Babynavn

Live Nelvik avslørte navnet på datteren: - Nei, vi er ikke inspirert av «Frost»!

Stadig flere kjendiser velger nordiske babynavn (men det er ett erkenorsk jentenavn som ligger på topp i USA!)

LIVE NELVIK: Kjendisparet Live Nelvik og Tore Sagen er foreldre til to døtre. I forkant av Gullruten i Bergen fredag  13. mai avslørte Live at datteren som ble født i januar har fått navnet Elsa. Til KK.no forteller Live at hun kom til å gå for et franskinspirert buksedress-antrekk under Gullruten - se antrekket lengre ned i saken! Foto: Janne Rugland
LIVE NELVIK: Kjendisparet Live Nelvik og Tore Sagen er foreldre til to døtre. I forkant av Gullruten i Bergen fredag 13. mai avslørte Live at datteren som ble født i januar har fått navnet Elsa. Til KK.no forteller Live at hun kom til å gå for et franskinspirert buksedress-antrekk under Gullruten - se antrekket lengre ned i saken! Foto: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar ble kjendisparet Live Nelvik (33) og Tore Sagen (35) foreldre til en liten jente, men navnet har de foreløpig ikke avslørt. KK.no møtte Live mens hun ble stylet av Moroccanoil i forkant av den storslåtte prisutdelingen Gullruten i Bergen fredag 13.mai, og på spørsmål fra KK.nos utsendte om hva den lille heter svarte hun (delvis) nølende:

- Oj, det har jeg egentlig ikke tatt stilling til om jeg skal avsløre. Nå har jeg nesten lyst til å lyve. Neida, hun heter Elsa.

Får du høre mye «Frost»-referanser når du forteller det? Eller er det kanskje skuespiller Elsa Lystad hun er oppkalt etter?

- Alle tror jeg er sprø og har oppkalt henne etter Elsa i «Frost», men så må jeg alltid legge til at det er etter oldemor som er 95 år. Det er altså heller ikke Elsa Lystad, men herregud, hun er jo artig hun og, men jeg har ikke noen relasjon til Elsa Lystad annet enn «Fredrikssons fabrikk».

Døtrene dine heter altså Liv og Elsa, det er jo relativt tradisjonelle, nordiske navn?

- Ja, jeg er en tradisjonell type og driver med tradisjonell barneoppdragelse - og da også tradisjonelle navn, sier hun med et lurt smil.

VENNER OG KONKURRENTER: Live Nelvik og Line Elvsåshagen ankom rød løper sammen under Gullruten i Grieghallen i Bergen fredag 13. mai. Begge var nominert i kategorien Beste reality. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VENNER OG KONKURRENTER: Live Nelvik og Line Elvsåshagen ankom rød løper sammen under Gullruten i Grieghallen i Bergen fredag 13. mai. Begge var nominert i kategorien Beste reality. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Hva tror du er grunnen til at man nå går tilbake til de tradisjonelle norske og nordiske navnene?

- Ja, vi har jo Jenny også, som valgte Åsa. Det har jo vært en lang periode nå, hvor folk har valgt Koriander og gudene vet, så nå tror jeg vi går tilbake til røttene. At det er en motreaksjon mot mange rare påfunn, sier hun til KK.no, mens frisøren føner hennes lange hår.

Den Jenny Live sikter til er nemlig designer Jenny Skavlan (29). I slutten av april ble hun og ektemannen Thomas «Finger'n» Gullestad (35) foreldre for første gang, og blant oss i KK.no-redaksjonen var det knyttet store forventninger til babynavnet. Jenny Skavlan er jo kjent for å gå sine egne veier, og derfor så vi for oss at navnet på den lille jenta kom til å være originalt og med en «touch» av tradisjoner. 

Og jammen fikk vi ikke rett! Via sin Instagram-profil annonserte hun dagen etter fødselen at den nyfødte datteren hadde fått navnet Åse. Umiddelbart dukket det fasjonable moteikonet Åse Kleveland (67) opp, men det er usikkert hvem som har gitt inspirasjon til Skavlan-babyens navn.

Uansett. Det er ikke bare Jenny og «Finger'n» som har gått tilbake til mer tradisjonsrike navn på sin lille pode. Sigrid Bonde Tusvik (36) ble mamma til en liten gutt i slutten av mars, og han har fått navnet Jens. Fra før har hun og ektemannen datteren Jenny (3).

Søndag 1. mai ble Tore Sagens bror Steinar Sagen (41) og hans kone Catrin Sagen (41) foreldre til en liten gutt som har fått navnet Petter.

I desember ble skuespillerparet Pia Tjelta (38) og Oddgeir Thune (37) foreldre til tvillingene Agnes og Jonathan, mens ski-dronningen Marit Bjørgen (36) ble mor i romjulen - til en gutt som har fått navnet Marius. Også TV-profil Solveig Kloppen (44) og forretningskvinnen Celina Midelfart (43) har gått for tradisjonsrike navn, som har lange tradisjoner her til lands. Solveigs barn heter Klara (6) og Albert (9), mens Celinas sønn heter Olav (snart 5). Listen fortsetter i det uendelige.

I motsatt ende av «navneskalaen» har norske kjendiskvinner som artist Tone Damli (28), kjendisdanser Nadya Khamitskaya (34) og stavhopper Cathrine Larsåsen (29) gått for litt mer alternative babynavn - henholdsvis Billie (2), Léon (3), Evie (5 mnd) og Loui (1).

Til KK avslørte Tone i fjor hvorfor hun og samboeren hadde gått for det noe utradisjonelle navnet Billie:

– Det er et kult navn! Jeg har alltid likt det. Markus og jeg er ikke så pusete, det er litt futt i oss. Derfor ville vi ha et navn som ikke er så sukkersøtt. Bare tenk på Billy Idol og Rockabilly!

Skal vi tro navneforsker Benedicta, som har en doktorgrad i litterær onomastikk – bruken av navn i litteraturen - går navnemoten i bølger.

- Det at kjendisene går tilbake til gode,  gamle norske navn, er den helt vanlige «runddansen» i navnevalgene. Vi pleier å si at navnemoten går i bølger med litt i underkant av hundre års mellomrom - det er gjerne oldeforeldrenavnene som hentes frem, besteforeldrenavnene er for nær ennå. De virker bare gammeldagse, mens oldeforeldrenavnene er blitt «eksotiske» igjen.

Dette støtter navneforsker-kollega Ivar Utne: 

- Disse navnene er for det meste dels gamle navn fra norsk mellomalder som var mye brukt for rundt hundre år siden, og utenlandske navn brukt omtrent på samme tid. Navn fra den tida er på vei tilbake i bruk for barn. Vi har artister og kjendiser som gjerne vil skille seg litt ut., men det kan også hende at de har utenlandske ektefeller eller samboere.

I fjor skrev navneforsker Benedicta en kommentar som ble publisert på NRK Ytring om foreldre og deres markeringsbehov når det kommer til valg av babynavn:

- Den andre trenden - den med at nybakte finner på svært annerledes navn til barna sine, kan med et kort ord kalles markeringsbehov - et ønske om å skille seg ut og være annerledes.

I kommentaren forklarer hun at i riktig gamle dager var tradisjonen slik at man valgte navn som skildret fremtredende trekk ved navnebæreren, enten egenskaper eller særpreg ved utseendet. Eksempler på slike navn fra steinalderen kunne være «Snill», «Sterk», «Hjortefot», «Falkeøye». Siden utviklet det seg til å bli navn med betydninger som pekte på egenskaper de ønsket barna skulle få, eller navn som skulle medføre en lykkelig skjebne som skulle følge barna på veien videre. 

De siste årene har altså denne trenden snudd, skal vi tro navneforsker Benedicta, og valg av babynavn er blitt en form for egoistisk handling:

«Trenden i vår tid er at foreldrene tar egne interesser og prosjekter som utgangspunkt når de skal velge navn til barna, eller de velger «morsomme» navn, for eksempel stedet der barnet ble unnfanget. Victoria og David Beckham har fortalt at dette er bakgrunnen for valget av navnet Brooklyn til den eldste sønnen. Gwyneth Paltrow kalte datteren Apple – er det i håp om at noen skal sette tennene i henne? Datteren til en kjent modell fikk navnet Rainbow – et nydelig ord, men definitivt ikke et navn.  I mine øyne er slike navnevalg et uttrykk for manglende respekt for barnet som person og for barnets integritet. Foreldrene speiler seg i barnets navn, det blir en «egotripp» i stedet for en positivt ladet, innholdsrik «hvit magi» som skal følge barnet videre. Og barnet selv blir omvandrende reklameplakat som løfter frem foreldrenes identitet – men hva med barnets egen personlighet og rotfeste?»

Men nå kan det altså virke som at flere norske kjendisforeldrene har gått tilbake til gode, gamle navn med lange tradisjoner - det er dog ikke bare her til lands at norske og skandinaviske navn er blitt en hit igjen. Over Atlanteren er det nemlig et norsk navn som troner på navnetoppen: I 2016 vil nemlig «alle» amerikanske foreldre kalle datteren sin Astrid, skal vi tro navnedatabasen NameBerry. Thea ligger på andreplass.

- Det er jo nå en gang slik at en stor gruppe av befolkningen i USA (særlig i Minnesota) stammer fra norske utvandrere, og de liker å markere røttene sine. Jeg vil tro at det er derfor de ofte velger navn med et nordisk tilsnitt, og navn blir moter der som alle andre 
steder - så når Astrid først har begynt å spre seg der, kan det fort bli en præriebrann! sier navneforsker Benedicta til KK.no.

En trend blant Hollywood-kjendisene har de siste tiårene vært å finne de mest utradisjonelle navnene til barna sine. Barna til Gwyneth Paltrow (43) og Chris Martin (39) heter Apple (11) og Moses (10), datteren til Beyoncé (34) og Jay Z (46) heter Blue Ivy (4), skuespiller Jason Lees (46) sønn heter Pilot Inspektor (11), mens Sylvester Stallones (69) sønn har fått navnet Sage Moonblood.

KK.no er til stede på Gullruten-festlighetene, og holder deg oppdatert hele kvelden!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer