Marilyn Monroe

Kritiseres for «feil» Marilyn Monroe-aksent

- Det var massiv tortur og utrolig utmattende, forklarer skuespiller Ana de Armas.

MARILYN MONROE: Det er skuespiller Ana de Armas som portretterer den avdøde skuespilleren Marilyn Monroe i Netflix-filmen Blonde. FOTO: NETFLIX
MARILYN MONROE: Det er skuespiller Ana de Armas som portretterer den avdøde skuespilleren Marilyn Monroe i Netflix-filmen Blonde. FOTO: NETFLIX Vis mer
Publisert

I september er det duket for en splitter ny fiksjonsfilm om Hollywood-legenden Marilyn Monroe. Filmen slippes på strømmetjenesten Netflix, og har fått tittelen Blonde.

Det er den cubansk-amerikanske skuespilleren Ana de Armas (34) som har fått det ærefulle oppdraget med å portrettere sexsymbolet.

Nylig ble den første traileren til filmen sluppet, og på sosiale medier har lekmannen allerede synset om innholdet.

Mange jubler, og gleder seg til å lære 50- og 60-tallsikonet bedre å kjenne, mens andre er ute med pekefingeren og kritiserer Ana de Armas for hva de mener er feil aksent.

FOTO: Skjermdump Instagram / @netflixus
FOTO: Skjermdump Instagram / @netflixus Vis mer

Men Nick Woodhouse, som er president og markedssjef for Marilyn Monroe Estate tar produksjonen og Ana de Armas i forsvar. Han forklarer at den avdøde skuespilleren faktisk hadde tilnærmet lik stemme og aksent som Armas fremstiller den.

- Marilyn var kjent for sin tungpusthet, som faktisk var en taktikk hun hadde lært av en logoped da hun var liten, for å få bukt med stamming, forklarer Woodhouse til det amerikanske nettstedet E!News.

Ni måneder med hardtrening

Woodhouses kollega Marc Rosen i Authentic Brands Group (ABG), som drifter Marilyn Monroe Estate, kunne ikke vært mer enig:

TALENTFULL: Det er den cubansk-amerikanske skjønnheten Ana de Armas som har fått det ærefulle oppdraget med å portrettere Marilyn Monroe. FOTO: NTB
TALENTFULL: Det er den cubansk-amerikanske skjønnheten Ana de Armas som har fått det ærefulle oppdraget med å portrettere Marilyn Monroe. FOTO: NTB Vis mer

- Enhver skuespiller som går inn i en slik rolle, vet at de har store sko å fylle. Basert på traileren alene, ser det ut til at Ana var et klokt valg. Hun formidler Marilyn med glamour, menneskelighet og sårbarhet. Vi gleder oss til å se filmen i sin helhet! har Rosen uttalt til magasinet Variety.

Og for den 34 år gamle skuespilleren, som mange har spådd at er «den nye Penelope Cruz i Hollywood», ligger det hardt arbeid bak rollen.

- Det tok meg ni måneder med taletrening for å få aksenten riktig. Det var massiv tortur og utrolig utmattende. Hjernen min var helt kokt, har Armas fortalt til The Sunday Times.

Hadde norsk stefar

Filmen, som har premiere i slutten av september, tar også for seg skyggesidene av Hollywood-ikonets liv. Hun ble født i California i juni 1926, og fikk navnet Norma Jeane Mortenson. Moren Gladys Pearl Baker ble født i Mexico i 1902.

Marilyn hadde en trøblete barndom, mye på grunn av morens valg av menn - flere av dem voldelige.

To år før Marilyn kom til verden giftet moren Gladys seg med den norskættede mannen Martin Edward Mortensen, født i California i 1897. Hans far, Martin Mortensen, emigrerte fra Stavanger til Amerika på 1800-tallet. Ekteskapet skulle bli kortvarig.

UNGE NORMA JEAN: Marilyn Monroe da hun het Norma Jean Mortenson. FOTO: NTB
UNGE NORMA JEAN: Marilyn Monroe da hun het Norma Jean Mortenson. FOTO: NTB Vis mer

Gladys ga datteren Norma etternavnet Mortenson etter eksmannen, for å skjule at hun hadde fått barn utenfor ekteskap. Lille Normas biologiske far var nemlig Charles Stanley Gifford, som jobbet for filmselskapet RKO Pictures. Der også Marilyns mor arbeidet.

Farskapet ble offisielt bekreftet i 2022, ifølge Variety, etter at en DNA-test viste at det nettopp var Gifford som var Marilyns biologiske far.

Giftet seg som 16-åring

I likhet med sin mor Gladys skulle Marilyn Monroe selv ha flere ulykkelige ekteskap bak seg.

Under krigen, i 1942, giftet Marilyn seg med den amerikanske politimannen James Dougherty. Da var hun bare 16 år. Ekteskapet ble inngått for at Norma Jean skulle slippe å bli sendt tilbake til barnehjemmet hun hadde vært inn- og ut av gjennom hele oppveksten.

FØRSTE EKTEMANN: Norma Jean var bare 16 år da hun giftet seg med politimannen James Dougherty. Året var 1942. Hun ba om skilsmisse i 1946, fordi hun ville søke lykken i Hollywood. Et krav var at hun var ugift. FOTO: NTB
FØRSTE EKTEMANN: Norma Jean var bare 16 år da hun giftet seg med politimannen James Dougherty. Året var 1942. Hun ba om skilsmisse i 1946, fordi hun ville søke lykken i Hollywood. Et krav var at hun var ugift. FOTO: NTB Vis mer

Moren Gladys var nemlig tvunget til å jobbe døgnet rundt, for å brødfø seg og datteren, og ble etter hvert psykisk syk. Mot slutten av Gladys' liv hadde hun og datteren lite kontakt.

- Jeg likte ikke verden jeg befant meg i, for den var ganske stygg. Da jeg hørte om skuespilleryrket, innså jeg at det var det jeg ønsket å bli, Flere av fosterfamiliene jeg var hos, pleide å sende meg på kino for å få meg ut av huset. Der kunne jeg sitte hele dagen, og langt utover kvelden. Helt fremst ved det store lerretet, et lite barn helt alene. Jeg elsket det, har Marilyn Monroe uttalt ifølge The Guardian.

ANDRE EKTEMANN: Marilyn Monroe med sin daværende ektemann Joe DiMaggio sommeren 1955. De ble skilt samme år. FOTO: NTB
ANDRE EKTEMANN: Marilyn Monroe med sin daværende ektemann Joe DiMaggio sommeren 1955. De ble skilt samme år. FOTO: NTB Vis mer

Ekteskapet med Dougherty tok slutt i 1946, da Marilyn fikk beskjed om at hun måtte være ugift om hun skulle søke lykken i filmindustrien.

I 1954 giftet hun seg med den 12 år eldre baseball-spilleren Joe DiMaggio, men de ble skilt allerede etter ett år. Deretter giftet hun seg med den 11 år eldre forfatteren Arthur Miller. Ekteskapet opphørte etter fem år.

TREDJE EKTEMANN: Marilyn Monroe og Arthur Miller fotografert noen timer før bryllupet 29. juni 1956. De ble skilt fem år senere. FOTO: NTB
TREDJE EKTEMANN: Marilyn Monroe og Arthur Miller fotografert noen timer før bryllupet 29. juni 1956. De ble skilt fem år senere. FOTO: NTB Vis mer

Ble bare 36 år gammel

Samtidig med de turbulente ekteskapene gjorde Marilyn Monroe, som hun etter hvert valgte å ha bytte navn til, enorm suksess i Hollywood.

På merittlisten står klassikere som Gentlemen Prefer Blondes (1953), Some Like It Hot (1959) og The Misfits (1961).

SOME LIKE IT HOT: Den ikoniske filmen fra 1959. Marilyn Monroe med motspiller Jack Lemmon. FOTO: NTB
SOME LIKE IT HOT: Den ikoniske filmen fra 1959. Marilyn Monroe med motspiller Jack Lemmon. FOTO: NTB Vis mer

Men den massive suksessen, den ulykkelige kjærligheten, traumene fra barndommen og det enorme utseendefokuset, skulle bli stjernens undergang.

For nøyaktig 60 år siden, tidlig om morgenen 5. august 1962, ble ikonet Marilyn Monroe funnet død i sin seng i sitt hjem i Los Angeles. Tilsynelatende av en overdose. Den dag i dag spekuleres det i omstendighetene rundt Hollywood-skjønnhetens brå død.

DØDE SÅ ALTFOR TIDLIG: Marilyn Monroe ble bare 36 år. Hun ble funnet død i sitt hjem 5. august 1962. FOTO: NTB
DØDE SÅ ALTFOR TIDLIG: Marilyn Monroe ble bare 36 år. Hun ble funnet død i sitt hjem 5. august 1962. FOTO: NTB Vis mer

Marilyn Monroe, eller Norma Jean Mortenson som var hennes egentlige navn, ble bare 36 år.

- Å portrettere Marilyn var banebrytende. En cubaner som spiller Marilyn Monroe. Jeg ønsket det så utrolig sterkt. Du ser det verdenskjente bildet av henne, der hun smiler i øyeblikket, men det var bare en brøkdel av hva hun gikk gjennom på den tiden, har Ana de Armas sagt til Variety.

Øvrige kilder: WikiTree og Netflix

Se traileren under:

BLONDE: Netflix-filmen har premiere 28. september på strømmetjenesten. VIDEO: Netflix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer