Eksponering av barn

Kritikken hagler etter at Kylie Jenner kledde Stormi (4) i voksenkjole

Er det greit å kle opp barn som små voksne?

STORMI (4) PÅ RØD LØPER: Hvordan påvirker det er lite barn å bli eksponert for media i så ung alder? FOTO: NTB
STORMI (4) PÅ RØD LØPER: Hvordan påvirker det er lite barn å bli eksponert for media i så ung alder? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Søndag kveld var det duket for Billboard Music Awards (BBMA). Prisutdelingen fant sted i Las Vegas, og Driver's License-sangeren og nykommeren Olivia Rodrigo (19) stakk av med hele 7 priser. Mens Kanye West vant 6 priser, tok Drake seieren med hjem i fem kategorier og blir sittende på tronen som tidenes mestvinnende artist i BBMA med 34 priser.

Over den røde løperen vandret verdens største artister sammen med produsenter og låtskrivere.

Rapper Travis Scott (31) som er kjæreste med Kylie Jenner (24) hadde selskap av datteren Stormi (4). Det lille sjarmtrollet har fått skryt i diverse kommentarfelt om hvor behersket hun er i motsetning til hva mange forventer av en 4-åring.

– Upassende

Men antrekket den lille jenta var kledd i, har møtt motstand. Stormi var kledd i en trang og kort off-shoulder-kjole. Klesvalget har ført til storm i kommentarfeltene der det blant annet er skrevet at hun er for ung til å gå kledd i en så utfordrende kjole.

Ord som «upassende» og «voksen» går igjen om kjolen sammen med påminnelsen om at hun kun er et lite barn.

FAMILIETID: Jenner og Scott benyttet anledningen til litt kvalitetstid med datteren. FOTO: NTB
FAMILIETID: Jenner og Scott benyttet anledningen til litt kvalitetstid med datteren. FOTO: NTB Vis mer

– Unødvendig skjønnhetspress

Kommentarene lyder blant annet som følger:

«Er den ungen 4 eller 14? Trist.»

«Men hvorfor den kjolen på et barn? La hun ta den avgjørelsen en dag når hun er gammel nok.»

«Den kjolen er litt. voksen. for en 4-åring.»

«Den kjolen på en liten jente er forferdelig, hvordan kan du kle et barn sånn.»

KRITISKE KOMMENTARER: I kommentarfeltet til E!news lar ikke de negative kommentarene vente på seg. FOTO: Skjermdump Instagram
KRITISKE KOMMENTARER: I kommentarfeltet til E!news lar ikke de negative kommentarene vente på seg. FOTO: Skjermdump Instagram Vis mer

– Det er ikke første gang kjendisbarna eksponeres på denne måten. En ting er at barn skal få være barn, en annen ting er prislappen som følger med på disse tingene. Det skaper et unødvendig kjøpepress hos både barn og foreldre. Og et minst like unødvendig skjønnhetspress, sier moteansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir

Bør skjermes fra responsen

Mange reagerer også på at kjendisparet valgte å ta med datteren på rød løper i utgangspunktet og at det hele kan være med på å seksualisere datteren på fire.

Barnepsykolog Danielle Legland legger til at det kan være ubehagelig for barnet å finne ut av reaksjonene fra omverdenen på sikt.

– Forhåpentligvis skjermes datteren for responsen fra omverden på valg av antrekk, men det kan være svært vanskelig som tenåring å skulle få innblikk i reaksjonene på noe en ikke selv hadde kontroll over som barn.

– Selv om hensikten ikke har vært å seksualisere barnet, vil påstandene i seg selv kunne være svært vanskelig å stå i- og for.

MOR OG DATTER: – Terskelen for å ta med barnet sitt på rød løper er kanskje lavere hos Kylie Jenner og Travis Scott enn det er for andre fordi de er oppvokst med det selv, sier barnepsykolog Danielle Legland. FOTO: NTB
MOR OG DATTER: – Terskelen for å ta med barnet sitt på rød løper er kanskje lavere hos Kylie Jenner og Travis Scott enn det er for andre fordi de er oppvokst med det selv, sier barnepsykolog Danielle Legland. FOTO: NTB Vis mer

Potensielle konsekvenser

Forskningen på konsekvenser av utstrakt medieeksponering er ifølge Legland mager enn så lenge. Men hun kan fortelle at det finnes kunnskap om hvordan – særlig negativ medieeksponering – kan påvirke oss.

Høye stressnivåer, sosial engstelse og tap av identitetsfølelse og kontroll er noe av det som kommer frem hos voksne. Man kan være preget av det flere år i etterkant.

– Hvordan dette oppleves for barn kan vi derfor bare forestille oss, legger hun til.

– Litt avhengig av alder har stort sett ikke barn utviklet evnen til konsekvenstenking i stor nok grad til å skulle ta valg om hvorvidt de ønsker å eksponeres eller ikke. Det er foreldrenes ansvar å ivareta deres rettigheter til et privatliv.

Hennes egen normal

Legland påpeker at Jenner selv er vokst opp med kameraer og presse rundt seg til enhver tid, og på den måten er dette hennes normal.

– Terskelen for å ta med barnet sitt på rød løper er derfor kanskje lavere hos henne og Travis Scott enn det er for andre. Det betyr likevel ikke at det er uproblematisk, sier Legland og viser til FNs barnekonvensjon artikkel 16.

– Denne sier noe om at barn har rett til beskyttelse mot andres innblanding i deres privatliv og at barns omdømme skal ivaretas.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer