Kronprinsparets barn setter på seg hodetelefoner når pappa hører lydbok i bilen

- Jeg hører jo mye på politikk og slike ting, og det er de ikke så veldig interessert i ennå, forklarte kronprins Haakon til KK.

LATTEREN SATT LØST: Kronprins Haakon måtte le da han fikk spørsmål fra KK om hvordan man kan vekke ungdommens leselyst - hans egne barn er nemlig ikke supergira når han setter på lydbøker i bilen som omhandler politikk. FOTO: NTB Scanpix
LATTEREN SATT LØST: Kronprins Haakon måtte le da han fikk spørsmål fra KK om hvordan man kan vekke ungdommens leselyst - hans egne barn er nemlig ikke supergira når han setter på lydbøker i bilen som omhandler politikk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kronprinsesse Mette-Marit (46) og kronprins Haakon (46) er i disse dager i Tyskland, hvor de tar del i litteratur- og kunstarrangementer i forbindelse med den årlige Bokmessen i Frankfurt som går av stabelen 15. oktober.

I år er det nettopp Norge som er gjesteland på den tradisjonsrike bokmessen, og i forkant av dette har kronprinsessen valgt å legge sin aller første utenlands-litteraturtogturné fra Berlin til åpningen av bokmessen.

Lørdag formiddag tok kronprinsparet turen innom Pankebuck, en lokal bokhandel i Berlin som fokuserer på nordisk litteratur. Til pressen fortalte det leseglade ekteparet at de hadde funnet mange av sine personlige favoritter, oversatt til tysk, i bokyllene i den lille forretningen.

LITTERATUR I FOKUS: Kronprinsparet sier til KK at de begge satte pris på å bli lest for som barn. Her utenfor bokhandelen Pankebuch i Berlin. FOTO: NTB Scanpix
LITTERATUR I FOKUS: Kronprinsparet sier til KK at de begge satte pris på å bli lest for som barn. Her utenfor bokhandelen Pankebuch i Berlin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Mamma leste mye høyt for meg

På spørsmål fra KK om de husker noen perioder fra barndommen da litteraturen betydde ekstra mye for dem, svarte de begge to at de satte pris på å bli lest høyt for da de var yngre.

- Det å bli lest for er en veldig spesiell opplevelse, og som jeg liker veldig godt den dag i dag. Mamma leste veldig mye for meg, og da gjerne Mormor og de åtte ungene og Knerten og Lillebror. Som hun også har lest for våre barn. Jeg liker fremdeles den følelsen av å dele en bok sammen, ved at noen leser den høyt, forklarer kronprinsesse Mette-Marit til KK.

- Jeg ble også lest mye høyt for da jeg var barn. Det jeg husker best er egentlig klassikerne, supperer kronprins Haakon og ler.

- Kronprinsen tenker da på «De fire store»?

- Jeg var veldig opptatt av Ibsen, men det var kanskje litt senere i ungdomstiden. Da jeg var rundt 14-15 år. Da så jeg Ibsen-stykker på teater og leste mye selv. De elendige (av Victor Hugo, journ.anm.) gjorde også sterkt inntrykk på meg, da den ble lest høyt for meg da jeg var ungdom. Sånn var jeg, da! sier Haakon til latter fra både kronprinsessen og de andre fremmøtte.

- Som tenåringsforeldre, har dere noen tips og triks for å vekke ungdommens leselyst, der kanskje iPad og smarttelefoner har tatt over for bøkene?

- Jeg vet ikke om vi er noen eksperter på det altså, men kronprinsessen er jo veldig entusiastisk med tanke på det å vise at litteratur betyr mye. Det er du veldig flink til, i alle fall, sier kronprinsen og ser på kona.

LESEGLEDE: Kronprinsparet forsøker å overføre sin leseglede på barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus - ifølge kronprinsen er det kona Mette-Marit som er best på akkurat dét. FOTO: NTB Scanpix
LESEGLEDE: Kronprinsparet forsøker å overføre sin leseglede på barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus - ifølge kronprinsen er det kona Mette-Marit som er best på akkurat dét. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Selv hører jeg mye på bøker når jeg er ute og kjører bil. Det hender jo at barna er til stede når jeg hører på disse lydbøkene, men da setter de gjerne på hodetelefoner med én gang. For jeg hører jo mye på lydbøker om politikk og slike ting, og det er de ikke så veldig interessert i ennå, forklarer kronprinsen med et smil.

- Gi ungdommene «voksenbøker»

Kronprinsesse Mette-Marit legger til at det er viktig å gi ungdommene bøker som de kan interessere seg for på grunn av et spesifikt tema, som ikke nødvendigvis er beregnet for deres aldersgruppe.

ÅPNING: I Düsseldorf åpnet kronprinsparet utstillingen «Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård» på galleriet K20. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
ÅPNING: I Düsseldorf åpnet kronprinsparet utstillingen «Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård» på galleriet K20. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

- Det jeg tror er viktig når det kommer til ungdom og bøker, er å kanskje ikke alltid gi dem bøker som nettopp er beregnet på ungdom, men også gi dem «voksenbøker» med temaer som de er interessert i. Da får de også lov til å strekke seg litt.

- Har du et konkret eksempel på en «voksenbok» som kan passe for en ungdom?

- Haakon er veldig opptatt av en finsk forfatter som har skrevet om et veldig alvorlig tema, med et morsomt skråblikk på det, og den har vi snakket om at kan være en fin bok for Ingrid å lese på grunn av humoren i den. Den tror jeg hun hadde likt. Men på generelt grunnlag kommer det jo helt an på ungdommen og hva han eller hun er opptatt av, forklarer kronprinsessen videre.

Da Mette (5) og Marit (4) møtte kronprinsesse Mette-Marit!

Utenfor Pankebuch hadde flere nysgjerrige tatt veien for å se det norske kronprinsparet med egne øyne. Blant dem var venninnene Judith og Carolin, som hadde med seg barna Thea (8), Jonah (7), Mette (5) og Marit (4).

Kronprinsesse Mette-Marit ble svært begeistret da de to yngste jentene fortalte hva de het, og syntes det var hyggelig at velkomstkomiteen veivet med det norske flagget.

KONGELIG MØTE: Det var stor stas for Jonah, Thea, Mette og Marit å få ta kronprinsesse Mette-Marit i hånda. De stilte som velkomstkomité med det norske flagget i Berlin. Til høyre er Judith og i midten er Carolin. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
KONGELIG MØTE: Det var stor stas for Jonah, Thea, Mette og Marit å få ta kronprinsesse Mette-Marit i hånda. De stilte som velkomstkomité med det norske flagget i Berlin. Til høyre er Judith og i midten er Carolin. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

De to mødrene forklarte KK at de begge er veldig opptatt av Norge, og at de drømmer om å ta med barna til Norge på nasjonaldagen - slik at de kan vinke til kronprinsparet og resten av kongefamilien fra Slottsplassen.

- Det var en «once in a lifetime»-opplevelse å få møte dem i dag, og det var veldig stas for barna! Jeg har norske slektninger og har vært i Norge noen ganger. Neste gang må vi ta med barna til Norge på 17.mai! fortalte en stolt Judith til KK.

- Og det norske flagget, har dere kjøpt det for anledningen?

- Å nei da! Mannen min er så opptatt av Norge, at det har vi hatt lenge! forklarte Carolin entusiastisk - og det var tydelig å se ut ifra barnas store smil at det var stas å få ta en norsk kronprinsesse i hånda.

Mandag går altså startskuddet for kronprinsessens litteraturtog-turné i Tyskland, og på agendaen står også samtaler med barn og ungdom om litteratur og bøker. Blant de norske forfatterne som befinner seg om bord på toget, som går fra Berlin til Hanover, og videre til Köln og Frankfurt, er blant andre Simon Stranger, Jostein Gaarder, Maria Parr og Svein Nyhus.

AMBASSADØR: Kronprinsessen er spesielt opptatt av litteratur, og har fått med seg ektemannen kronprins Haakon på å fremme norsk litteratur i Tyskland. Her i Pankebuch bokhandel i Berlin. FOTO: NTB Scanpix
AMBASSADØR: Kronprinsessen er spesielt opptatt av litteratur, og har fått med seg ektemannen kronprins Haakon på å fremme norsk litteratur i Tyskland. Her i Pankebuch bokhandel i Berlin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

KK er til stede og dekker literaturarrangementene i Tyskland, litteraturtoget og åpningen av Bokmessen i Frankfurt. Følg med for oppdateringer her på nettsiden og på Instagram-profilen vår @kkmagazine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer