Pia Tjelta

- Man blir jo livredd bare man skal ha én unge – å skulle få to var både veldig rørende og forbundet med en enorm redsel

Skuespiller Pia Tjelta sto på toppen av skuespillerkarrieren da hun ble gravid med tvillinger.

PIA TJELTA: Til KK forteller skuespiller Pia Tjelta om livet som småbarnsmor og tenåringsmor på én og samme tid. Foto: Janne Rugland
PIA TJELTA: Til KK forteller skuespiller Pia Tjelta om livet som småbarnsmor og tenåringsmor på én og samme tid. Foto: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om skuespiller Pia Tjelta (39) blir litt grumpy av å få for lite søvn? Etter halvannet år som tvillingmamma? 

– Nei, du kan ikke åpne den «sur-gnukke»-døra … du må fungere på bunnen. 

Det er ikke uten en viss iver at hun nå lener seg litt fram over kafébordet. 

– Når det virker som om alt rakner, når det er omgangssjuke og den ene spyr i kjøkkenvasken og den andre i dusjen og det føles som om du har skiftet på alle sengene og satt på ti maskiner på fire minutter – sett utenfra er det jo Benny Hill-show. Men det å fungere når du er helt på bunnen – det er viktig. Dét er det en god kollega som også er trebarnsmor, som har lært meg, sier Pia med innlevelse og alvor, før hun med et lite fnis oppsummerer det slik: 

– At du har det som best når du har det som verst. 

Til ikke å ha sovet på halvannet år, ser Pia forbløffende våken ut.  Ja, beint fram lykkelig, der hun sitter i knallrosa genser og lyser opp blant 130 nylig ankomne grådresser, som også skal lunsje på Theaterkaféen. 

LES OGSÅ: Pia Tjelta, Cecilie Skog, Vanessa Rudjord - flere norske kjendiskvinner får barn i godt voksen alder

Hun er tilbake etter mammapermen nå, og i møte med KK vil Pia helst gjøre det alle skuespillere ønsker: snakke jobb. Snart skal hun i gang med å filme femte sesong av «Neste sommer», hun skal spille i en av NRKs nye store dramaserier, i København venter to filminnspillinger – og jammen har ikke trebarnsmammaen innyndet seg hos svenskene også, i det som må kunne kalles en institusjon av en TV-serie; krimserien «Beck». Pia skal spille kona til etterforsker Beck, tidligere spilt av den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt (53), nå avløst av norske Kristofer Hivju (38). Til høsten venter en ny oppsetning av Ibsens «Lille Eyolf» på Nationaltheatret.

Men nok jobbpreik. For lite kan vel toppe det dramaet det må være å få beskjed om at man venter tvillinger? Det var i en tilstand av lett panikk hun ringte moren sin den gangen og fikk et rop tilbake: «Guriland, så gøy!» 

– Det var en blanding av sjokk og selvfølge. Jeg har på en måte visst det. Den jeg har mest fra er mormor, det er henne jeg ligner på, og det er henne jeg har vært opptatt av å ivareta verdiene etter. Jeg vokste opp tett på henne, slik Sofia vokste opp tett på mamma. Mormor fikk tvillinger, så klart måtte jeg også få det. Det var likevel et sjokk. Man blir jo livredd bare man skal ha én unge – å skulle få to var både veldig rørende og forbundet med en enorm redsel.

Så gikk det likevel tålelig bra – i selveste julemåneden i 2015 ble de født, to premature knøtt, inn i et regime av sondemating og strenge soverutiner.

– Det var unntakstilstand da de kom, men samtidig en ro, de sov mye. Det var bare å omfavne at du skulle være tilgjengelig og påkoblet 24 timer i døgnet. Jeg var 23 år da jeg ble mamma til Sofia. Jeg husker nesten ikke at jeg ikke sov. Nå kjennes det helt ellevilt overveldende å få så lite søvn. Etter halvannet år er de helt sine egne, med helt ulike behov, de liker ulik mat, ulike ting – og løper i hver sin retning. Det er en unntakstilstand i oppadstigende kurve.  

Jeg er velsignet med en kjæreste med oppdrift. Det er alfa og omega

Pia smiler, som om hun trives med unntakstilstand som en naturlig del av hverdagen.

– Går det bra med deg og Oddgeir?

– Vi er et dreamteam på søvnunderskudd! Når begge ungene spyr på en gang, når det er er helt bekmørkt, som i en krigsfilm, og jeg sier at jeg er så sliten at jeg dør – da sier han: «Men vi klarte det!». Jeg er velsignet med en kjæreste med oppdrift. Det er alfa og omega. Når du er helt på bånn og kan ta en «high five» …

– Grattis med den storfangsten!

– Takk, smiler Pia, og legger til, som en ren konstatering av fakta: 

– Han er en type ingen kan mislike. Jeg kan ta ham med meg overalt, og jeg vet at alle vil elske trynet hans. 

– Hvordan er det å ha både små tvillinger og en tenåring i hus?

– Det er en gave. Sofia er en ekstra omsorgsperson. Hun elsker dem, og de forguder henne, de ler seg i filler bare hun kommer inn av døra. Samtidig er det en viss grad av mamma-spagat, det er ekstremt ulike behov og to vidt forskjellige sfærer. Det er litt sånn: «Her klarer han å reise seg sjøl, ja» – mens Sofia er på vei ut på fest. Men det går veldig fint, altså. Jeg og Sofia dro til London en tur for ikke så lenge siden, det er viktig for meg at vi kan bare være oss, at hun får fullt fokus også.

LES OGSÅ: Janne Formoe: -Jeg har alltid vært en familiekjær person, og vil gjerne at datteren min skal lære om røttene sine

Terapi og yoga

Da Pia ble gravid i 2015, hadde hun akkurat opplevd sitt livs største suksess som skuespiller, i rollen som Rita Almers i «Lille Eyolf». «Pia Tjelta gjør en rolle som viser at Nationaltheatret sitter på en skuespillers vekt i rent gull», skrev en kritiker om rolleprestasjonen. 

– Var det tøft å sette karrieren på vent? 

– Nei, egentlig ikke, det var noe selvsagt og litt inspirerende ved å skulle lukke seg inn i en boble, så det stresset meg ikke. Det stresser meg mer at jeg skal begynne å jobbe igjen om et kvarter. Jeg var veldig inspirert av en venninne som også ble trebarnsmamma, hun bare omfavnet det. Jeg tror på dette med å være der man er. Jeg tror det er kilden til veldig mye uro å ønske seg til et annet sted enn der man er.

SKUESPILLERDRØMMEN: Det var i tiende klasse på Steinerskolen at skuespillerskjebnen ble beseglet: Pia så en oppsetning med et svensk friteater og ble bergtatt. Nå er hun fast ansatt på Nationaltheatret. Foto:  Foto: Janne Rugland
SKUESPILLERDRØMMEN: Det var i tiende klasse på Steinerskolen at skuespillerskjebnen ble beseglet: Pia så en oppsetning med et svensk friteater og ble bergtatt. Nå er hun fast ansatt på Nationaltheatret. Foto: Foto: Janne Rugland Vis mer

– Hvor mange år i terapi har det tatt deg å forstå dette?

– Hehe, mange år med terapi og yoga. Å hige etter det man tror man vil ha, som ofte er noe annet enn virkeligheten, skaper mye uro. Det tror jeg dypest sett man blir veldig ulykkelig av. 

Det kan være lett å glemme at Pia har gått en lang vei. At det bak det vennlige, vakre ytre og den kjappe replikken også bor en som har kjempet, en som ikke alltid har hatt like stor selvtillit som skuespiller. 

LES OGSÅ: Agnes Kittelsen om utseendepress og kjærligheten

- Jeg trenger ikke å tenke at jeg må være noe annet, men at det er nok å være meg

Når de spilte «Kardemomme by» i barneteateret, var hun den som ble satt til å spille bakenden av løven. I tre år fra hun var 18 år reiste hun rundt i Øst-Europa med et friteater, sto barbeint i fotsidt skjørt og sang sigøynersanger. Etter filmgjennombruddet med «Mongoland» i 2001, ønsket hun seg mer komplekse roller enn dem hun fikk, i det lille raset av romantiske komedier som fulgte. Da hun kom til Nationaltheatret for åtte år siden, skulle en liten franskmann komme til å forandre mye. 

– Pascal Luneau er en regissør og en veldig god coach som har lært meg ekstremt mye. Han merket med én gang at jeg ville for mye ... Det handler om å være der du er, å lene seg tilbake og stole på at jeg er skuespiller, og ikke ville så mye. Du tiltrekker deg noe på en annen måte om du lener deg for langt fram – da er det akkurat som om du dytter det du ønsker deg lenger vekk, sier Pia og illustrerer med å lene seg fram over bordet og skyve kaffekoppen foran seg.

– Om jeg lener meg tilbake, og stoler på at det jeg trenger for å gjøre rollen, det finnes allerede i meg … Jeg trenger ikke å tenke at jeg må være noe annet, men at det er nok å være meg, sier Pia, som nå sitter med ryggen godt inntil veggen. Men som hun også sier: 

– Jeg har fortsatt en usikkerhet i meg. Men det trenger jeg å ha, den gjør meg årvåken og gir et fokus som kanskje er det man trenger aller mest i mitt yrke. 

– Drømmer du om Hollywood?

Et litt skjelmskt smil dukker opp. 

– Hva skal jeg svare på det … Jeg er veldig bevisst på at det er det arbeidet jeg gjør her hjemme, som er det viktigste. Nå skal jeg gjøre to danske filmer med Tuva Novotny, som er en god venninne av meg. Det holder lenge for meg. Det blir jeg helt lykkelig av å tenke på. Å dra til København er langt nok.

Jeg er for gammel til å ha en sånn drøm. Jeg kunne aldri ha reist fra familien for å sitte alene og trykke i LA

– Men jeg gjorde den runden i en liten lyseblå kjole for to år siden, reiste rundt til de ulike agentbyråene, som så helt like ut alle sammen. Det var som å gå rett inn i «Lov og rett i LA», alle hadde svarte klær og var helt slick. Jeg satt i de møtene i en times tid og sa «awesome», og til slutt spurte de meg «How’s your american accent?» 

Pia tar en kunstpause, lener seg fram og setter opp et spørsmålstegn i ansiktet, som for å gjengi sitt egen respons på spørsmålet. 

– «Eh, this was my american accent.» Det er ikke noe mer å hente her, liksom. 

Hun imiterer seg selv lattermildt. 

– Jeg er for gammel til å ha en sånn drøm. Jeg kunne aldri ha reist fra familien for å sitte alene og trykke i LA. Men se på Sofie Gråbøl og Sidse Babett Knudsen – de nærmer seg femti og gjør store roller i USA. Det handler om den erfaringen og det grundige arbeidet man har gjort over år. At man er blitt en erfaren kvinne, det er noe som verdsettes, og er noe man skal være stolt av.

LES OGSÅ: Marte Engebrigtsen: -Jeg har opplevd å miste kjærlighet og drømmer

LIVET SOM SMÅBARNSMOR: - Vi har ikke veket et sekund fra det regimet med faste mat- og sovetider som vi lærte på sykehuset. Men så kommer det åtte uker med sykdom, der fire av fem spyr, og da rakner alt igjen, sier Pia Tjelta til KK. Foto:  Foto: Janne Rugland
LIVET SOM SMÅBARNSMOR: - Vi har ikke veket et sekund fra det regimet med faste mat- og sovetider som vi lærte på sykehuset. Men så kommer det åtte uker med sykdom, der fire av fem spyr, og da rakner alt igjen, sier Pia Tjelta til KK. Foto: Foto: Janne Rugland Vis mer

– Jeg ble så lykkelig!

Hvem trenger vel Hollywood, anyway, når hele Skandinavia skraper på døra? Foruten nevnte TV- og filmproduksjoner her hjemme, i København og i Stockholm det kommende året, lanserer Pia i disse dager også en kjolekolleksjon, det vil si bestselgerne fra det suksessfylte samarbeidet med designeren byTiMo.

– Å få gjøre noe som er så håndfast – det er så annerledes enn skuespilleryrket. Samtidig som jeg tenker som en skuespiller når jeg designer: Jeg ser for meg en karakter når jeg jobber, hvilken setting hun er i, hvilken holdning hun får når hun kler på seg kjolen. Det er et samarbeid som har åpnet opp en helt ny dør for meg og som jeg er veldig takknemlig for.

Alt dette kommer altså i tillegg til det daglige virket på Nationaltheatret. Det var en stille fredagskveld tidligere i vinter at teatersjefen ringte henne opp med et tilbud svært få skuespillere får: Fast jobb ved landets ledende teater.  

– Det var sjokk og vantro. Den så jeg ikke komme. Det hadde jeg ikke rukket å ønske meg, det var noe jeg aldri trodde kom til skje. Jeg har vært der i åtte år, men følte jeg var ny. Det er mange som har jobbet der mye lenger. 

– Ble du glad?

– Jeg ble så lykkelig! Jeg opplever det som et kjempeprivilegium å få være på et hus som Nationaltheatret, det er sjukt stas. Jeg synes det er rørende å tenke på at det skal bli mitt andre hjem – at jeg og kollegene skal få følge hverandre og hverandres barn.

Et eneste spørsmål gjenstår: «Hvor i h... henter en søvnløs tvillingmamma på Tåsen kreftene til alt dette»?

– Hehe … Jeg har alltid hatt bra med energi. Jeg har et sterkt indre driv, det koster meg ikke så mye å jobbe mye, jeg elsker å jobbe, trenger å være i en skapende prosess. 

– Jeg har også helt lavterskel for å hente inn hjelp. Når mamma drar, avløses hun av Besta i døra. Hvem som helst kan få passe tvillingene, humrer Pia. Før hun legger til med en fasthet i stemmen bare den som har gått en lang vei kan ha: 

– Dette har jeg ikke tenkt å knekke nakken på.

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 15/16, 2017

LES OGSÅ: Live Nelvik avslørte navnet på datteren: - Nei, vi er ikke inspirert av «Frost»!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer