– Ta fra henne tittelen!

Journalist og TV-personlighet Piers Morgan og to britiske politikere er blant dem som er sterkt kritiske til hertuginnens deltakelse på konferansen. Etter talen hennes skrev en opprørt Morgan på Twitter:

«Dronningen må ta fra paret Sussex titlene».

Han fortsatte:

«De kan ikke forbli kongelige og samtidig buse ut om andre lands valg på en fremfus partisk måte.

INNNLEGGET: Piers Morgan er ikke nådig i sin kritikk av Meghan. FOTO: Twitter.
INNNLEGGET: Piers Morgan er ikke nådig i sin kritikk av Meghan. FOTO: Twitter. Vis mer

Dronningen oppfordret også

Kritikken kommer til tross for at dronning Elizabeth hadde en lignende kommentar i 2003, da hun oppfordret waliserne til å stemme ved valget:

«Jeg deler deres oppfatning om at vi må oppmuntre alle til å utøve sin stemmerett. Dette er en virkelig utfordring nå foran oss alle», sa dronning Elizabeth.

– Ta fra dem titlene sine!

Det kan virke som at det er selve budskapet til Meghan som har satt sinnene i kok, altså det at hennes politiske mening synes å skinne gjennom.

OPPDRAG: Meghan og Harry på en Endeavour Fund Awards i London i mars 2020. FOTO: REUTERS/Hannah McKay/NTBScanpix
OPPDRAG: Meghan og Harry på en Endeavour Fund Awards i London i mars 2020. FOTO: REUTERS/Hannah McKay/NTBScanpix Vis mer

De britiske politikerne David Kurten og Susan Hall hevder at hertuginnen ikke lenger er politisk nøytral, slik medlemmer av kongefamilien skal være.

«Hun og hennes tidligere så respekterte mann Harry og åpenbart ikke lenger politisk nøytrale, og burde fratas titlene sine, skrev Kurten på Twitter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer