«Inventing Anna»

Lurte alle til å tro hun var en rik arving

Midt blant eliten av de rikeste av de rike i New Yorks sosietet var hun selve dronningbien. Problemet var bare at alt var en løgn ...

FALSK ARVING: Julia Garner spiller Anna Delvey i Netflix-suksessen «Inventing Anna». FOTO: Netflix
FALSK ARVING: Julia Garner spiller Anna Delvey i Netflix-suksessen «Inventing Anna». FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

Har du noensinne drømt om å være en rik arving? En som lever livet på første klasse uten en eneste bekymring for jobb, penger, framtid eller andre «trivialiteter»?

Anna Delvey levde tilsynelatende et slikt liv. Midt blant eliten av de rikeste av de rike i New Yorks sosietet, var hun selve dronningbien.

Problemet var bare at alt var en løgn ...

Forrige uke slapp Netflix serien «Inventing Anna», som i skrivende stund er den mest sette hos strømmegiganten.

Serien forteller den ville, men sanne historien om Anna Delvey, eller Anna Sorokin som hun egentlig heter, som på spektakulært vis svindlet New Yorks sosiale elite, luksushoteller og banker mellom 2013 og 2017.

Sorokin utga seg for å være arving til en formue fra en aristokratisk, tysk familie, men var egentlig en russisk jente fra dårlige kår.

MEST SETTE PÅ NETFLIX: Serien om svindleren Anna Sorokin er den store snakkisen på Netflix. FOTO: NTB
MEST SETTE PÅ NETFLIX: Serien om svindleren Anna Sorokin er den store snakkisen på Netflix. FOTO: NTB Vis mer

Men ved hjelp av en luksuriøs designergarderobe og en tilsynelatende bunnløs selvtillit (og selvsagt en god dose skuespill), klarte hun å lure mennesker rundt seg til å finansiere den overdådige livsstilen hennes.

Den «gode saken» hun klarte å få folk til å donere penger til, var en fiktiv members only club, som skulle hete «Anna Delvey Foundation».

Totalt svindlet hun til seg nesten 300 000 dollar, altså snaut 3 millioner norske kroner.

Til tross for at hun ble dømt i 2019 på åtte punkter, inkludert tre tilfeller av grovt tyveri og et forsøk på grovt tyveri, fortsetter Sorokin å hevde at planene hennes for Anna Delvey Foundation var helt legitime.

ELLEVILL HISTORIE: I «Inventing Anna» blir vi fortalt den elleville, men sanne historien om Anna Sorokin, som under aliaset Anna Delvey fikk andre til å finansiere et luksusliv uten like. FOTO: NETFLIX
ELLEVILL HISTORIE: I «Inventing Anna» blir vi fortalt den elleville, men sanne historien om Anna Sorokin, som under aliaset Anna Delvey fikk andre til å finansiere et luksusliv uten like. FOTO: NETFLIX Vis mer

Historien som gikk viralt

Det kunne kanskje forblitt en sak som noen få i New York visste om, men en nysgjerrig journalist ville det annerledes. I 2018 publiserte nemlig Jessica Pressler, skribent for New York Magazine, historien om den påståtte tyske, aristokratiske arvingen. En historie hun hadde jobbet med lenge.

Historien gikk viralt og Anna Sorokin ble plutselig et navn hele verden snakket om. Den falske arvingen ble en en snakkis som internettet elsket å hate og hatet å elske.

INVENTING ANNA: En fascinerende historie om oppdrift, drømmer, løgner og et lukket miljø i en av verdens rikeste sosietsmiljøer. FOTO: Netflix
INVENTING ANNA: En fascinerende historie om oppdrift, drømmer, løgner og et lukket miljø i en av verdens rikeste sosietsmiljøer. FOTO: Netflix Vis mer

«Inventing Anna» er inspirert nettopp av Presslers omfattende artikkel, og følger journalisten Vivian (en karakter som er basert på Pressler selv) som graver i Annas kompliserte historie.

Serien har som mål å fortelle Sorokins historie gjennom øynene til de som kjente henne - eller trodde de gjorde det.

I RETTEN: Den ekte Anna Sorokin fra rettssaken mot henne, hvor hun ble dømt på åtte ulike punkter. FOTO: NTB
I RETTEN: Den ekte Anna Sorokin fra rettssaken mot henne, hvor hun ble dømt på åtte ulike punkter. FOTO: NTB Vis mer

Mysteriet og moten

Serien har også fått massiv oppmerksomhet for kostymene og moteansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdottir, sier at moten er på mange måter en stor del av denne historien.

- For det var jo nettopp med blant annet klær at Anna Sorokin bygde sin persona. Hun skulle fremstå som en søkkrik arving, og hvordan gjør man vel det bedre enn ved å fråtse i svindyr luksusmote.

DESIGNERKLÆR: Svinedyre designerklær og tilbehør var en stor del av hele bedrageriet til Anna Sorokin, her gjenskapt til nesten minste detalj i Netflix-serien om henne. FOTO: NTB
DESIGNERKLÆR: Svinedyre designerklær og tilbehør var en stor del av hele bedrageriet til Anna Sorokin, her gjenskapt til nesten minste detalj i Netflix-serien om henne. FOTO: NTB Vis mer

Videre sier Ida at kostymeansvarlig i serien visstnok forsøkt å gjenskape flere av Sorokins antrekk ned til mer eller mindre minste detalj.

- Spesielt gjelder dette antrekkene fra rettssalen som gikk viralt med sin helt egen instagram- konto. Karakteren i serien er riktignok noe mer moteorientert enn det Delvey kanskje var i virkeligheten.

- Financial Times sier det så riktig: Estestikken er «påfallende rik og jet- set» med luksusmerker som Valentino, Alaïa, Alexander McQueen, Gucci og Dolce & Gabbana. Det er litt sånn «Se på meg, jeg er rik». Og det funker. Fake it til you make it, liksom. Med det tillegger «Inventing Anna» moten også makt i kraft at Anna som stilkamelon bokstavelig talt skifter etter hvem hun er med, eller rettere sagt hvem som ser henne med hvilke øyne.

«Se på meg, jeg er rik» er estetikken i «Inventing Anna» på Netflix. FOTO: NTB
«Se på meg, jeg er rik» er estetikken i «Inventing Anna» på Netflix. FOTO: NTB Vis mer

«Inventing Anna» er en fascinerende historie om oppdrift, drømmer, penger, løgner og et lukket miljø i en av verdens rikeste sosietet.

– People give people money for all sorts of reasons. Guilt and love are two of the biggest. Anna Sorokin

Fattigjenta som klarte å spille rollen som arving til perfeksjon, og dermed fikk alle rundt seg til å åpne hjem og lommebøker for en person de egentlig ikke ante noe om, er et eksempel på at virkeligheten noen ganger faktisk overgår fantasien.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer