Historien om Alfred Nobel og Nobel-prisene

Mannen som tjente seg rik på døden

– Dårlig samvittighet er grunnen til at Nobels fredspris eksisterer, mener historiker.

DEN UNGE ALFRED: Alfred Nobel som ung. Han forble ugift og barnløs og veldig, veldig rik. Foto: The Nobel Foundation
DEN UNGE ALFRED: Alfred Nobel som ung. Han forble ugift og barnløs og veldig, veldig rik. Foto: The Nobel Foundation Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Cannes, 1888: Mens han er på reise i den franske kystbyen Cannes, dør den kjente, svenske forretningsmannen Ludvig Nobel, 56 år gammel.

En fransk avis trykker det som er ment å være Ludvigs nekrolog. Men ved en feiltakelse, er det i stedet nekrologen til hans bror, den rike industrimagnaten Alfred Bernhard Nobel, som står på trykk. Svenske Alfred bor i Paris på dette tidspunktet. Avisa var svært kritisk til Alfred Nobels virke som en «dødens handelsmann». «Mannen som tjente seg rik på døden, er død», skriver avisa, og henviser til Alfred Nobels oppfinnelse og handel med dynamitt og våpen.

Når Alfred selv kommer over nekrologen, knekkes han av skuffelse.

– Dårlig samvittighet

Den dagen bestemmer han seg for at når den virkelige nekrologen om ham skal skrives, skal han ha et mer positivt ettermæle.

Søkkrik, ugift og barnløs testamenterer han 94 prosent av sin formue til et fond som seinere skulle bli Nobelfondet, og opphavet til verdens mest høythengende priser, Nobelprisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.