Synnøve Skarbø

- Man kan ikke ha et rydderegime hjemme, barna må få lov til å leke

Ekstremrydder Synnøve Skarbø er klar med nytt ryddeprogram - men sier til KK.no at hun lar datteren få lov til å rote så mye hun vil.

RYDDING: Denne høsten hjelper Synnøve Skarbø nordmenn å rydde opp i hjemmene sine. På privaten er hun en ekstremrydder, men lar datteren få lov til å leke og rote så mye hun vil. Foto: Janne Rugland
RYDDING: Denne høsten hjelper Synnøve Skarbø nordmenn å rydde opp i hjemmene sine. På privaten er hun en ekstremrydder, men lar datteren få lov til å leke og rote så mye hun vil. Foto: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryddebøker som forteller deg hvordan du kan bli lykkeligere og mer harmonisk i hverdagen er i vinden som aldri før (les kommentaren til KK.no-journalist Ingvild Kjøde om temaet), og denne høsten kommer ryddeekspert Synnøve Skarbø (46) med programmet «Norske rotehjem» på TVNorge. Hun er forfatter bak ryddeboken «Synnøves system» som kom i fjor.

Vi traff Synnøve på TVNorges høstlansering i begynnelsen av juni og spurte henne om det faktisk er mulig å bli lykkeligere av å rydde (som omslagscoveret på boken hennes sier at man kan bli). 

- Jeg tror ett hundre prosent at du kan rydde deg lykkeligere, ja. Men dersom du er dypt deprimert er det ikke sikkert at bare du rydder så blir du lykkelig, men i mitt tilfelle var det jo akkurat slik. Etter hvert som jeg fikk det ryddigere rundt meg, så merka jeg at jeg fikk det ryddigere i hodet mitt. 

NULL KAOS PÅ HJEMMEBANE: Synnøve Skarbø med samboeren Per-Øyvind og datteren Lydia. Hun sier til KK.no at hun overser datterens rot fordi at hun mener man bare  må godta at unger kan være rotete.  Foto: Christian Bakstad
NULL KAOS PÅ HJEMMEBANE: Synnøve Skarbø med samboeren Per-Øyvind og datteren Lydia. Hun sier til KK.no at hun overser datterens rot fordi at hun mener man bare må godta at unger kan være rotete. Foto: Christian Bakstad Vis mer

- Jeg var inne i en periode da alt gikk til helvete

Synnøve har vært åpen om fødselsdepresjonen som rammet henne da datteren Lydia (5) kom til verden i 2012.

- Hva var det som gjorde at det var akkurat rydding som skulle til for at du skulle bli lykkeligere?

- Jeg var inne i en periode da alt gikk til helvete. Jeg var deppa fordi jeg hadde fødselsdepresjon, jeg mistet kontrakten med TVNorge, jeg var over 40 og tenkte: «shit, hva skal jeg gjøre med resten av livet mitt nå? Nå er det for sent for meg!». Jeg måtte konse om det jeg er flink til, og jeg er ganske god til å rydde. Jeg har alltid hatt det ryddig rundt meg og hatt fokus på det. Jeg måtte bare ta tak i de tingene jeg følte jeg var god på, sier hun og legger til:

- Det ble som en slags meditasjon for meg. Jeg har aldri klart yoga som meditasjon. Jeg har prøvd det mange ganger, men aldri følt at det har gitt med den zen-følelsen som alle snakker om. Men rydding derimot, da kom jeg i en god flyt og fikk det ryddigere i hodet også. 

- Du har jo mann og barn, er de med på denne ryddegreia?

- Eh, nei! Samboeren min er en skippertaksrydder, som er et veldig vanlig fenomen der ute. Han rydder skikkelig, og så gror det til igjen sakte, men sikkert. Periodevis, når han er på sitt verste, kan jeg bli gal av det. Vi har på en måte en avtale om at han har rotet sitt en viss plass, og så holder vi for det meste ryddig ellers. Når det gjelder det å ha unge og holde det ryddig, det går ikke an. Det er en kamp du ikke trenger å ta en gang. Du kan få de til å holde orden, mer enn at det blir generelt kaos, men så må man bare godta at sånn er unger, og sånn skal det være. Man kan ikke ha et rydderegime hjemme, barna må få lov til å leke.

- Jeg er rett og slett blitt mye rundere i kantene med årene, for jeg var skikkelig nazi før. Jeg har hatt nazi-perioder hvor ting er liksom helt til fingerspissene, med etiketter ut og sånn, forklarer Synnøve til KK.no.

- Hvordan er det når du kommer hjem til venninner som kanskje ikke er på samme nazi-bølge som deg?

- Ingen er jo det, vet du. Det er mange som tror at jeg blir stressa og at de må ha det ryddig når jeg skal komme på besøk, og som kommer med unnskyldninger som: «du, vi er midt i oppussing nå, så derfor er det veldig rotete», men det er helt bortkasta for når jeg er med venninner så synes jeg det bare er deilig å slippe å forholde meg til det. 

RYDDER OPP: Synnøve Skarbø og ekspertgjengen som til høsten skal hjelpe rotete nordmenn med å få orden i hjemmene.  Foto: TVNorge
RYDDER OPP: Synnøve Skarbø og ekspertgjengen som til høsten skal hjelpe rotete nordmenn med å få orden i hjemmene. Foto: TVNorge Vis mer

LES OGSÅ: Synnøve Skarbø deler sine beste partytips

- Ryddingen ga meg en mestringsfølelse

Synnøve forklarer at hun har brukt opp den mye omtalte zen-følelsen som hun fikk den gangen hun tok tak i ryddingen for alvor.

- Nå er jeg aldri i zen lenger, men nå er jo jeg generelt en ganske stressa type, så jeg prøver å finne den andre steder. Nå har jeg ikke den livskrisen som jeg hadde den gangen, så jeg har ikke så stort behov for ro rundt meg lenger som jeg hadde da. 

- Men helt oppriktig, var det ryddingen som gjorde utslaget for at du kom deg ut av livskrisen?

- Nei, jeg gikk jo også i terapi og hadde mange prosesser gående. Det var ikke kun ryddingen som gjorde utslaget, men det hjalp meg veldig. Det ga meg en mestringsfølelse, og jeg fikk et lite prosjekt som jeg kunne konsentrere meg om. 

- Så i dag er du lykkelig?

EN SAMLER: TV-profil Jon Almass sier til KK.no at han er en samler, og har loftet stappfullt med ting som han ikke kan kaste på grunn av minnene han har tilknyttet dem. Foto: NTB Scanpix
EN SAMLER: TV-profil Jon Almass sier til KK.no at han er en samler, og har loftet stappfullt med ting som han ikke kan kaste på grunn av minnene han har tilknyttet dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nei, nei, nei. Man blir aldri hundre prosent lykkelig, men jeg har det veldig bra! Jeg er veldig fornøyd med at jeg er tilbake på TVNorge og skal hjelpe andre i ryddeprosessen. Jeg har lyst til å frelse folk, på en måte. Jeg har lyst til å hjelpe dem å forstå at det er ikke løsningen på alt i livet, men jeg lover deg at det hjelper veldig å ha orden rundt deg. 

LES OGSÅ: Slik får du barna til å rydde

- Det som er problemet mitt og i min familie er kasting

Synnøves TVNorge-kollega Jon Almaas (49) sier til KK.no at han og familien er i ryddekategorien «samlere».

- Det som er problemet mitt og i min familie er kasting. Vi klarer ikke kvitte oss med ting. Vi er samlere, og jeg har kasser på loftet med ting som jeg tenker at dette vet man aldri når man kan få bruk for. Som for eksempel klær jeg hadde da jeg var 20 år. Jeg har noen skjorter som jeg kjøpte på salg i USA da jeg studerte der. De fikk jeg ganske billig, og det kan komme på moten igjen, man vet jo aldri, så hvorfor skal jeg hive de?

Den populære TV-profilen, som til høsten får sitt eget talkshow på TVNorge, avslører at han som barn pleide å dra rundt fra container til container i Oslo på jakt etter skatter andre hadde kastet fra seg. 

- Jeg var et containerbarn. Jeg hoppet opp i en container og gravde i den, og tok med meg for eksempel en radio jeg fant. Så dro jeg hjem og skrudde på den. Jeg har en kasse på loftet som inneholder deler av gamle barbermaskiner og TV-apparater. Det er jo ting som jeg vet at ikke kommer til nytte, men det knytter seg minner til disse tingene, og da har jeg litt vondt for å kaste dem, sier han til KK.no.

- Hadde man fått lov til å komme hjem til deg og din familie for å rydde?

- Det er veldig gøy å se på når folk rydder opp hos andre, og jeg kunne godt hatt Synnøve Skarbø hjemme hos meg og hun kunne ha fått sett på tingene, men jeg vil ikke at hun skal kaste noe av det. Hun kan få organisere det, systematisere det og alfabetisere det, men hun får ikke kaste noe av det. For man vet aldri, det er mitt motto. 

- Tror du at det er riktig å si at man kan bli lykkelig av å rydde?

- Ja, det er tilfredsstillende. Jeg kommer jo hjem noen ganger og det er fullt kaos hjemme, særlig i gangen, som jo er det første man møter. Om jeg kommer hjem og det er kaos i gangen så blir jo jeg i dårlig humør. Men når man kommer hjem og alle skoene står rett og alt er lina opp så blir man i bedre humør. Så helt klart, man kan bli lykkeligere av å rydde, men du kan bli ulykkelig av å kaste. Poenget er at du ikke må dra så mange ting inn i huset. Samene har jo et uttrykk: «man skal ikke eie mer enn man kan ta med seg opp i et bjørketre», og det er noe å tenke på, sier han filosofisk.

LES OGSÅ: Ryddeguru ble lykkelig av å skrive lister: - Det gir en liten euforisk lykkerus når jeg kan krysse av et punkt

- Det er litt panikkrydding hjemme hos oss

Else Kåss Furuseth (36) og Anne Rimmen (35), som blir å se i en ny sesong av «Mandagsklubben» på TVNorge til høsten, forteller til KK.no at de pleier å skippertaksrydde når de får besøk.

- Jeg bor i treroms, så det er alltid ett rom som fungerer som en slags bod. Det er mer renovering når jeg får besøk, da flytter jeg alle tingene inn dit. Så det er viktig å ha besøk ofte nok, forklarer Else.

ROTEKOPPER: Både Else Kåss Furuseth og Anne Rimmen forteller til KK.no at de er skippertaksryddere, og setter i gang ryddingen kort tid før de får gjester på besøk. Foto: NTB Scanpix
ROTEKOPPER: Både Else Kåss Furuseth og Anne Rimmen forteller til KK.no at de er skippertaksryddere, og setter i gang ryddingen kort tid før de får gjester på besøk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skulle gjerne ønske at jeg var en rydder, men jeg støtter Else i det hun sier om når det kommer gjester. Når man har gjester så er det kanskje lurt å invitere nye allerede til neste dag, slik at man opprettholder ryddigheten. Det er litt panikkrydding hjemme hos oss, sånn når kjæresten min for eksempel sier at vi får besøk om en time - eller om ti minutter - som det jo ofte hender at han sier. Da får jeg fart på meg, og jeg kommanderer også han rundt, sier Rimmen med et smil. 

- Hvordan er det å holde orden i hjemmet når man har barn, Anne?

- Det er helt håpløst. Han er ikke en rydder, for å si det mildt. Vi skylder jo litt på han selvfølgelig, når det er mye rot. Det er noen som sier at babyer liker å ta ting inn og ut av esker, men han liker bare å ta ting ut av eskene sånn at det ligger ting over alt, forklarer Anne. Hun og samboeren Ailo Gaup (38) ble foreldre til sønnen Ebbe i fjor sommer.

LES OGSÅ: Anne Rimmen om gravidmager og jentemisunnelse

- Det skrives bøker opp og ned om rydding og hvor lykkelig man kan bli av det, tror dere på det eller føler dere at det er oppskrytt at dersom man rydder så blir man lykkelig?

- Jeg tror på at hvis man har det veldig ryddig rundt seg så kan man slappe av litt mer. Men når det er sagt.. det er litt rotete, og sånn får det bare være noen ganger. Jeg skulle ønske jeg var mer ryddig, men sånn er jeg ikke, sier Anne oppriktig.

- Jeg har liksom Peppes Pizza-stil hjemme, hvor jeg bare «smækker» opp ting på veggen. Jeg har boka til Synnøve, og den er med på skape mer rot hjemme hos meg, men det takker jeg for. Synnøve har tipset meg om at man kan selge unna ting, og jeg har en tredemølle jeg skal selge nå. Jeg fikk naboklager, så nå står den som en slags Buddha-figur i stua, sier Else.

- Hvor finner dere zen da?

- Jeg finner zen i rotet og kaoset, sier Else.

- Jeg leter fortsatt! forklarer Anne lattermildt.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt rotet én gang for alle!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer