Kronprinsesse Mary:

Kronprinsesse Mary hylles - og kritiseres - for sin svært personlige fødselsdagstale til ektemannen

- Det er tusenvis av ord, vendinger og tanker, som du og jeg kan si i en tale, men som hun ikke kan si, fordi hun skal beskytte den kongelige aura, forklarer ekspert.

KRONPRINSESSE MARY: Den danske kronprinsessen holdt en svært nær og personlig tale under feiringen av ektemannen kronprins Frederiks 50-årsdag i slutten av mai. Den er blitt en snakkis på sosiale medier og i dansk presse. FOTO: NTB Scanpix
KRONPRINSESSE MARY: Den danske kronprinsessen holdt en svært nær og personlig tale under feiringen av ektemannen kronprins Frederiks 50-årsdag i slutten av mai. Den er blitt en snakkis på sosiale medier og i dansk presse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 26. mai 2018 feiret den danske kongefamilien, medlemmer fra de øvrige kongehusene, og ikke minst det danske folk, kronprins Frederiks 50-årsdag.

I anledning fødselsdagen ble det avholdt gallamiddag på Christiansborg slott for jubilanten og hans 360 gjester, og som seg hør og bør under en slik markering ble det selvfølgelig også tid til taler. Det var kronprinsesse Marys (46) rørende tale til ektemannen som fikk mest oppmerksomhet, og ble raskt en «snakkis» på sosiale medier.

I talen beskriver firebarnsmoren hverdagen med kronprinsen, som hun giftet seg med i 2004, og blant tingene hun nevner er hans tørre humor (som han ler høyest av selv), at barna synes han er en dårlig taper og at han trives best i stramt sykkelantrekk.

Men hun tok også steget inn i deres personlige relasjon, og åpnet mer enn noen gang før opp om sin sterke kjærlighet til ektemannen:

«Det var mit første besøg i Danmark, hvor vi havde fejret vores første nytår sammen. Jeg sad på sofaen i din dagligstue, da du nævnte, at du ville gøre dig klar til den middag, der altid bliver holdt den 1. januar. Jeg må indrømme, at jeg på det tidspunkt ikke kendte så meget til den del af din verden. Så jeg tænkte ikke videre over det. Du forlod stuen som ham, jeg kendte, og kom ind igen i fuld gallauniform. Og hvis jeg havde kunnet dansk på det tidspunkt, ville jeg nok have tænkt: «aij, hvor har jeg scoret over evne». (...) For mig er det i vores fælles familieøjeblikke, at jeg føler mig mest taknemmelig, mest forbundet, mest forelsket. Nogle gange rammer vi plet helt uden at sigte. Sådan tænker jeg om vores møde. Et lykketræf, der blev til et valg. Vi er blevet tætte ved at give hinanden plads. Og du har om nogen støttet mig i at finde fodfæste og finde vej i den verden, som var din og nu er vores». (Les talen i sin helhet her)

Talen fikk samtlige i salen til å smile og le, og kronprins Frederik selv måtte tørke både en og to tårer bort fra kinnet underveis (det måtte for øvrig også kronprinsesse Mette-Marit, som er svært nær både Mary og Frederik).

LES OGSÅ: Kronprins Frederik om Mary: - For meg var det bare noe uforklarlig tiltrekkende over henne

- For en stor kjærlighetserklæring hun har gitt sin mann!

I kommentarfeltet på det danske kongehusets offisielle Facebook-side strømmet lovordene til fra det danske folket, da kronprinsesse Marys tale ble lagt ut i sin helhet.

«Den beste talen jeg noensinne har hørt. Søt, morsom og meget rørende.».

«Amen, altså! For en stor kjærlighetserklæring hun har gitt sin mann. Hun er bare så kanon!».

«Har aldri hørt en flottere tale fra en kongelig. Hun er virkelig verdig til å bli Danmarks neste dronning.».

«Kan man annet enn å være stolt av denne kvinnen. Hun er gull verdt hele hans støtte og et forbilde for Danmark.».

«Vakkert, poetisk og meget vel talt. Stor beundring og respekt for kronprinsessen.».

Men det er også flere som har stilt seg spørsmålet ved om kronprinsesse Marys tale ble for personlig og for alminnelig.

Til den danske avisen Politiken stiller Sigrid Friis Proschowsky, formann for Radikal Ungdom og tilhenger av avskaffelse av monarkiet, seg undrende til at dersom det danske folket elsker deres alminnelighet så burde man la dem få bli en del av folket.

- Kongehuset hylles for å være helt alminnelige mennesker som sykler på elsykkel. Og kronprinsessens tale til jubilanten kunne også min mor ha holdt til min far, når de nå snart feirer sølvbryllup. Det er noe ambivalent over danskenes idoldyrkelse av den alminnelig karakteristika i en så ualminnelig institusjon som kongehuset, sier hun til Politiken og legger til:

- Hvis vi elsker dem for deres alminneligheter, hvorfor kan vi ikke da også la de leve som alminnelige dansker? Gi dem muligheten til å arbeide? For at de skal få delta i demokratiet? Få muligheten til å selv bestemme hvordan deres liv skal utfolde seg?

Den danske forfatteren Christian Jungersen sier til Politiken at han synes at kronprinsessen har klart balansegangen mellom å være personlig og åpen, og samtidig følge den etiketten som kreves av henne.

- Hun har så lite rom å bevege seg i. Det er tusenvis av ord, vendinger og tanker, som du og jeg kan si i en tale, men som hun ikke kan si, fordi hun skal beskytte den kongelige aura. Kongehuset eksistens er avhengig av det. Hennes tale er innviklet i regler. Hun skal være privat, men ikke for privat. Hun skal ha verdighet, men ikke for mye verdighet. Hun skal ha humor, men ikke for mye humor. (...) Kongehuset er hele tiden oppe til debatt. Hvis hun trår ved siden av det, risikerer hun å gjøre livslang skade på sin familie og sine barns fremtid. Hvis hun på den annen side gjør det bra, kan hun gi dem livslange gevinster. Det skal vi heller ikke legge merke til. Hun kjemper for sine barns livsomstendigheter, men hun skal bare late som at hun hygger seg med sine elskede, hevder han.

KLINTE TIL: Det var tydelig at kronprins Frederik både var rørt og stolt av sin flotte kone, og ordene hun hadde formidlet på hans vegne. Da talen var over ga han kona et varmt kyss foran de 360 gjestene som var til stede på Christiansborg slott. FOTO: NTB Scanpix
KLINTE TIL: Det var tydelig at kronprins Frederik både var rørt og stolt av sin flotte kone, og ordene hun hadde formidlet på hans vegne. Da talen var over ga han kona et varmt kyss foran de 360 gjestene som var til stede på Christiansborg slott. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Se hvem som var kronprins Haakons «plus one» under den kongelige dåpen!

- Man kan merke at Mary er fullstendig til stede

Lars Hovbakke Sørensen, som er kongehusekspert, historiker og adjunkt ved den danske professionshøjskolen Absalon, mener på sin side at talen var et godt eksempel på at man får vite mer om hva som skjuler seg bak den royale fasaden.

- Det var en helt spesiell tale, og en mer personlig tale enn slik talene pleier å være i kongehuset. Man fikk vite en del mer om hva som foregår bak kongehusets tykke murer, forklarer historikeren til den danske kanalen DR.

Retoriker og taleskriver Trine Nebel, som er adjunkt ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, skryter av kronprinsessens måte å formidle talen på - og mener selve fremførelsen er like viktig som innholdet i talen.

- Hun snakker langsomt og rolig, og man kan merke at hun er fullstendig til stede. Det er hennes egne eksempler. Hun fremfører dem med humor, og hun legger trykket på en måte slik at man vet hva som er det finurlige ved talen, sier Nebel til DR.

Etter at kronprinsesse Mary, som også beviste at hun har lært det danske språket til punkt og prikke (hun er jo født og oppvokst i Australia), var ferdig med talen takket bursdagsbarnet sin kone med et varmt kyss. Det var tydelig at han både var rørt og stolt av sin flotte kone, og ordene hun hadde formidlet på hans vegne.

KRONPRINSFAMILIEN: Kronprins Frederik mottok hyllest fra det danske folket på balkongen på Amalienborg slott med kona Mary, mamma dronning Margrethe og barna prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent lørdag formiddag. FOTO: NTB Scanpix
KRONPRINSFAMILIEN: Kronprins Frederik mottok hyllest fra det danske folket på balkongen på Amalienborg slott med kona Mary, mamma dronning Margrethe og barna prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent lørdag formiddag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Prinsesse Madeleine og ektemannen bruker «hemmelig» kjærlighetsspråk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer