Game Of Thrones

Kristofer Hivju: - Gry er dødsflott når hun har på seg bunad

For Game of Thrones-skuespilleren og kona finnes det ikke noe plagg som slår bunaden.

FLOTT PAR: Kristofer Hivju (37) har vestfoldbunad, mens kona Gry Molvær Hivju (45) har sunnmørsbunaden. Foto: Astrid Waller
FLOTT PAR: Kristofer Hivju (37) har vestfoldbunad, mens kona Gry Molvær Hivju (45) har sunnmørsbunaden. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vant ikke svigermors hjerte før jeg dukket opp i bunad. Da først var jeg hel ved, sier Kristofer Hivju og sender et ertende blikk i ­retning kona Gry Molvær Hivju.

– Svigermor var skeptisk nok til at Gry var blitt sammen med en skuespiller, om jeg ikke skulle kommet uten bunad i tillegg.

Kristofer fikk sitt Hollywood-gjennombrudd med filmen «The Thing» i 2011, og har gjort internasjonal suksess med «Game of Thrones». I fantasyserien er antrekket gjerne historisk, men i møte med KK er både Kristofer og Gry ikledd favorittantrekket over alle: bunad. 

– Jeg synes at Kristofer er veldig flott i bunad, sier Gry, som nylig viste sin nye dokumentar «Ballerina Bulldog» på NRK. 

– Den korte jakken gir et matador­aktig preg, og med det røde skjegget blir det litt sånn fyr og flamme. Hvor er oksen, liksom. 

– Gry er dødsflott når hun har på seg bunad, sier Kristofer. – Hun er som en glad budeie. Da hører jeg liksom bjellene av kuer. 

Gry utbryter på klingende sunnmørsk: 
– Kome då kyra! Kome! Haha. 

LES OGSÅ: Ja, vi elsker bunadene våre!

Paret møttes i Trondheim for ti år siden. Siden da har de fått to døtre, startet produksjonsselskap og prydet Hollywoods røde løpere på Kristofers premierer. 

– Det har vært en fantastisk reise. Da jeg traff Kristofer, spilte han i «Karius og Baktus» og gikk rundt i lang kjortel, så det har vært en rivende utvikling, kan du si, sier Gry. 

Kristofer har røtter i Larvik, og bunaden har vært i familien i generasjoner:
– Jeg synes den er råkul. Den gir meg litt spanske følelser. 

Han reiser seg og klasker seg på hælen. 
– Jeg har «machofisert» den litt gjennom å bruke Harley-boots til. Da ble den mer meg. Jeg er ikke noe for å gå i søljer og sånt ræl. 

Gry rister på hodet. 

– Og en sølje under skjegget ville uansett bare sette seg fast. Men du kunne kanskje hatt en kniv?

– Nei, jeg skal ikke ha noen kniv. Jeg går ikke rundt og pønter meg. Det kan damene gjøre.

Gry ler: 
– Og jeg har jo sølv nok for oss begge. Så det skal nok skinne litt på deg også.

LES OGSÅ: Jacob Oftebro: - Jeg vil gjerne kalle meg en «flink pike».

PÅBUDT MED BUNAD: - Svigermor var skeptisk nok til at Gry hadde blitt sammen med en skuespiller, om jeg ikke skulle kommet uten bunad i tillegg.
 Foto: Astrid Waller
PÅBUDT MED BUNAD: - Svigermor var skeptisk nok til at Gry hadde blitt sammen med en skuespiller, om jeg ikke skulle kommet uten bunad i tillegg. Foto: Astrid Waller Vis mer

To barn på 14 måneder

Gry kommer fra øya Sula på Sunnmøre, og i familien hennes er bunad ramme alvor: 

– Mor er av gamlesorten, og tre ting følger med utstyrskisten: sertifikatet, sølvtøy til 12 og bunad. Hun har lagt lista der, og med to døtre har jeg mitt svare strev med å følge opp. En av døtrene våre kommer til å arve min bunad, og den andre mammas.

– Ungene våre har jo hatt bunad siden før de ble født, påpeker Kristofer. 

– I det øyeblikket du fortalte at du var gravid, var moren din i gang med bunad. Hun er virkelig en bunads­kriger. Om jeg hadde dukket opp på 17. mai i Ålesund uten bunad, ville jeg blitt kastet ut.

– Det hadde du ikke! 

– Jo da! Jeg hadde i hvert fall blitt mentalt kastet ut. 

Paret giftet seg i fjor, på Grys hjemtrakter.

– Det var et veldig nært og fint bryllup, helt nede ved sjøen, forteller Gry. 

– Døtrene våre syntes at det var kjempestas og sa: «Vi skal gifte oss». De trodde vi giftet oss alle fire. 

Da paret skulle velge navn til sin yngste ­datter hentet de inspirasjon nettopp fra bunadstradisjonen.

– Sylja betyr «skinnende smykke» på islandsk. Og på Vestlandet så kaller man det jo bunadsylje. Jeg tenkte det var et kraftfullt navn, sier Gry. 

Sylja ble født bare 14 måneder etter storesøsteren Noor. 

– Det var ikke helt bevisst, for å si det sånn. Det var litt ekstremtilstand på den tiden. Kristofer hevdet at han fikk senebetennelse av å skifte bleie. Haha. Han får liksom senebetennelse av to ting, å skifte bleie og å svinge sverd. Det er et kontrastfylt liv. 

Når arbeidsantrekket ofte er historiskinspirert, hvordan føler man seg med bunad på? 

– Litt som Askeladden, sier Kristofer. 

– Han begynte også med sterk fantasi og to tomme hender, slik min reise har vært. Da Gry og jeg dro til LA første gang, på premieren til «The Thing», lånte vi penger og betalte alt av egen lomme. Vi reiste rundt og hadde møter med agenter, og dro hjem igjen med masse fantastiske opplevelser og en ny kontrakt i lomma.

– Sunnmøringer er veldig risikovillige: Du må’kje gje deg på første bølga, veit du, sier Gry.

LES OGSÅ: Leo Ajkic: - Jeg kan aldri betale tilbake det foreldrene mine har gitt meg

KK nr 19, 2016
KK nr 19, 2016 Vis mer

«Game of Thrones» spilles inn blant annet i Irland, og Gry og barna besøker Kristofer ofte: 
– Barna kan synes det blir litt kjedelig på settet. Da sier Kristofer: «Nå må dere gi dere. Det er veldig mange millioner mennesker som har lyst til å være her.»  

En av sine mer eksotiske 17. mai-feiringer hadde familien i Canada i 2010:

– Kristofer spilte inn «The Thing», og vi var flere norske som laget et lite tog gjennom Toronto, på en helt vanlig hverdag. Jentene hadde på seg bunad, og jeg hadde tatt med norske flagg, og det var veldig staselig. 

Selv om paret reiser verden rundt, er det fortsatt ting som er uprøvd:

– Spørsmålet er: Når går vi på vår første røde løper med bunad? sier Kristofer. – Det hadde vært kult. Litt sånn: «Hvem er de aliensa der?»

– Ikke lanser den tanken. Det forplikter ... sier Gry med et smil. 

Kristofer har en klar oppfordring til norske menn:  

– Jeg tror det finnes mange skap-­bunadister, som står der 17. mai og lurer: «Skal jeg ta bunad eller dress?» og så feiger de ut. Men om du ser en mann i bunad ved siden av en i dress, så taper jo dressen. Min oppfordring til alle skap-bunadister der ute er å ta steget og bli med i bunadsfronten! Og selv om konene insisterer, så må man ikke ha på seg alt det stæsjet. 

Gry protesterer: 
– Jeg har aldri insistert på noe i klesveien når det gjelder deg. Ikke engang kjortelen!

Kristofer nikker: 
– Nei, men det finnes mange koner der ute som holder på …

Han slår om til klingende sunnmørsk: 
- … No må du hugse å ta på deg kniven og sylja. 

Denne reportasjen er også publisert i KK nr. 19/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer