Babynavn

Kun 8 kvinner i Norge har dette vær-inspirerte navnet

På jakt etter et uvanlig navn? Disse navnene var uvanlige allerede i 1801.

UVANLIGE BABYNAVN: Tar man en titt på folketellingene et par hundre år tilbake i tid, er det de sjeldneste navn som dukker opp. Blant annet navnet Diis. Per dags dato er det kun 8 kvinner som heter dette. FOTO: NTB
UVANLIGE BABYNAVN: Tar man en titt på folketellingene et par hundre år tilbake i tid, er det de sjeldneste navn som dukker opp. Blant annet navnet Diis. Per dags dato er det kun 8 kvinner som heter dette. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Lite engasjerer oss så mye som navn. Om noen er blitt foreldre, er navnet noe av det første som opptar familie og venner. Ja, strengt tatt begynner vi å mase om navnet så fort de vordende foreldre kunngjør at de venter barn.

KK har tidligere skrevet om navnene som er i ferd med å forsvinne. Vi har skrevet om de mest populære navnene i ditt fylke, og vi har skrevet om et populært kvinnenavn som nylig fikk seg et skudd for baugen, alt grunnet en ulykksalig vits fortalt på scenen.

Vi har også skrevet om de minst brukte navnene i Norge, til glede for alle som leter etter et skikkelig sjeldent navn å gi barnet sitt.

Sjeldent også før i tida

I den forbindelse kan det være verdt å merke seg at det å gi barnet et sjeldent navn ikke er et nymotens fenomen, som hører sosiale medier til.

At barnet skal skille seg ut på klasseoppropet er noe foreldre har tilstrebet i uminnelige tider – hvert fall om vi skal tro statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

I en artikkel på SSB, som tar utgangspunkt i folketellingene i 1801 og 1900, har artikkelforfatteren trukket frem sjeldne navn, som ble brukt av så få som en person i det aktuelle året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer