Kronprinsesse Mette-Marit:

Kronprinsessen lar seg provosere av at man oppdrar barn forskjellig ut ifra hvilket kjønn de har

- Det er hårreisende at det blir produsert leker som på bakgrunn av farge indikerer hvilket kjønn det er som ønsker å leke med de, sier kronprinsesse Mette-Marit til KK.

KRONPRINSESSE METTE-MARIT: På kvinnedagen deltok kronprinsesse Mette-Marit på et globalt kvinnearrangement i regi av Innovasjon Norge, UN Women og SAP. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
KRONPRINSESSE METTE-MARIT: På kvinnedagen deltok kronprinsesse Mette-Marit på et globalt kvinnearrangement i regi av Innovasjon Norge, UN Women og SAP. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Mette-Marit (44) var til stede i New York da Innovasjon Norge, UN Women og SAP samlet 300 entreprenører, investorer og ledere for å diskutere barrierene og løsningene som kan sikre finansiell inkludering og økonomisk selvstendighet for kvinner i SAP sine lokaler i New York. Og det på selveste kvinnedagen.

Kronprinsessen åpnet arrangementet med en sterk og personlig tale der hun blant annet snakket om viktigheten med likestilling på alle nivåer, kommenterte #Metoo-kampanjen og delte en historie om sin mor, Marit Tjessem (80), som introduserte henne for entreprenørskap på 80-tallet.

KLART BUDSKAP: Til KK fortalte kronprinsesse Mette-Marit at hun ved en tilfeldighet så t-skjorten med det viktige budskapet «Girl, You Got This!» som er til inntekt for UN Women. På kvinnedagen bar kronprinsessen t-skjorten under et arrangement i regi av Innovasjon Norge i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
KLART BUDSKAP: Til KK fortalte kronprinsesse Mette-Marit at hun ved en tilfeldighet så t-skjorten med det viktige budskapet «Girl, You Got This!» som er til inntekt for UN Women. På kvinnedagen bar kronprinsessen t-skjorten under et arrangement i regi av Innovasjon Norge i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsessen stilte i en t-skjorte som er et designsamarbeid mellom designer Jenny Skavlan (31), skuespiller Ulrikke Falch (21), artist Astrid S. (21), livsstilsblogger Kristin Gjelsvik (30), skuespiller Iram Haq (42), håndballspiller Nora Mørk (26) - som har tatt et offentlig oppgjør med ulovlig spredning av personlige bilder- livsstilsblogger Malin Nesvoll (28) og «De skamløse jentene» Nancy Herz (21) og Sofia Nesrine Srour (24). T-skjortene er laget i samarbeid med gjenbruksplattformen Tise, og er del av en bærekraftig kolleksjon som skal fremme og spre bevissthet om likestilling.

LES OGSÅ: Meghan Markle lot royal etikette vike: - Kvinner trenger ikke hjelp til å finne sin stemme. De har en stemme!

- Jeg hadde lyst til å vise at det ikke er vanskelig å stille opp for andre som har det verre enn oss selv

Overskuddet går til FNs kamp mot vold mot kvinner og jenter. Etter arrangementet var ferdig tok den engasjerte kronprinsessen seg tid til å snakke med KK, og hun åpnet opp om hvorfor hun hadde valgt nettopp t-skjorten med budskapet «Girl, You Got This!», designet av håndballspiller Nora Mørk, på kvinnedagen.

- Jeg syntes det var veldig hyggelig å gå med denne i dag, ettersom noen norske jenter har tatt initiativ til å lage en t-skjorte til inntekt for UN Women sitt arbeid mot seksualisert vold. Jeg så den helt tilfeldig, og så tenkte jeg at jeg skal på dette arrangementet i New York på kvinnedagen, og da har jeg lyst til å ha på meg den t-skjorten. Både for å vise at jenter overalt kan gjøre noe for andre, at det ikke er vanskelig å stille opp for andre som har det verre enn oss selv, men også fordi at jeg er stolt av norske gründere som tar dette initiativet.

- Så dette var på kronprinsessens eget initiativ?

- Det var absolutt på mitt eget initiativ, ja! Jeg så det helt tilfeldig, og så spurte jeg om jeg ikke kunne få med en t-skjorte til New York, forklarer hun og smiler.

- Hva tenker kronprinsessen er essensen i kvinnedagen?

​- Det handler mye om det jeg sa i talen. At denne dagen først og fremst er for kvinner som er marginaliserte, men også for kvinner som har gått foran. Jeg tror det er viktig å huske på at overalt i verden er det ulikhet mellom hvilke rettigheter menn og kvinner har basert på kjønn. Det synes jeg er galt, og derfor er kvinnedagen viktig. I tillegg handler det om hvordan hver av oss best kan bidra med.

Noe av det vi kan bidra mest med, blant annet i Norge, mener kronprinsessen er å påpeke de store forskjellene som faktisk finnes.

- Blant annet det at av alle norske selskaper som har startet gründervirksomhet, så er det bare 30 prosent av de som har en kvinnelig gründer i bunnen. Blant teknologiselskapene som er blitt startet er det 1 av 10, altså 10 prosent. I tillegg er det fremdeles store forskjeller når det kommer til lik lønn for likt arbeid blant kvinner også i Norge i dag, er noe jeg synes ikke burde forekomme. Eller det at man omtaler kvinner forskjellig fra menn i media. Og det at kvinner er mindre representert i media, enn det menn er.

MARKERTE KVINNEDAGEN: Kronprinsesse Mette-Marit tok seg tid til å signere Kvinnedag-tavlen som var plassert ved inngangen til arrangementet på SAP i New York. I bakgrunnen er Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge og Ann Rosenberg, seniorvisepresident i SAP. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
MARKERTE KVINNEDAGEN: Kronprinsesse Mette-Marit tok seg tid til å signere Kvinnedag-tavlen som var plassert ved inngangen til arrangementet på SAP i New York. I bakgrunnen er Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge og Ann Rosenberg, seniorvisepresident i SAP. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsessen lar seg også provosere av at man oppdrar barna forskjellig ut ifra hvilket kjønn de har.

- Vi har forskjellige forventninger til barna basert på om de er jenter eller gutter. Jeg synes det er ganske hårreisende at det blir produsert leker som har forskjellige farger, som indikerer hvilket kjønn det er som ønsker å leke med dem. Det skjer i Norge - et av verdens mest likestilte land, sier hun oppgitt.

Hun mener at vi nå må begynne å se på hvilke effekter dette skaper ute i verden.

- Jeg har jobbet i 15 år med global helse, og det viktigste jeg har lært der er at ulikheter, fattigdom og helsespørsmål rammer kvinner og menn på forskjellige måter, og at kvinner stort sett alltid kommer sist i køen når det gjelder tilgang til helse, tilgang til det økonomiske systemet og tilgang til rettigheter. Igjen, dette er et godt eksempel på hvorfor kvinnedagen er viktig, og at vi er nødt til å engasjere oss.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK: - jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Likestillingskampen er langt fra løst

Selv om vi har kommet et godt stykke på vei med tanke på likestilling i Norge, mener kronprinsessen at likestillingskampen har en lang vei å gå før den er løst.

- Jeg tror ikke det på noen måte er mulig å si at den kampen er løst. I Norge har vi hatt det sånn at kvinner har kjempet for stemmerett og retten til å gå på universitetet, og nå må vi se på hvilke kamper som står igjen i vår generasjon og hvilket ansvar som ligger på oss. Jeg tror ikke at vi kommer noen vei uten at vi engasjerer menn, og da er det ikke greit at kvinner i arbeidslivet ikke blir gitt like muligheter som menn - rett og slett fordi at de er kvinner, sier hun engasjert.

- Hvordan skal vi inspirere jenter og kvinner til å tørre å ta mer plass?

- Det viktigste man kan gjøre er å snakke med jenter og kvinner om dette temaet, og påpeke at det fremdeles er mange utfordringer. Jeg tror mange jenter i dag lever med en forståelse om at ting er helt greit, og når man for eksempel begynner å forhøre seg med kollegene sine om lønn, så oppdager man plutselig at det er store forskjeller. Jeg tror det er mange misforståelser ute og går, så det å finne hva som er forskjellene i Norge og tørre å snakke høyt om dem, og diskutere det med hverandre, er viktig, mener kronprinsessen.

LES OGSÅ: Statsminister Erna Solberg til KK: - Jeg vil takke dronning Sonja for å gå foran for andre kvinner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer