<strong>MAKING A MURDERER:</strong> Steven Avery ble kjent gjennom Netflix-serien «Making A Murderer» som gikk sin seiersgang verden over julen 2015. Mange spekulerer i om han er blitt feilaktig dømt for mordet på fotografen Teresa Halbach. Foto: NTB Scanpix
MAKING A MURDERER: Steven Avery ble kjent gjennom Netflix-serien «Making A Murderer» som gikk sin seiersgang verden over julen 2015. Mange spekulerer i om han er blitt feilaktig dømt for mordet på fotografen Teresa Halbach. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Making A Murderer:

«Making A Murderer»-profil Steven Avery nektes ny rettsak

Til tross for 1272 sider med nye beviser var ikke det nok for gjenopptakelse av den mye omtalte drapssaken.

Publisert
Sist oppdatert

Julen for snart to år siden satt vi benket foran skjermen da strømmetjenesten Netflix slapp den 10 episoder lange dokumentarserien «Making A Murderer», som omhandlet drapet på den 25 år gamle Wisconsin-bosatte fotografen Teresa Halbach. I god «binge watch»-stil slukte samtlige i KK-redaksjonen (og resten av verden) dokumentarserien på bare noen få romjulsdager - og serien ble det store samtaleemnet under diverse sosiale tilstelninger de kommende ukene.

«Tror du Avery er skyldig?», «Hvordan kan politiet gjennomføre avhør på den måten som de gjorde med den stakkarslige nevøen Brendan Dassey?» og «Hvorfor har ikke etterforskerne tatt en ekstra titt på folk som sto den avdøde fotografen nær?» - dette var noen av de spørsmålene som vi alle stilte oss etter å ha sett på serien. Sistnevnte spørsmål er selve kjernen i det hovedmistenkte Steven Avery (55) og hans forsvarsadvokat Katherine Zellner (60) nå ønsker å få svar på.

Sammen har de utarbeidet en 1272 sider lang bevisrapport (såkalt post-conviction relief) som de nå håpet at skulle sørge for at saken ble tatt opp på nytt. Men den gang ei - ifølge USA Today har nemlig Sheboygan County-dommer Angela Sutkiewicz ikke funnet det nye materialet godt nok til å gjenoppta saken.

LES OGSÅ: «Making a murderer»-profilens eksforlovede: - Han er et monster!

Tre helt nye vitner trekkes frem

I rapporten, som ble sendt inn i juni, argumenterer forsvarsadvokat Zellner blant annet mot bevisene som ble brukt under rettssaken som pågikk i 2007. Hun mener at blodet i Halbachs bil, bilnøklene funnet på soverommet hans og ammunisjon funnet i en sprekk i Averys garasje var plantet i etterkant av drapet.

«På bakgrunn av bevismaterialet som ble lagt frem under rettssaken og de grundige konklusjonene som kommer frem i ekspertrapportene, kan det ikke bli funnet overveiende sannsynlig at det ville ha kommet frem et annet resultat ved en ny rettssak basert på denne rapporten», skriver dommer Angela Sutkiewicz i avslaget, ifølge USA Today.

Men det stopper ikke der. Ifølge nettstedet Rolling Stone er ikke håpet helt ute for Steven Avery og forsvarsadvokat Zellner. Rapporten på 1272 sider skal nemlig ikke ha vært helt fullstendig. I ettertid har det dukket opp flere elementer som kan styrke Averys sak, nemlig resultater fra nylig utførte rettsmedisinske tester og tre helt nye vitner som tidligere ikke er blitt trukket frem i saken. Zellner mener at det seks sider lange avslaget fra dommer Sutkiewicz bærer preg av å være ufullstendig og ikke godt nok bearbeidet, og hun planlegger nå å sende inn en skriftlig anmodning for å få saken gjenopptatt nok en gang.

LES OGSÅ: Josef Fritzl (85) holdt datteren fanget og voldtok henne i 24 år

- Kampen er ikke over

Zellner bruker Twitter flittig, og oppdaterer stadig følgerne sine med relevant informasjon som omhandler Avery-saken. Da avslaget ble kjent la hun ut et innlegg hvor hun skrev at kampen ikke er over med tanke på å få Steven Avery renvasket og løslatt.

Til Rolling Stone utdyper forsvarsadvokat Zellner:

- Når alt kommer til alt handler det om at hverken vi eller Mr. Avery har noen som helst intensjon om å gi opp kampen for å få ham frikjent - fordi han er helt og holdent uskyldig. Det er ikke uvanlig at dommere på dette rettsnivået avslår en skriftlig anmodning på et tidlig stadie, som siden blir reversert av en høyere rettsinstans. Vi skal fortsette å presse på samme hvilke veier vi må gå, og vi kommer til slutt til å lykkes, sier hun optimistisk.

<strong>BLE FRIKJENT:</strong> Brendan Dassey, Steven Averys nevø, var bare 16 år da han ble dømt for drapet på Halbach sammen med sin onkel. I fjor sommer ble han frikjent, men saken er anket - og han sitter dermed fremdels i fengsel. Foto: NTB Scanpix
BLE FRIKJENT: Brendan Dassey, Steven Averys nevø, var bare 16 år da han ble dømt for drapet på Halbach sammen med sin onkel. I fjor sommer ble han frikjent, men saken er anket - og han sitter dermed fremdels i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Steven Averys nevø, Brendan Dassey (27), ble som 16-åring dømt for drapet på fotograf Halbach sammen med sin onkel, og fikk i utgangspunktet en livstidsdom med mulighet til prøveløslatelse i 2048. Men på bakgrunn av politiets noe tvilsomme avhørsmetoder av tenåringen Brendan, som altså ble utført på en svært hensynsløs måte, ble Dassey frikjent i august 2016. Frifinnelsen ble siden anket, og Dassey sitter fengslet til saken blir tatt opp på nytt.

I fjor ble det kjent at sesong 2 av «Making A Murderer» er under produksjon, og da følger vi forsvarsadvokat Zellners arbeid for å få Avery frikjent. Det er foreløpig ikke kjent når sesong 2 har premiere, men man antar at den blir sluppet i løpet av 2017.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer