En av de første vårdagene i hovedstaden er i ferd med å gå over i kveld mens solen synker lavere og lavere og fortsetter sin reise til andre siden av kloden. At solen går ned er ofte forbundet med at noe tar slutt, men for muslimer i akkurat denne tiden, er det forbundet med sosialt samvær og et delt måltid . Det første måltidet på opp mot 14 timer.
Dette måltidet som inntas etter solnedgang under fastemåneden ramadan, kalles iftar. Og det er i anledning Iftar at et stort knippe kjente og ukjente mennesker har samlet seg denne vårkvelden på Gamle Munch.
- Det er rett og slett rørende å se. For dette er jo en idé som vi begynte å jobbe med før pandemien. Det å se en slags folkefest som spiller opp mot selve festen, syns jeg er veldig bra.
Det sier Vivi Stenberg redaksjonssjef i underholdningsavdelingen i NRK. Før hun begynte å jobbe med dette prosjektet hadde hun ikke noe forhold til iftar og visste ikke noe om det, forteller hun. Men det har blitt viktig for henne å vise frem mangfoldet vi har i samfunnet.
- Jeg er overbevist om at representasjon er viktig. Ser man ikke seg selv og sine egne tradisjoner og ting man er stolt over på TV eller i blader, bidrar det til utenforskap. Så alt vi kan gjøre som bidrar til inkludering er bedre.

– Litt som å matche med en på Tinder

En viktig jobb
Det er fjerde gangen at NRK lager programmet om den muslimske feiringen id- kalt «Festen etter fasten». Nytt i år er at de også arrangerer iftar -fest- med rød løper, musikk og ikke minst: deilig mat.
Noen andre som er nye av året er programlederne. Dette er nemlig Skal vi danse-vinner og Skam-skuespiller, Cengiz Al sin debut som programleder. Men han skal ikke lede det alene, med seg på laget har han NRK-journalist Bahare Viken.
Viken forteller om hvordan hun responderte da hun fikk tilbud om programlederjobben:
- Det første jeg sa var: «Bare så dere vet det, så er jeg ikke muslim». For jeg tenkte at man kanskje måtte være det. Men alle har ulik bakgrunn og kultur og kan likevel møtes på det. Og alle er velkomne uansett bakgrunn. Det er derfor gøy å få jobbe med dette.
Cengiz Al forteller at han først og fremst syntes det var skikkelig stas å få akkurat dette tilbudet, siden han mener det er en viktig jobb.
- Personlig har jeg ikke gjort så mye ut av meg selv bortsett fra skuespill og andre TV-greier, men dette er mer seriøst og jeg ser på det som en fin mulighet til å nå ut med et viktig budskap. Det er en fin måte å vise meg selv på, sier han til KK.

Frokost fire om natta
Duoen forteller at de ikke kjente hverandre før de begynte å jobbe sammen, men at de har lært masse av hverandre allerede. Cengiz beundrer hvor rolig og naturlig Bahare er i programlederrollen, mens Bahare føler at han bringer frem en mer leken side hos henne.
- Men hvordan har det gått å jobbe tett sammen når den ene spiser, men den andre ikke?
- Jeg tror jeg har følt mer på det enn deg, sier Bahare, før hun fortsetter:
- Du er så vant med det og har fastet i alle år, mens jeg blir litt usikker på om det er greit at jeg spiser foran deg, om det er ok at vi går i kantina. Jeg har heller ikke merket det på energinivået ditt. Mens jeg er den som går rundt og klager på at jeg er sulten, ler Bahare henvendt til kollegaen sin.

Cecilie var bare to år da den brutale ulykken rammet familien
Mange kan nok huske Cengiz Al sin karakter fra Skam, hvor han spilte mot Iman Meskini. I serien ble dette med religiøs tro en kløft mellom dem til å begynne med, da Als karakter var ikke-troende. I virkeligheten er Al praktiserende muslim og har lang erfaring med å faste under ramadan, noe han mener går veldig fint så lenge man er disiplinert.
- Da er det kanskje ekstra viktig med en god frokost. Og det må jo skje før solen står opp. Er det vanskelig å stå opp så tidlig?
- Det er ikke så vanskelig når det blir rutine. Jeg har jo vært småbarnsfar nå i to år, så jeg står jo ellers også opp ganske mange ganger i løpet av en natt. Den ene natten våknet sønnen min opp samtidig som meg klokken 04.00 og ville ikke legge seg igjen. Da ble han med meg på frokost så da spiste vi sammen. Det skal jo ikke skje hver natt, men da det skjedde så syntes jeg det var så hyggelig, forteller han.

Barnas dag
Fastemåneden ender med en real feiring med hele storfamilien og et harem av deilige retter. Al forteller at han selv har mange gode minner fra feiringer opp igjennom. Han sier at voksne, under id-feiringen har en plikt til å gi gaver og hjelpe andre, men det er mest barnas dag med gaver og leker.
- Det beste fra barndommen var at vi barna får penger i gave for at vi skal lære oss å spare og lære oss økonomi. Og det at familiemedlemmer bare kommer inn og setter seg ved bordet, det er ikke formelt og det er alltid mat på bordet.
- Er det en ting dere skulle ønske at andre visste om denne høytiden?
- Det bør bli sett på som mer normalt og faste, ikke noe en skal se ned på. Egentlig bør folk tenke at« fy fader, det er bra jobba». For sånn rent fysisk og psykisk så er det en slags renselse av kroppen. Fasting er at man bruker tid på å rengjøre seg innvendig og mentalt. Og når man har lavt blodsukker så får man virkelig testet hva slags menneske man er, og jeg tror jeg har klart meg ganske bra, har jeg ikke det da? spør han med et smil og ser på Bahare.
- Jeg har blitt overrasket over hvor disiplinert man må være og at det handler om å gå inn i seg selv og fokusere på de som ikke har like mye som deg og være takknemlig for det man har. Det er det viktigste. Feiringen kan sammenlignes litt med 17. mai og julaften for det er barnas dag. Og så har jeg blitt overrasket over hvor åpne dører det er. Du kan gå inn til naboen for døren er faktisk fysisk åpen og man er velkommen, mener hun.


Komplimentene haglet da Trine Lise hadde det som verst
Inkludert og sett
Også Cengiz Als gamle skuespillerkollega og «powerwoman» Iman Meskini kom til iftar-fest på Gamle Munch. Hun tok seg strålende ut i en fotsid marokkansk kjole, som hun forteller at hun kjøpte første gang hun besøkte landet. Den har bare ventet på den rette anledningen.
I et lengre intervju med KK i 2020 forteller skuespilleren at hun selv er født og oppvokst i Norge, med norsk mor og tunisisk far. Foreldrene møttes i Norge. Felles språk for dem var den gangen tysk. Som 20-åring konverterte moren Monica til islam. En religion foreldrene fant sammen, for faren var ikke praktiserende muslim.
Meskini forteller at hun kjenner seg som en del av et historisk øyeblikk, da det er første gang NRK arrangerer iftar-feiring. Hun håper det kan bli en årlig tradisjon slik som «Festen etter fasten».
- Jeg føler meg veldig inkludert og sett som en minoritet. Jeg har merket et større engasjement både på Instagram og på andre måter rundt høytiden. Jeg har fått meldinger fra lærere som spør om hvordan de kan tilrettelegge for feiringen på skolen. Denne nye interessen tror jeg kommer som en effekt av «Festen etter fasten», mener hun.
Meskini har den siste tiden vist frem sine kokkekunster på sin Instagramkonto. Men til KK avslører hun at det nesten kun er under ramadan hun lager mat.
- Det er da jeg liker å lage mat, for da har jeg god tid. Jeg har vokst opp med spesifikke retter hjemme under ramadan så jeg har prøvd å lære meg å lage akkurat de rettene som mamma pleide å lage.

Halvparten er muslimer
Den tidligere læreren og deltakeren i symesterskapet, Zenab Mahmood, har for tiden lagt lærerjobben på hyllen og jobber for seg selv med det hun liker best; nemlig det å sy. Hun har i et tidligere intervju med KK omtalt seg selv som både norsk, muslim og feminist- og syerske. På hjemmebane er hun gift med en norsk mann som har konvertert, så de to faster sammen under høytiden.
- Hva syns du om at NRK rett og slett belyser dette?
- Jeg syns det er veldig fint. Jeg har jo som FAU-representant på skolen til datteren min og ellers hørt at jul er greit for det er noe annet, men at man ikke skal feire id på klassenivå. Men for datteren min sin klasse hvor over halvparten er muslimer, så syns jeg det er veldig viktig.
Hun sier at hun vet om mange som ikke er muslimer, men som likevel ser på programmet. Zanab mener ramadan og id er både en muslimsk og kulturell begivenhet.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Har blitt bestefar

- Vi har prøvd å få pappa til å slanke seg lenge
