Kjønnsforskjell:

- Kvinnelige skuespillere blir nesten alltid voldtatt

Stjerneskuespilleren er bekymret over hvordan kvinner behandles i filmer.

KJØNNSFORSKJELL: Keira Knightley mener filmbransjen har en lang vei å gå for å heve fremstillingen av kvinner i film. FOTO: NTB Scanpix
KJØNNSFORSKJELL: Keira Knightley mener filmbransjen har en lang vei å gå for å heve fremstillingen av kvinner i film. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den verdenskjente skuespilleren Keira Knightley (32) er kanskje aller best kjent for sine filmer som «Start Again» og «The Imitation Game» - begge relatert til The Weinstein Company.

I et nylig intervju med nettstedet Variety uttrykker hun nå bekymring overfor den «moderne» utviklingen av kvinners rolle i film. I intervjuet sier hun blant annet at hun i løpet av de siste årene har hatt en tendens til å vike unna og unngå moderne filmer.

Dette fordi hun hevder at kvinnelige skuespillere altfor ofte blir fremstilt som den «svake parten» - og at de nesten alltid blir voldtatt.

Usmakelig

- Jeg finner ofte noe usmakelig i måten kvinner blir portrettert på i de nyeste filmene. Det er litt trist, fordi i de historiske og gamle filmene florerer det av mange inspirerende fremstillinger av kvinner, sier Knightley.

Hun mener filmbransjen i dag har en stor jobb å gjøre når det kommer til å heve synet på kvinner – til tross for at det tidligere har vært enda verre enn hvordan det er nå.

- Noen ganger får jeg jo faktisk tilsendt manus hvor kvinnene ikke blir voldtatt i løpet av de fem første sidene – eller at de ikke bare spiller den søte kjæresten eller kona til hovedrollen, sier hun og peker på sin siste rolle i «Colette».

En stemme

Filmen «Colette» vil finne sin plass på filmlerretet i slutten av januar i år, og er en biografisk dramafilm hvor Knightley spiller en sterk kvinne som kjemper mot kjønnsforskjellene som var i Frankrike på 1890-tallet.

- Det er alltid flott å få spille inspirerende kvinner som har en stemme i samfunnet. Det er forresten ingen overraskelse at denne filmen blir sluppet nå. Aldri før har kvinners historier blitt sett på som mer viktige for oss, sier hun og sikter til den omstridte #MeToo-kampanjen.

#Metoo

Knightley har som sagt hatt mange samarbeid med den mye omtalte filmprodusenten Harvey Weinstein (65) - mannen som skal ha bedrevet sextrakassering mot hundrevis av skuespillerkvinner gjennom tre tiår, og som på mange måter er selve oppgulpet til hele #MeToo.​

LES OGSÅ: Keira Knightley avslører å ha mistet håret på grunn av jobben

Noen av beskyldningene mot Weinstein er så graverende at det kan kategoriseres som voldtekt. Knightley sier likevel i samme intervju at hun alltid kun har hatt et profesjonelt forhold til den 65 år gamle filmmogulen.

- Jeg har alltid vært klar over hans rykte som litt «bøllete», at han har vært den typen som ringer til kvinner midt på natten. Men sånn har han aldri vært mot meg.

32-åringen har likevel blitt en stor tilhenger av både #MeToo- og #TimesUp-kampanjene, og omtaler hele bevegelsen som en viktig øyeåpner.

- #MeToo var som en tikkende bombe ingen hadde turt å snakke om før. Plutselig eksploderte det.

Hollywood i fyr og flamme

Det er imidlertid ikke bare fremstillingen av de ulike kjønnene i film som skaper likestillingsblest i Hollywood.

I forrige uke var hele filmhovedstaden i fyr og flamme etter at helt enorme lønnsforskjeller mellom den mannlige og kvinnelige hovedrollen i thriller-filmen «All the Money in The World» ble kjent.

Regissør Ridley Scott bestemte seg nemlig for å gjøre endringer på scenene hvor Oscar-nominerte Kevin Spacey (58) var med, etter at han ble anklaget for seksuell trakassering og overgrep.

Med dette måtte skuespillerne Michelle Williams (37) og Mark Wahlberg (46) spille inn flere av scenene sine på nytt. For ekstrajobben på ti dager fikk hun 1000 dollar - og han fikk 1,5 millioner dollar.

Flere stjerner har reagert kraftig på dette i sosiale medier, blant annet Sophia Bush (35) og Jessica Chastain (40). Førstnevnte er særlig provosert av det faktum at begge skuespillerne er representert av det samme byrået, WME Entertainment.

Chastain har vist sin støtte på Twitter ved å oppfordre alle til å gå å se Williams opptreden i filmen, og kaller henne en briljant Oscar-nominert og Golden Globe-vinnende skuespiller:

«Hun har vært i bransjen i over 20 år. Hun fortjener mer enn én prosent av hennes mannlige motspillers lønn».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer