Den høyt elskede dukken har de aller fleste et forhold til, og for mange er den selve barndommen oppsummert. Men den har også fått hard medfart i en verden med fokus på inkludering og mangfold.
Matell, produsenten bak Barbie, fikk lenge kritikk for at dukken har en urealistisk fasong, og har vært lite representativ for den gjennomsnittlige kvinne. Det har også blitt gjort studier på at proposisjonene til den originale Barbie-dukken er urealistiske.
Barbie har de siste årene lansert dukker som representerer et bredere mangfold, blant annet kom det en dukke i rullestol i 2019.
Nå lanserer Matell en dukke med Downs syndrom for at flere barn skal finne en dukke som representerer dem.
– For meg og oss var dette en skikkelig gladnyhet! sier Kristina Nordbæk til KK. I 2018 ble hun mor til sin yngste datter Amanda, som ble født med Downs syndrom.

- Søstrene mine sier at jeg får viljen min hver gang, men det er fordi jeg jobber for det
Bredere mangfold
Kristina er glad for at mangfold settes på dagsorden, og at mangfold i alle mulige grader blir mer og mer synlig.
– Representasjon og normalisering av annerledeshet er et stort og viktig steg i riktig retning. Barbie er en verdenskjent dukke som alle har et eller annet forhold til, og betydningen av at det nå finnes en Downs syndrom-Barbie også er enorm – ikke bare for Downs Syndrom-samfunnet, men for alle, sier hun.
At barn nå kan erfare mangfold og inkludering også med Barbie-dukker, vil ha mye å si for hvordan de vil se, møte og inkludere alle typer mennesker, er hun overbevist om. At alle former for mangfold synliggjøres, ufarliggjøres og normaliseres er viktig.
– Det er mange som kjenner på utenforskap i samfunnet vårt, og jeg er veldig sikker på at det å løfte frem alle typer mennesker har mye si for selvfølelsen og tilhørigheten til veldig mange. Alle fortjener å kjenne seg igjen i samfunnet vi lever i.


- Jeg hadde aldri snakket med noen med Downs syndrom
Hvordan Kristina og mannen Kim Nordbæk opplevde å bli foreldre til lille Amanda, som snart fyller fem år, kan du lese mer om i dette intervjuet med KK fra 2019.
Representasjon er viktig
Lederne i Matell har uttalt at de ønsker å gjøre det mulig for barn å gjenkjenne seg i en Barbie-dukke. Sammen med National Down Syndrome Society (NDSS) har de utarbeidet en dukke med Downs syndrom.
«Barn i vårt miljø vil få muligheten til å leke med en dukke som representerer dem», sier en talsperson for den britiske foreningen for Downs syndrom.
NDSS og medisinske eksperter har vært med i prosessen med å utvikle dukken for at den skal være så realistisk som mulig.
Dukken er en del av Barbie Fashionistas-linje som kom i 2022. Den inkluderer blant annet en Barbie i rullestol, en med et proteseben samt en tynnere og mindre muskuløs utgave av Ken.


11 ganger Margot Robbie rocket den røde løperen
